Balıkçılıkta Uygulanan Para Cezalarına Düzenleme

Balıkçılıkta Uygulanan Para Cezalarına Düzenleme

Bakanlığımızca hazırlanan Su Ürünleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 1 Ocak 2020'den geçerli olmak üzere Resmi Gazete ‘de yayımlandı.

A+A-

 

Buna göre Su Ürünleri Kanunu'na aykırı faaliyetlere yönelik ceza miktarlarında düzenlemeye gidildi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM şunları söyledi; “ Yeni kanun ile getirilen değişikliklerin en önemlilerinden birinin Ek-4’ üncü maddedeki Balıkçı Gemileri İzleme Sistemi (BAGİS) ile kural ihlallerinin tespit edilmesi olduğunu vurgulayarak, 12 m. Üzerindeki balıkçı teknelerinin BAGİS cihazı ile devamlı olarak izlendiğini, bu sistemle yapılan kural ihlallerinin sistem üzerinden tespit edileceğini ve kontrollerde daha etkin olunacağını belirtti.

Sağlam açıklamalarının devamında, mevzuata uygun çalışan balıkçılarımızın haklarının korunması ve yasadışı su ürünleri avcılığında caydırıcılığın sağlanması amacıyla getirilen yeni düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması için; 9 Ocak 2020 tarih ve 31003 sayılı Resmi Gazete ‘de Su Ürünleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin yayımlandığını belirterek, balıkçılarımızın yeni mevzuatlara uygun hareket etmeleri konusunda hassas olmaları gerektiğini belirterek, yeni mevzuatların sektöre ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ettiğini ifade etti.

Yapılan düzenleme kapsamında uygulanacak bazı cezalar şöyle:

* Türlerin avlanma miktarına aykırı faaliyette bulunan kişilere 5 bin lira.

* Türlerin avlanma miktarına aykırı faaliyette bulunan tam boyu 35 metre dâhil daha büyük olan balıkçı gemilerine 50 bin lira.

* İzinsiz olarak canlı su ürünlerinin yurt içine getirilmesi 1000 adete kadar olanlar için 5 bin lira.

* Endemik veya koruma altındaki türlerin canlı olarak yurt dışına çıkarılması halinde 50 bin lira.

* Balık geçidi yapması gerektiği halde yapmayanlara 250 bin lira.

* Balıkçı barınakları ile barınaklarda bulunan alt ve üst yapıların amaç dışı kullanılması veya kullandırılması halinde 15 bin lira.

* Avcılığa ait güncel kayıtların tutulmaması veya bulundurulmaması halinde 2 bin 500 lira.cezai işlem uygulanacaktır.

Başta balıkçılarımızın ve tüm halkımızın yasaklara uymaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini, av yasaklarına uymaksızın avcılık yapanların en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize bildirilmelerini istiyoruz. Balıklara yaşamları boyunca en az bir kere üreme imkânı verilmesi gerektiğini hatırlatırken, balıkçılarımızın mağduriyet yaşamamaları için getirilen yasak ve düzenlemelere uymalarının önemli olduğunu vurguluyor, balıkçılarımıza bol bereketli bir av sezonu diliyorum.”

                                                                                                                İbrahim SAĞLAM

                                                                                                                      İl Müdürü​

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.