BAFRA’DA 35.ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAFTASI PROGRAMI YAPILDI

BAFRA’DA 35.ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAFTASI PROGRAMI YAPILDI

Bafra Kaymakamlığı ve Bafra Elektrik ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkârları Odası tarafından 35.Enerji Verimliliği haftası programı düzenlendi.

A+A-

Bafra Belediyesi Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen 35.Enerji Verimliliği programı ilgi gördü. 
     Saygı duruşundan sonra İstiklal Marşı okundu. 35.Enerji Verimliliği haftası programının açılış konuşmasını yapan Bafra Elektrikçiler ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkârları Odası Başkanı Bülent Kulaksız,”Enerji verimliliği tüketilen enerji miktarının, üretimdeki miktar ve kaliteyi düşürmeden, ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı engellemeden en aza indirilmesidir. Daha geniş bir biçimde enerji verimliliği; gaz, buhar, ısı, hava ve elektrikteki enerji kayıplarını önlemek, çeşitli atıkların geri kazanımı ve değerlendirilmesi veya ileri teknoloji ile üretimi düşürmeden enerji talebini azaltması, daha verimli enerji kaynakları, gelişmiş endüstriyel süreçler, enerji kazanımları gibi etkinliği artırıcı önlemlerin bütünüdür. Enerji, hayatımızın her yönünü etkilemektedir. Bize ışık, ısı, ulaşım ve diğer araçlar için yakıt sağlar. Ancak bugün enerji tedarikimizin güvenliği ve fosil yakıtlardan elde edilen enerjinin, çevre üzerindeki etkisi konularını her zaman olduğundan daha fazla düşünmemiz gereken bir dönemdeyiz” dedi. 


     TÜBİTAK  Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsünden Baş Uzman Araştırmacı Dr. Mehmet Ünsal, biyoyakıt teknolojileri konulu sunum gerçekleştirdi. Ülkemizde kişi başı elektrik tüketiminin 2800 kw olduğunu belirten Ünsal, gelişmiş ülkelerde bu oranın 8000 kw civarında olduğuna dikkat çekti. Küresel ısınmanın tehlikeli boyutlara ulaştığının altını çizen Ünsal “Büyümeye devam ederken karbon salınımını azaltarak büyümemiz gerekir” dedi. "Varolan enerji kaynaklarının verimli kullanılmasının önemi her geçen gün artmaktadır" diyen Ünsal, ülkemizin ihtiyacı olan enerjinin % 20 sinin biyo enerjiden elde edilmesinin mümkün olduğunu kaydederken biyo enerjide yerli teknolojilerin geliştirilip kullanılması gerektiğinin de altını çizdi.


     Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme TKDK Samsun İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Yönetimi Birim Amiri Tolga Özongan, ”Program, et ve süt üreten tarımsal işletmeleri, et ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasını hibe ile destekliyor.  Meyve, sebze ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasını, bu amaçla yapılacak bina ve araç gereç alımında hibe desteği sağlıyor.  Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kültür balıkçılığının geliştirilmesi ve kırsal turizmle ilgili yatırımlarda da gerekli koşullar sağlandığında maksimum 5 kez başvuru yapılabileceğini, her tedbirde farklı olmak üzere 5 bin Euro’dan 500 bin Euro'ya kadar destek sağlanıyor” dedi.


     Desteklerin tamamen hibe şeklinde olup belirli şartlar sağlandığında yatırımın yüzde 50’si ile yüzde 65'lik kısmını oluşturabildiği gibi bu oran % 80 'e kadar varabildiğinin de altını çizen Özongan,” Çiftçilerimizin ve iş adamlarımızın kafasında proje fikri oluştuktan sonra prosedürlerimiz çerçevesinde İl Koordinatörlüğü Yardım Masamız aracılığıyla gerekli tüm desteği sağlıyoruz. Bize sağlanan hibe miktarının kullanılmasını sağlayarak ilimize daha fazla istihdam oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 


      Aksaray Enerjide Elektrik Mühendisi olan Ömer Ekinci, “Kurumumuzca yenilenebilir enerji yatırımları IPARD programında mevcutta uygulanan tedbirler kapsamında desteklenen yatırımların enerji ihtiyacını karşılamak için yapılacak ilave yatırımlar olarak desteklenmektedir” şeklinde konuştu. 


      OKA yetkililerinden Emre Aslanbay,  OKA’nın yenilenebilir enerjide verdikleri devlet desteğini anlattı. KOSGEB Uzmanı Fatih Havuz ise, KOSGEB enerji verimliliği   hibeleri ve yaralanma yöntemleri hakkında bilgi verdi. 


       35.Enerji Verimliliği haftası programına; Terme Kaymakamı İlyas Gün, Samsun Esnaf Odalar Birliği  (ESOB)  Başkanı Hacı Eyüp Güler, Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, Bafra Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yalçın Ak, Bafra 75.Yıl Huzurevi Müdürü Nusrat Yılmaz, Okul Müdürleri, Mesleki Oda Temsilcileri, işadamları, sivil toplum örgütleri temsilcileri,  belediye meclis üyeleri, esnaflar, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 


          NAMIK AZGIN 

bafra’da-35.enerji-verimliligi-haftasi-programi-yapildi.jpgbafra’da-35.enerji-verimliligi-haftasi-programi-yapildi-001.jpgbafra’da-35.enerji-verimliligi-haftasi-programi-yapildi-002.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.