BAFRA’DA AĞUSTOS AYINDA YETİŞEN ÇİLEK İLGİ GÖRÜYOR

BAFRA’DA AĞUSTOS AYINDA YETİŞEN ÇİLEK İLGİ GÖRÜYOR

Bafra Kaymakamı Halis Arslan ilçeye bağlı mahallelerde tarımsal işlerde uğraş veren tarımcıları tarlada iş başındayken ziyaret ederek bu seneki ürünler hakkında bilgiler alıyor.

A+A-

Kaymakam Halis Arslan Elifli mahallesinde 15 yıldan bu yana çilek üreten  Bayram Ali Kadıoğlunu ziyarette bulundu.

Yaptığı tarımsal ürün hakkında açıklamada bulunan çiftçi Bayram Ali Kadıoğlu; ufak ölçekli aile işletmeciliği yapmaktayız. 2000 yılında bu işe amatör bir şekilde başladım. Gün geçtikçe her geçen gün profesyonelleşmeyle birlikte adım adım ilerleyerek başardık. Herkese bu işle uğraşmaları için tavsiye ediyorum, çileği yaygınlaştırmak gerekiyor ve şuanda dışa pazarımız yok. Şunu belirtmek isterim ki zamanında Rize’ye çayı ilk getiren adamı taşlamışlar ama 70 yıl sonra ise heykelini dikmişler. 2000 yılında 6 dönüm ile başladım ama zaman geçtikçe büyüdü. İnsanlarımız uzun ölçekli ve uzun zamanlı yatırım yapma konusunda pek  sıcak bakmıyorlar. Yani örnek vermek gerekirse karpuzu tarlaya ekip 3 ay sonra ise paraya dönsün diye uğraşıyorlar ve bu böyle olmuyor. Tarımla uğraşan çiftçilerimizi bilgilendirip 3’er, 5’er dönüm çilek yapsalar zarar da etmeyeceklerdir. Zarar etse zaten ben 15 yıldan beri bu işle uğraşmam. 2015 yılı ürün alımımızda iklim biraz sert geçti. Dönüm bazında 2 tonu bulduk. Havalar sıcak gittiği zamanlar da çileği topladıktan 3 gün sonra yine aynı şekilde hasatını yapabiliyorsun. Toplam da 90 günde tarlayı 45 defa dönmüş bulunuyorsun.  Ufak ölçekli işletmelerde 100 dönüm tarımla uğraşana kadar 3 dönüm çilek yapsınlar. Mesela ben 50 dönüm buğdaydan 15.000 lira toplayamadım, yaptığım masraflar, buğdayın masrafları belli. Ama  3 dönüm çilekten  bu sene 2 ton aldık. Bu dönem  fiyatlarımız da güzeldi ve  busene kazandırdı bize. Şuanda gördüğümüz kadarıyla Ağustos ayında bile tarlamızda halen çilek bulunmaktadır. Ayrıyeten Sayın Kaymakamımız Halis Arslan’a da teşekkür ediyorum. Tarımsal konularda oldukça çok duyarlı birisi. Kaymakamımızın böyle tarım işleriyle uğraşanları gezmesi teşvik edici bir olaydır. Benim gibi tarımla uğraşanlara da manevi desteğini almaktayız dedi.

Kaymakam Halis Arslan kısa bir açıklama yaparak;  tarımla uğraş veren çiftçilerimizi mahallelerde ziyaret ederek bu sezonda  neler ürettikleri konusunda sohbetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Elifli mahallesinde 15 yıldan bu yana çilek üreten  Bayram Ali Kadıoğlunu ziyaret ettik. Çilek te dönüm bazında 2 ton aldığını belirtti. Ağustos ayında bile halen tarlada çileğin olması güzel bir şey. Artık çiftçilerimizin değişik ürünlere yönelmeleri gerekmektedir. Bu sene tarlalar da kalan karpuz konusunda  değişik alternatiflerde yararlanmak için yakın zamanda bir toplantı yapacağız dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.