ÇELTİK ÜRETİCİLERİ KANAL ÇALIŞMALARI NEDENİYLE MAĞDUR

ÇELTİK ÜRETİCİLERİ KANAL ÇALIŞMALARI NEDENİYLE MAĞDUR

Bafra da bazı köylerde yapılan kanal çalışmalarının çeltik üreticisi vatandaşları mağdur ettiği ileri sürüldü.

A+A-

Bafra İlçe Kaymakamı Ali Katırcı, Koruluk köyünde vatandaşların sorunlarını dinledi. Koruluk köyünde köy kahvesinde köylülerle bir araya gelen Kaymakam Katırcı’dan köylüler mağduriyetlerinin giderilmesini istediler. Köyün yüzde 80’inin çeltik üreticiliğiyle uğraştığını söyleyen köylüler, su kanal çalışmaları yüzünden arazilerini ekemeyecek durumda olduklarını belirterek, “Tarlalarımızı hazırladık, gübrelerimizi attık, kanal çalışmaları nedeniyle tarlamıza geçemiyoruz. Tarlalarımızı ekemiyoruz, köylü olarak mağduruz” şeklinde konuşarak kaymakam Katırcı’dan mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.


Kaymakam Katırcı da, “Bu sıkıntı elbette bizim sıkıntımız, bir şekilde aşacağız. Firmayla da görüşürüz. Tam bir sıkıntılı süreç içersindeyiz. Bir taraftan sıkı bir şekilde çalışıyorlar. 10-15 köyümüzde bu sıkıntılar var, bunun farkındayız. Burada yapacağımız şey, bu sene geçiş süreci içersinde firma da bize söz verdi, 2013 Mart ayına kadar bu kanal çalışmalarını bitirecek. Gelecek yıl bu çektiğimiz çileyi bir daha çekmeyeceğiz. Araç ve ekipmanlarımızdan faydalanarak bu 10-15 köydeki geçiş güzergahlarını, vatandaşın tarlasına traktörüyle geçebilecek çalışmayı bir an önce yapmamız lazım” dedi.


Çeltik Üreticisi Necmi Çelik, “Bizim arazimiz sulak arazi, burada her türlü rençperlik yapılıyor. Hükümetimiz bundan haberdar olsa bu kanalların kesinlikle yerin altından gitmesini sağlar. Bir kere yapılıp ömür boyu yapılacak bir kanal bunlar. Neden bu kanallar toprağın altından gitmemişte bizim değerli arazilerimiz parçalanıyor? Bunun örnekleri var, adamların bir karış arazisi zayi olmuyor. Kanalların üstünü dahi ekiyorlar. Neden bizim Baframızda 6 bin dönüm arazi kanallar yüzünden zayi olsun. 6 bin dönüm arazi bir kazaya bakacak bir arazi. Bugünkü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız bundan haberdar olsa kesinlikle bu kanalların yerin altından gitmesini sağlar. 7 dönüm arazisi olan bir arkadaşın ortasından kanal geçince bir dönüm arazisi gidiyor. Bir de üstelik 5 kuruşta para alamıyor. Devlet vatandaşın yardımcısı mıdır, yoksa vatandaşa eziyet eden bir kurum mudur? Kaybolan arazilerimizin paralarını alamıyoruz. Bu sulama değil, insanlara eziyetten başka bir şey değil” ifadelerini kullandı.


Köylüler, tarlalarından geçen kanal çalışmaları nedeniyle mağdur olduklarını söyleyerek, “Kanal çalışmalarını 10. aydan sonra yapsınlar. Yaza kadar arazilerimiz boş. Şu anda ekim zamanı, makineler tarlalarımıza girip yardığı zaman zor durumda kalıyoruz. Çeltik harmanından sonra çalışmalar devam etsin” şeklinde konuştular.
Köylüleri dinleyen Kaymakam Katırcı şunları söyledi: “Bölgesel sıkıntılarınızı söyleyeceğim. Sorunlarınızı bana bildirmekten çekinmeyin. Sizler bu taleplerinizi yazın, ilgili firmaya gönderelim. Hem ziraattan hem DSİ’den teknik arkadaşları göndereyim baksınlar. Sizin haklılık yönünüz varsa sizin dediğinizi yapalım. Şimdi yürüyen bir proje var, şu anda olması mümkün değil. Bu bir devlet politikası, yapılan bir çalışma, projeli bir çalışmadır. Sizlerin söylediklerinize kişisel bazda baktığımızda insanların mağduriyetleri de oluyordur. Canı sıkılan vatandaş bunlara kızacaktır. Biz büyük resmi görmeden ana kanallar nedir, sulama nedir bunları görmeden konuşuyoruz. Bir de bunları gördükten sonra konuşalım.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.