Bafra'da Eski Komşuluk Özlemi

Bafra'da Eski Komşuluk Özlemi

İsmail Karaduman/Bafra55.net/Herkes söyler, komşuluk eskiden çok önemliydi… İnsanların üç ev ötesindeki komşusunun aç yattığı bilinen zamanlardı o günler... “Ev alma, komşu al” sözünün o zamanlar büyük önemi vardı. Komşuluk her şeyin başındaydı.

A+A-

Bafra Halkının Bafra55.net Sitemizin Muhabirine yaptığı konuşmada bu sözleri dile getirdiler’’Herkes herkesi tanır herkes herkesle akraba olmasa bile akraba gibi olurdu adeta. Ne can kaygısı ne de mal kaygısı vardı. O zamanlar alışveriş bile kolaydı. Komşular birbirileriyle takas ederdi bir şeyleri. Tabi o zamanlar mal vardı ama para yoktu. O zamanlar yokluk vardı. Birinin evine bir misafir geldiğinde çayı, şekeri olmayanlar çocuğunu gizlice komşuya gönderir ödünç alırdı. Hatta ateşin bile komşudan alındığı zamanlardı o günler. Yine de hoştu bütün yokluk içinde bu yaşadıklarımız. Eskiye ait pek çok geleneklerimiz ve göreneklerimizde yaşanan zafiyet zamanla komşuluk münasebetlerimizde de büyük ölçüde yaşanmıştır.

Günümüzde,komşuluk ilişkileri her geçen gün biraz daha zayıflamaktadır..
Eski komşuluk ilişkileri, bu gün maalesef kaybolma noktasına gelmiştir, aynı binanın içerisinde bulunan dairelerde senelerdir oturan insanlar birbirlerine selam vermez olmuşlardır yine maalesef komşular birbirlerine gidiş geliş yapmaz ve misafir olmaz olmuşlardır.
Eğer komşulardan birisi üç gün kapıya çıkmaz ise nerde kaldı benim komşum diyerek merak edip kapısı çalınmaz olmuştur. Eski güzel komşuluklar yok olmaya başlamıştır.
Oysa yüce dinimiz, komşu haklarına, komşuluk ilişkilerine çok büyük ehemmiyet vermektedir. Bu yüzdendir ki yüce peygamberimiz s.v. komşusu açken tok yatan bizden değil diyerek komşuluk ilişkilerinin önemini belirtmiştir.’’dedi



4-388.jpg3-555.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.