Bafra tarihine sahip cıkmıyor

Bafra tarihine sahip cıkmıyor

Bafra ilçesinde tarihi çeşmeler ilgisizlik ve bakımsızlıktan yok olmak üzere.

A+A-

Hacınabi Mahallesi ile Tabakhane Mahallesi’nin birleştiği yere yakın Hacı İzzet Ağa Sokağı’nın başında bulunan tarihi çeşmenin kitabesinde, Dergahı Ali Kapucubaşlarından Bafra Ayanı Haznedarzade Necabetlü Hamdi Efendi Hazretleri tarafından 1840 yıllarında yaptırıldığı yazıyor. 172 yıllık çeşme bakımsızlıktan virane hale döndü. 
İshaklı Mahallesi’nde bulunan Taçlı Çeşme’nin ise yapılış tarihi belli olmamakla birlikte Ortaçağ mimarisi olan Gotik tarz ve tekniğiyle yapılmış. Tarihi çeşme 27 yıl önce tahribata uğrayarak yıkılmış. Yıkılan tarihi çeşme bugün virane halde duruyor.
Tabakhane Mahallesi esnafları, ilçe merkezinde tarihi çeşmelerin bakım onarımlarının yapılmadığını, çeşmenin şu anki durumunun içler açısı olduğunu, bir an önce restorasyonunun yapılması gerektiğini söylediler. 
Esnaf Mehmet Aslan, “Osmanlı döneminde ve Cumhuriyet kurulduktan sonra 1960’lı yılların başına kadar çeşmelerin büyük önemi varmış. Zira o zamanlarda bugünkü evlerimize kadar giren su sistemi yokmuş. Herkes içme suyunu mahalle ve sokaklarda inşa edilen çeşmelerden temin edermiş. O günlerde çeşme yaptırmak en önemli hayır işlerinden sayılıyordu. Bugün ise bu tarihi çeşmelerimiz bakımsızlıktan göz göre göre yok oluyor” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.