BAFRA’NIN DOĞANCA MAHALLESİN DE SÜT  TOPLAMA MERKEZİ AÇILDI

BAFRA’NIN DOĞANCA MAHALLESİN DE SÜT TOPLAMA MERKEZİ AÇILDI

Samsun’un Bafra İlçesi “Doğanca Mahallesinde Manda Sütü Toplama Merkezi “yapılan törenle hizmete açıldı.

A+A-

Samsun’un Bafra İlçesi “Doğanca Mahallesinde Manda Sütü Toplama Merkezi “yapılan törenle hizmete açıldı.

Doğanca Mahallesinde Manda Sütü Toplama Merkezi Açılışına; Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bafra İlçe Kaymakamı Ali Fuat Türkel, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin,19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Samsun İli Damazlık Manda Yetiştiricileri Birlik Başkanı İsmail Metin, Bafra Jandarma Komutanı Binbaşı İlhan Güngör,Bafra Ak Parti İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven,Bafra İlçe Tarım Müdürü Ahmet Dursun, Bafra Birlik ve Oda Başkanları ve çok sayı da Doğanca Manda Üreticileri katıldı.

Manda Sütü Toplama Merkezi Açılış Programı Saygı Duruşun ardından İstiklal Marşının Okumasıyla başladı.

Samsun İli Damazlık Manda Yetiştiricileri Birlik Başkanı İsmail Metin yaptığı açılış konuşmasında; Öncelikle Samsun İli Damazlık Manda Yetiştiricileri Birliğinin Süt Toplama Merkezi Açılış Törenine hoş geldiniz. Birliğimizin kuruluşu yıllarında 7 bin baş olan Manda sayımız bu gün itibarıyla 22 bin baş olup Ülkemiz’de ilk sırada yer almıştır. Bu sayının buralara gelmesindeki ana faktörler Bakanlığımızın destekleri ve yapmış olduğumuz Projelerle beraber İlimizin varlıklarından dünya harikası Kızılırmak Deltamızdır. Manda varlığımızın 6 bin baş manda bu güzel Cennet olan Deltamızda beslenmekte olup mandalardan elde edilen ürünlerin sayısı Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatıyla Büyükşehir Belediyemizin Cafe ve Restoranlarında güzel Deltamıza gelen misafirlere ve tüketiciye sunulup Kızılırmak Deltamıza gelen ziyaretçilerimize tattırma imkanlarını sunmak ve sağlamaktır.

Ayrıca İlimizin bu yıl 3.cüsü düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Teknolojilerinin sergilendiği fuara gelen 48 bin ziyaretçiye Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi Milli içeceğimiz olan manda Ayranı ve Yoğurdunu tattırma imkanı sunduk. Bu günkü sevincimizde Büyükşehir Belediyesi tarafından “Çiğ Süt Toplama İyileştirilmesi” projesi uygulanıp DOKAP tarafından finanse edilen Bafra Belediyesi tarafından tahsisi edilen binamızda ürünlerimizin Soğuk Zincir ile tüketiciye ulaştıracağız. Bu Proje kapsamında hijyen bir şekilde makinalı sağım için 11 işletmemize sağım sistemi ve soğuk tanklar kurulmuştur. Bu gibi örnek Projelerin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler daire başkanlığı ile arge çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Bir konuda çok Şanslıyız o da Büyükşehir Belediyesi İlimizde Manda yetiştiriciliğine çok önem vermesi. Bu da bizleri onure ve mutlu ediyor.

Hedefimiz İlimiz de Manda ve Manda Ürünleriyle markalaşmak. Bizlere bu imkanı sağlayan başta Bakanlığımıza, Valiliğimize, Büyükşehir Belediyesine ve ekibi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığına, DOKAP Başkanlığına, Üniversitemize, İlçe Kaymakamlarımıza, Bafra Belediyesine, mülk amirlerimize ve kurum müdürlerimize sonsuz teşekkürler ederim Birlik Olmaktan Güç Doğar. Birlik ve Beraber olarak buraya geldik. dedi.

Birlik Başkanın İsmail Metin’in Konuşmasının ardından DOKAP Başkanı Ekrem Yüce ise yaptığı konuşmada; burada bu güzel işletme olan Manda Çiğ Süt Toplama Merkezinin açılışı için buradayız. Samsun Çiğ Süt Alt yapısının İyileştirilmesi Projelerinden birisini de Bafra İlçesi Doğanca Mahallesinde hizmete açtık.Samsun İlindeki Büyükbaş Manda ve Küçükbaş  hayvancılık işletmelerinde üretilen sütün uygun koşullar da soğutularak toplanarak  sanayiye ulaştırılmasın da gerekli ekipmanların alınması,binaların onarımı içeren proje ile süt üretiminin verimli sürdürülebilir hale getirmek amacıyla Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 2015 yılında başkanlığımıza teklif edilen ve Başkanlığımız tarafından uygun görüş verilerek 2015 yılı Yatırım Programın da uygulanmasına 21.04 2015 tarihinde Kalkınma Bakanın oluru ile başlatılan “Samsun Çiğ Süt Toplama Altyapısının İyileştirilmesi Projesi” Protokolü imzalayarak projenin uygulanmasına başlanmıştır.

Ülkemiz de Büyükbaş ve Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği önemli yer tutmaktadır.2016 yılı TUİK rakamlarına göre Ülkemizde 14.222.228 adet büyükbaş ve 41.121.467 küçükbaş hayvan bulunmakta olup bunun %8.5 oranın da 1.144.884.adet büyükbaş ve %2.65 oranında 1,088.364 adet küçükbaş DOKAP Bölgesinde yetiştirilmektedir. Samsun İlinde ise 314.398BÜYÜKBAŞ VE 198.941 adet Küçükbaş hayvan olup bunlara 459.556 adet büyükbaş ve 110.346.adet küçükbaş sağma olup bu hayvanlardan yılda ortalama 1.322.465 ton süt elde edilmektedir.

 

Samsun İlin de ayrıca Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yürütülecek olan “Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Yaşam Standartlarının Geliştirilmesi Projesinde”50 koyun yetiştiricisine güneş enerjisi ile elektrik üretimi sağlayan sistemleri ile göçmen çadırı dağıtılacak.2 Yıl küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini bırakmaları ve aldıkları güneş enerjisi sistemleri 3 boyunca ikinci bir şahsa devretmemeleri konusun da taahhütname alınacak. Proje bir yıllık olup proje tutarı ise 160.000 TL’dir.

“DOKAP Bölgesi Arı Ürünleri Paketleme Tesisleri Modernizasyonu Projesi” Samsun İli Arı Yetiştiriciliği Birliğine ait olan Bal Paketleme tesisinin modernizasyonu ile gıda güvenliği açısından arı ürünlerinin daha sağlıklı olarak piyasaya sürülmesi hedeflenmektedir. Proje 2017 yılında uygulanacak olup 365.000 TL ödenek aktarılacaktır. dedi.

 

DOKAP Başkanlığı Tarafından Samsun İli Damazlık Manda Yetiştiricileri Birliğine verilen Süt Sağma Makineleri Manda Çiğ Süt Üreticiliği yapan 19 Mayıs İlçesinden Derya Sözen’e, Sarı köyü Mahallesinden Necla Şenkal’a ve Taşköprü Mahallesinden Savaş Demir’e DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel ve Samsun Büyükşehir Başkanı tarafından Süt Sağma ve Toplama Makinaları teslim edildi.

Program  Süt Toplama Tankına Çiğ Süt Dökülmesi, Misafirlere Manda Sütü ve Yoğurdu ikramı ile son buldu.

s-1.jpg

sut-1.jpgsut-2.jpgsut-3.jpgsut-4.jpgsut-5.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.