Bengü Mahallesinde AFAT Kurban Programı Düzenlendi

Bafra'ya bağlı 45 Km uzaklıktaki Bengü Mahallesi Anbaryanı mevkiinde her türlü afattan korunmak, bolluk ve bereketli bir yıl için afat kurbanı programı gerçekleşti.

A+A-

Bafra'ya bağlı 45 Km uzaklıktaki Bengü Mahallesi Anbaryanı mevkiinde her türlü afattan korunmak, bolluk ve bereketli bir yıl için afat kurbanı programı gerçekleşti.
Bengü Mahallesi Muhtarı Mehmet Kaya ve Bengülülerin birlikte hareket ederek hazırladıkları Bengü Mahallesi Afat Kurbanı programına katılım bir hayli fazla oldu. 
Köy halkının, konukların ve din görevlilerinin  katılımıyla köy camiinde okunan Kuran Tilaveti ve Yasin-i şeriflerin ardından topluca kılınan öğlen namazının ardından, kazanda pişirilen kavurma ve pirinç pilavı gelen misafirlere ikram edildi.
Bengü Mahalle Muhtarı Mehmet Kaya bu geleneğin yüzyıllardır sürdürüldüğünü “Geleneksel olarak her yıl yaz ayının gelmesiyle birlikte yapılan ‘Afet Kurbanının başlangıç tarihi kesin olmamakla birlikte geçmişi çok eskiye dayanan ve her türlü afattan korunmak, bolluk ve bereketli bir yıl için afat kurbanı geleneğimiz hiç aksatılmadan dededen toruna yapılmaktadır. Bu geleneğin bizden sonraki kuşaklar tarafından da sürdürüleceğine inanıyoruz.” dedi. Afat Kurbanı hazırlıkları bir gün önceden dualar ve tekbirlerle kesilen kurbanların, ertesi gün sabahın erken saatlerinde  kurulan kazanlarda odun ateşiyle pişirilmeye başlanıyor.
Bolluk Aşı ve Afat Kurbanı programı için Kapaklı İlçesinden doğduğu baba toprakları olan Bengü Mahallesine gelen Trakya Tekirdağ Samsun Dernekler Federasyonu(TESDEF) Genel Başkanı, 
HAS ACARLAR İNŞAAT Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Acar yaptığı açıklamada,’’ Bafra ilçesine bağlı Bengü Mahallesinde geleneksel asırlık, “BOLLUK AŞI” (Afat Kurbanı) geleneği sürdürülüyor. Samsun'un Bafra ilçesi Bengü köyü Anbaryanı mevkiinde gerçekleştirilen geleneksel bolluk aşı (Afat Kurbanı) etkinliği afetlerden korunmak ve bereketli bir yıl geçirmek inancıyla her yıl mayıs ayında geleneksel olarak düzenleniyor.
Bengü köyünden uzun yıllar önce doğup büyüdükleri ekip biçtikleri toprakların Bafra - Kızılırmak üzerine kurulan Altınkaya Baraj inşaatı bitirilerek su tutmaya başlamasıyla birlikte baraj gölü altında kaldı.  Türkiye’nin birçok yerine yerleşerek yaşamlarını sürdüren Bengülüler bulundukları bölgelerde dernek çatısı altında birleşerek sosyal ve kültürel faaliyetlerin yanında çocuk yaşta koptukları topraklarda kalan gelenek ve görenekleri yaşatarak kendilerinden sonra gelecek nesillere aktarılması için maddi ve manevi katkılarını sürdürüyorlar.
Bir gün önceden bakır kazanlarda odun ateşinde pişirilen, yahni ve pirinç pilavının konuklarla topluca yenmesinin ardından rahmet ve bolluk aşı duası yapıldı.
Bizlerde doğduğumuz baba topraklarımız olan Bengü Köyüne Kapaklı ilçesinden gelerek bu anlamlı, manevi programa iştirak ettik. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.’’dedi.
Bengü köyü Anbaryanı mahallesinde gerçekleşen etkinliğe Ak Parti Samsun Milletvekili Av.Orhan Kırcalı, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Başkan Yardımcısı Şaban Hüryaşar, Ak Parti Bafra İlçe Başkanı İbrahim Semiz, MHP Bafra İlçe Başkanı Barbaros Turna, Belediye Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri, Mahalle Muhtarları, Türkiye’nin her yerinden gelen Bengülüler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

bengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-009.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-010.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-011.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-012.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-013.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-014.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-015.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-016.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-017.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-018.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-019.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-020.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-021.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-022.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-023.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-024.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-025.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-026.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-027.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-028.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-039.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-040.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-041.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-042.pngbengu-mahallesinde-afad-kurban-programi-duzenlendi-043.png

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum