Bafra Ovası’nda Ayçiçeği Hasadı Başladı

Türkiye’nin önemli ovalarından olan Bafra ovasında 2021 sezonu Ayçiçeği hasadı başladı.

A+A-

Çiftçiler Nisan ayında toprakla buluşturdukları Ayçiçeğini hasat etmek için tarlalarına girdi.

“Mevsimlerin iyi geçmesiyle dekar başına 250 kilo ayçiçeği alıyoruz”

Gökçeağaç köyünde ayçiçeği ekimi yapan çiftçilerden Adnan Kocabaş, Geçmiş yıllara göre bu yıl verimi biraz daha yüksek olduğunu vurguladı. Bu yıl ki ilkbahar ve yaz aylarında Karadeniz Bölgesi’nin bilhassa Bafra’nın aldığı yağışlarla çiftçiyi sevindirecek bir verim elde edildi. Bafra Ovası'nda ayçiçeğinin arpa, buğday, yulaf gibi hububat ürünlerinin yerine alternatif olarak ekildiğini söyledi.

bafra-ovasinda-aycicegi-hasadi-basladi.JPG

Ayçiçeğin toprak hazırlığı Ekim’de pulluk sürümü ile başlamakta. Mart ve Nisan aylarında toprak ayçiçeği ekim haline getirilir, tohum yatağı hazırlanır ve ekimi yapılır. Ayçiçeğinde iyi bir verim almak istiyorsanız toprağın optimum tava geldiği en erken dönemde ayçiçeğin ekilmesi gerekiyor. Bunun sebebi bitkinin ilkbahar yağışlarından faydalanmasıdır bitki ilkbahar yağışlarından faydalandıktan sonra yaz ayları nispeten kurakta geçse ayçiçeği kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğu için ürün çiftçiyi memnun edecek seviyede bir ürün veriyor.

bafra-ovasinda-aycicegi-hasadi-basladi-001.JPG

Bu yıl Bafra’da yağışların yeterli seviyede olması ürünün dekar başı 250 kilolara kadar çıkmasını sağladı diyen Kocabaş, geçen yıl aynı aylarda yağmurlar az olduğu için bu verim 200 kilolun altındaydı. Ayçiçeğin şuan hasadını yapıyoruz. Ayçiçeği 120 ila 130 günde olgunluğa ulaşıyor. Bizde bu ürünü ekeli 130 gün oluyor. 

“Ayçiçeğin maliyetleri 100’de 100’ün üzerinde”

Ülkemizde enflasyon Türkiye İstatistik Kurumu (Tuik)in açıkladığı seviyelere bakıldığına ürün geçen yıla oranla nispeten yüzde onluk bir değer artışına uğradı. Fakat ürünün maliyetleri giderleri bilhassa da gübre gideri şuan yüzde yüzün üzerinde tohum giderleri de yüzde yirmiden fazla artış gösterdi buna rağmen ürünün fiyatı yüzde onluk bir artışta kaldı. Tabi bu ürünün verimi ne kadar yüksekte olsa çiftçiyi üzen bir durum umuyoruz gelecekte ki yıllarda bu durum biraz daha değişir çiftçimizde bereketli bol kazanç elde etmiş olur” dedi.

HABER : Emre Şahinol

bafra-ovasinda-aycicegi-hasadi-basladi-002.JPGbafra-ovasinda-aycicegi-hasadi-basladi.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.