Bafra Ovası’nda arpa hasadı çiftçinin yüzünü güldürüyor

Samsun’un Bafra Ovası’nda 75 bin dönüm üzerinde hasadı yapılan arpa da çiftçilerin yüzü gülüyor.

A+A-

Türkiye’nin en önemli Ovalarından olan Bafra Ovasında biçerdöverlerle arpa hasadına başlandı.  

Bafra’nın Gökçeağaç Mahallesi’nde hasadına başlanan arpa beklenileni karşılıyor diyen çiftçi Turgut Demir, “Bu yıl arpalarımız bu bölgede oldukça iyi. Türkiye’nin birçok bölgesinde özellikle iç Anadolu ve doğu Anadolu da geçen kuraklıkla beraber bölgemizde çok güzel bir sezon yaşıyoruz.

bafra-ovasinda-arpa-hasadi-ciftcinin-yuzunu-gulduruyor.JPG

Dönüme 700 kilo kadar ürün aldıklarını da söyleyen Demir, Sadece Mayıs ayında vuran fırtına nedeni ile arazilerde hasarlar meydana geldi. Arpa fiyat olarak da geçen yıllara oranla bu yıl beklentilerimizi karşıladı. Arpanın bu yıl az olmasından dolayı 2 bin lira kadar bir fiyata gidiyor arpa.

Fiyatlar tatmin edici olsa da özellikle mazot ve gübre fiyatları oldukça yüksek, bu da en büyük sorunlarımızdan bir tanesi çiftçinin desteklenmesi için ise gübre ve mazot fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor” diye konuştu.

bafra-ovasinda-arpa-hasadi-ciftcinin-yuzunu-gulduruyor-002.JPG

Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner de “Arpa ekiminde yaklaşık yüzde 80 bir artış var. Bu artışın nedeni de 2 sene buğday ektiniz mi 3. sene buğday olmuyor. Vatandaş başka bir ürün yapamadığından 2 senenin üzerine bu sene çeşit olsun diye arpa ektimi yaptılar. 2020 yılında bu arpanın fiyatı 1 lira 15 kuruş, 1 lira 20 kuruştu. Alımlarda yüzde 90 bir atış var. 2 lira 10 ila 2 lira 15 kuruş arasında. Bu fiyatlar çiftçiyi tatmin eder mi, etmez ama yarın devlet bu fiyatlar yüksek diye hayvancıya ve besi fabrikalarına, yem fabrikalarına dışarıdan düşük maliyetli arpa getirirse o zaman çiftçinin büyük bir sıkıntısı doğar. İnşallah bu fiyatlar geri çekilmez. Geri çekilirse çiftçi için iyi olmaz” şeklinde konuştu.

Haber : Emre Şahinol

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum