Bafra'da Gezilecek Yerler

Bafra'da Gezilecek Yerler

Yolunuz Samsun'un yeşil şehri Bafra'ya düşerse gezip görmeniz gereken yerleri sizler için derledik.

A+A-

Bafra; Samsun’un batısında, Karadeniz’e 20 km uzaklıkta yer almaktadır. İlçenin denizden yüksekliği 20 metredir. Kurulduğu yer itibariyle birikinti ovası olarak değerlendirilen Bafra’nın oluşumunda Kızılırmak etkili olmuştur. Gölleri, yaylaları, dağları, ormanlık alanları ve subasar ormanlarıyla Bafra’yı ziyaret edenler kendilerini adeta başka bir diyarda hissedeceklerdir.

Doğa ve kültür turizmi denildiğinde Samsun’da akla ilk gelen ilçe Bafra; Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Akalan Şelaleleri, Bafra Balık Gölleri, Bafra Baraj Gölleri, Hayat Kaya Mağarası ve Tepen Deliği gibi pek çok doğal güzelliği sınırları içerisinde barındırmaktadır.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
Bafra ilçe merkezine 18 km uzaklıkta olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Samsun-Sinop karayolunun kuzeyinde yer almaktadır. Kızılırmak Deltası Samsun’a ise 65 km uzaklıktadır. Bölgenin sınırları Engiz, Bafra ve Alaçam ilçelerine kadar uzanmaktadır.kizilirmak-deltasi-kus-cenneti.jpg

Kuş Cenneti’ne araçla ulaşım yapılmasına izin verilmemektedir. Buraya ulaşım bisiklet kiralayarak veya yürüyerek yapılabilir. Günün belirli saatlerinde ise tur otobüsleri hizmet vermektedir.kizilirmak-deltasi-kus-cenneti-001.jpg

Türkiye’nin en büyük deltalarından biri olan Kızılırmak Deltası, 56.000 hektar alanı kaplamaktadır. Bunun 16.110 hektarını ise sulak alanlar oluşturmaktadır. Deltada ayrıca 7 tane göl (Karaboğaz Gölü, Balık Göl, Uzun Göl, Cernek Göl, Tatlı Göl, Liman Göl ve Gıcı Göl) vardır.kizilirmak-deltasi-kus-cenneti-002.jpg

 

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne alınan deltanın doğallığı büyük ölçüde korunabilmiştir. Acı göl, tatlı göl, ıslak çayırlar, sazlık alanlar, geniş yapraklı ormanlar, tuzlu bataklıklar, kıyı kumulları ve geniş yapraklı subasar ormanları; Kızılırmak Deltası’nın başlıca habitat türleri arasındadır.

Deltada 365 bitki türü içerisinde ender görülen ve nesli tehlike altında olan; kum zambağı (Pancratium maritimum), koca kekre dikeni (Rhaponticum serratuloides, Kilyos moru (Jurinea Kilaea) ve göl soğanı (Leucojum aestivum) bulunmaktadır. 150 çift yaşamlılar ve sürüngenler, 483 kuş türü, 33 memeli ve 11 familyaya ait 29 balık türü yaşamını sürdürmektedir. Kızılırmak Deltası’nın böylesine biyolojik çeşitliliği içerisinde barındırabilmesinde; uygun iklim koşulları, zengin besin maddesinin varlığı ve farklı ekolojik karakteri olan habitatların bir arada olması (sazlık, bataklı, mera, çayır, orman, deniz, göl, ırmak, kumul ve orman gibi) etkili olmuştur.

Kızılırmak Deltasını ziyarete gelenler için kuş gözlem kuleleri, yürüyüş alanları, bisiklet ve akülü araç alanları gibi pek çok aktivite alanı bölgenin doğal dengesini bozmayacak şekilde tasarlanmıştır. Kızılırmak Deltası’nı gezmeden önce ziyaretçilerin bilgi edinebilmesi adına bölgenin 4 farklı yerine kamera yerleştirilmiştir. Öncelikle Görüntü İzleme Merkezi ve Sergi Salonu incelenerek gezi turuna başlanması önerilmektedir. Ayrıca bölgeye has ürünlerin yer aldığı bir satış reyonu da bulunmaktadır. Kızılırmak Deltası’nda trekking, kano, bisiklet, fotoğrafçılık, kuş gözlemciliği, avcılık veya kampçılık gibi aktiviteler yapılabilmektedir.

Subasar ormanlarının güzelliğine şahit olmak için İlkbahar; daha fazla kuş türünü görme fırsatı bulabilmek içinse İlkbahar veya Sonbahar aylarında Kızılırmak Deltası’nı ziyaret etmek daha uygun olacaktır.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti giriş ücreti bulunmamaktadır.

Karadeniz’in başkenti Samsun’un turistik ilçelerinden Bafra için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Bafra Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Akalan Şelaleleri
Bafra ilçe merkezinin 43 km güneydoğusunda kalan Akalan Şelaleleri, Akalan Köyü sınırları içerisindedir.akalan-selaleleri.jpg

Akalan Şelaleleri’ne ulaşabilmek için dağ yamacını aşarak, dar ve topraklı yolları geçmek gerekiyor. Ancak yol boyu rastlayacağınız ve Akalan Şelaleleri’ne ulaştıktan sonraki manzara tüm engelleri aşıp görülmeye değerdir.akalan-selaleleri-001.jpg

Kanyon içerisinde saklı cennet olarak nitelendirilen Akalan Şelaleleri’nde 7 adet büyük, toplamda 18 adet şelalelin varlığından söz edilebilir. 15 metre yükseklikten düşen şelalelerin her birinin önünde göl oluşmuştur. Göller ve çevredeki doğal güzellikler göz kamaştırıcı görüntülere sahne olmaktadır. Doğa severlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden olan Akalan Şelaleleri, bitki örtüsü çeşitliliği içerisinde huzurla dolaşabileceğiniz ve doğayla baş başa kalarak yenilendiğinizi hissedeceğiniz bir yerdir. Piknik ve doğa sporları yapmak için uygundur.

Akalan Şelaleleri giriş ücreti bulunmamaktadır.

Bafra Balık Gölleri
Bafra Balık Gölleri, ilçe merkezine 15 km uzaklıkta olup Kızılırmak Deltası’nın doğusunda kalmaktadır.

Kızılırmak Deltası’nın sulak alanlarından Balık Gölleri, altı büyük gölden oluşmaktadır. Bunlar Balık Cernek, Liman, Gıcı, Uzun ve Tatlı gölleridir. Göller lagün özelliği taşımaktadır. Göllerin tuz oranı tatlı denebilecek kadar düşüktür.

Kış aylarında küçük ve geçici su havzalarını görmek mümkün olurken, yaz aylarında kurumaktadırlar. İlkbaharda ise yükselen sulardan dolayı göllerin neredeyse tamamı birleşerek tek bir göl görünümüne bürünmektedir. Bunlar arasında denizle bağlantısı olan tek göl Balık Gölü’dür ve diğerlerine göre daha yoğun tuz oranına sahiptir. Deniz ile bağlantısını 7-8 metre yüksekliğindeki delta kumulları kesmektedir. Göllerin etrafı saz ve kamışlarla kaplıdır.

Bafra Balık Gölleri giriş ücreti bulunmamaktadır.

Bafra Baraj Gölleri
Baraj Gölleri, Bafra ilçe merkezinin güney batısındadır. Derbent Barajı ilçeye 20 km, Altınkaya Barajı ise 35 km uzaklıktadır.

Kızılırmak Nehri üzerinde yer alan Altınkaya ve Derbent Barajları’nın oluşturduğu göller her yıl turistler tarafından büyük ilgi görmektedir.

Bölgenin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan barajlar görülmeye değer manzaraları da beraberinde getiriyor. Derbent Barajı’nın yapılmasıyla birlikte (1984-1990) ilçenin Boğazkaya Mahallesi’nde yer alan 200’e yakın yapı sular altında kalmış, gün yüzünde kalan tek yapı ise bir caminin minaresidir. Batık Minare olarak adlandırılan bu yapının bulunduğu bölgede olta balıkçılığı ve safari turu yapılmaktadır. Göl çevresinde ise balık tesisleri ve restoranlar turistik amaçla bölgeye gelenlerin yeme-içme ihtiyacını karşılamaktadır. Ayrıca Derbent Barajı etrafında piknik yapılabilecek alanlar da mevcuttur.

Baraj Gölleri giriş ücreti bulunmamaktadır.

Hayat Kaya Mağarası
Bafra sınırları içerisinde yer alan Hayat Kaya Mağarası, Başaran Köyü ve Meşeli Türkmenler Köyü arasındadır. İlçe merkezine 58 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım Bafra Kavak Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Hayat Kaya Mağarası, Samsun’un Bafra ilçesinde 2012 yılında keşfedilen tarihi ve doğal güzelliklerden biridir. Samsun ilinin en büyük doğal mağarası olarak kayıtlara geçmiştir. M.Ö. 600.000-15.000 tarihleri (Pleostosen Dönem) arasında kullanıldığı düşünülmektedir. Mağara yaklaşık olarak 1 kilometre uzunluğundadır. İçerisinde bir kısmı yer altında kalan dere ve mağaranın sonlarında doğru ise küçük bir şelale bulunmaktadır.

Likit ve sarkıt oluşumlu mağara, insanlığın tamamen tüketici olduğu dönemlerde inşa edilmiştir. Bu da mağaranın bir tür stratejik sığınak olarak kullanıldığını düşündürmektedir. Bölge dağcılık, tırmanıcılık ve doğa yürüyüşü yapmaya müsaittir. Çimenlik ve ormanlık alanıyla yemyeşil bir görünüme sahiptir. 

Hayat Kaya Mağarası giriş ücreti bulunmamaktadır.

Tepen Deliği
Tepen Deliği, Bafra ilçesinin Başaran Köyü’nde yer almaktadır. Başaran Köyü, Bafra ilçe merkezine 56 km uzaklıktadır.

Tepen Deliği tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanmaktadır. Yerleşim yeri olarak kullanıldığı düşünülen yapı Bafra’da görülmeye değer yerlerden birisidir. Tepen Deliği’ne mağaranın girişinden 152 kayalık merdivenle inilmektedir. Kayalar yuvarlak şeklindedir ve oyularak oluşturulmuştur.

Profesyonel olmayanlar için tehlikeli olabileceği dik merdivenlerden aşağıya iniş; ip, kask ve emniyet kemeri gibi ekipmanlar kullanılarak yapılmaktadır. Aynı mevkide bulunan Hayat Kaya Mağarası ile Tepen Deliği arasında insanın içini ferahlatan çimenlik bir alan yer almaktadır. Doğanın sunduğu eşsiz güzelliklere şahit olmak ve zorlu parkurları aşarak eğlenceli bir doğa gezisi yapmak için Başaran Köyü Bafra’da ziyaret edilebilecek en güzel yerlerden biridir.

Tepen Deliği giriş ücreti bulunmamaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.