Bafra Ovası Türkiye’nin lokomotifidir

Bafra Ovası Türkiye’nin lokomotifidir

Dünyayı saran COVİD-19 salgınında görüldüğü gibi, tarım dünyanın 1 numaralı değişmez ihtiyacı olduğundan,

A+A-

bölgede ender bulunan Bafra Ovası’da üretim açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirten CHP Bafra Belediye Meclis Üyesi Erhan Akbulut; “Küçükten büyüğe aile bireylerinin bir araya gelerek yaptığı en değerli mesleklerden biri olan çiftçilikte, karşılığı alındığı zaman daha da keyifli sonuçlar elde ediliyor.” Dedi.


BAFRA OVASI’NDAKİ ZORLUKLAR


Ovadaki zorluklardan söz eden Akbulut; “Çağın ilerleyişi, bazı tohumların neslinin tükeniyor olması, dış ülkelere olan bağlılığın artması olsa da eskiye dönmek gerekiyor. Tarımsal makine de çağa ayak uydurmak, maliyeti bir bakıma en aza indirmeye çalışır fakat tohum konusunda çiftçi kendi öz tohumunu kaybetmemek zorunda.
Son yıllarda hazır tohum (hibrit) sebze ve meyvenin eski tadını kaybetmesine neden olurken, yeni tohum, kimyasal gübre ve ilaç kullanımı da maliyeti yükselttiği gibi verimin düşmesine neden oluyor.” dedi.


ÜRETİCİNİN SIKINTILARI


Üreticilerin sıkıntılarını da hatırlatan Akbulut; “Toprak kiralayarak üretim yapan bir üreticinin, yıl sınırı olmadan yer olduğu sürece üretimini yaptığını belirtirken, toprak sahipleri yerlerini kiraya verirken Çiftçi Kayıt Belgesi’ni vermediğini belirtiyor. Nedeni ise devletin verdiği tapulu arazi desteklemesini kendi almak istemesi ve alması. Alınamayan bu belge için ise, herhangi bir doğal afet durumunda maddi zarar karşılanamıyor.


Bir diğer sorun ise, devletin sadece buğday, mısır, fiğ, çeltik gibi sadece kuru gıdalara destek veriyor olması. 10 ay boyunca yazlık ve kışlık ürünlerin ekildiği yılda, bazen 3 mahsul alındığı sebzelere bile destek verilmiyor. Hazır tohum almasan sebze olmuyor. (İsrail yapısı) Mazot, gübre, ilaç fiyatlarının sürekli artması da maliyetin hep yüksek olmasına sebep oluyor. Haliyle hazine yelerinin de olması bu yerlerinde ÇKS’ ye girmemesi de hem istatistik açısından hem de destek alınamıyor olmasından bu da büyük bir sorun. Ovamızın hemen hemen her bölgesinden geçen sulama kanalları bir açıdan iyi, çünkü sebze sulama ile güzel oluyor fakat diğer açıdan sulama kanalları yapılalı 20 yıl olmasına rağmen hala su fiyatları çok pahalı. Doğadan gelen su (20 yıldır kendini amorti etmiştir en azından daha ucuz olması gerekiyor) bir de sondaj sularından bile şu anda dönüm hesabı yapılarak ürüne göre para alınmaya başlandı. “Köylü milletin efendisidir” sözünden yola çıkarak hele de Dünyayı saran Pandemi sürecinde üretimin 1.sıraya çıktığı bu zamanda köylüyü kazandırmak. Bunu da maliyeti destekleyerek sağlayabiliriz.” ifadelerini kullandı.


NE YAPILABİLİR?


CHP Bafra Belediye Meclis Üyesi Erhan Akbulut, Bafra Ovası’nda üretim yapan çiftçinin sorununu çözmek için neler yapılabileceği konusunda ise şunları aktardı:
“ - Her ne kadar kuru gıdaya destek veriliyorsa da yeterli değil (dekara %100 zamla 16 lira) sebzenin bir an önce kayıt altına alınması Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve verilen desteklerden faydalanmasını sağlamak.
   - İşlenen arazinin tapuya göre değil de işlenen tarafından kayıt altına alınıp Devlet desteklerinin toprağı işleyen kişinin almasını sağlamak.
    - İlçe Tarım Müdürlükleri ile beraber planlı programlı devlet destekli, teşvikli üretimin yapılmasını sağlamak.
    - Ülkemizde ekili alanlara sahip ovalardaki İl veya İlçe Tarım Müdürlükleriyle hareket edip bir üretim programı çıkartıp hangi bölgede ne çeşit sebze ekileceğini belirleyip bilinçli programlı ekiliş yaptırılmalı. Köylüye de tohum, mazot, gübre, ilaç desteği sağlayarak ürünün sabit bir fiyatta olacağı bir yol bulunmalı.
- Bütün sebze ve meyvelerin Hallerden alınıp Hallerde satışını sağlamak, büyük marketlerden ucuza alıp Pazar manav ve orta ölçekli marketlerde haksız rekabet yapılmasını önlemek. Hallere giriş ve çıkışlarda denetimlerin tam anlamda sağlanması vergi akışının toplanmasını sağlamak.”


 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.