BAFRA KÖYLÜLERİNE SİT ALANI ŞOKU

BAFRA KÖYLÜLERİNE SİT ALANI ŞOKU

Bafra ilçesinde arazilerini su basmasından yakınan köylüler, 2B Yasası’yla

A+A-

birlikte de arazilerinin büyük bölümünün sit alanı kapsamına alınmasından dolayı mağdur olduklarını belirterek, devletten yardım istediler. 

Samsun'un Bafra ilçesinde Karaboğaz Gölü kenarında bulunan 120 haneli Şirinköy'de yaşayanlar, göl kenarındaki bataklık alanda çeltik üretimi yaptıklarını, tarım arazilerinin doğal SİT alanı ve 2B arazisi olarak belirlendiğini belirterek, mağdur olduklarını kaydettiler. DSİ tarafından arazilerinde açılan kanal nedeniyle arazilerinin büyük bir bölümünün sit alanı olduğunu söyleyen Ayhan Kırıcı, “Kanal buradan yarılmasaydı da 200-300 metre arka taraftan yarılsaydı vatandaşa zararı da olmazdı. Kanalın altı sit alanı yapılmış. Daha önceden 2B idi, 3 dönüm 5 dönüm ölçülmüştü, biz parasını da yatırdık. Şimdi ‘sit alanı’ deniliyor. Biz arazilerimizin altından çevre kanalı istiyoruz. Biz suyun altında kalmak istemiyoruz. Arazilerimiz elimizden alınırsa devlet bize yol gösterecek veya bir yere yerleştirecek. Ben kalkıp ta nereye gideceğim? 30 seneden beri buradayım” dedi.
Köy azası Mehmet Altan, “Su sıkıntımız var. Senenin yaklaşık 9 ayı bu araziler su altında kalıyor. Şimdi kuşak kanalı getirdiler, vatandaş mağdur durumda. Bir takım yerleri sit alanına çıkarttılar. Bu sit alanında kalan araziler vatandaşın ekip biçtiği alanlar. Buradaki vatandaşların öyle arkalı verimli yerleri yok. Dar gelirli aileler. 2B arazileri ile ilgilide vatandaş dönüm başına yılda kazandığı parayla bu arazileri alma şansı yok. Vatandaş gerçekten zor durumda. 10 dönüm, 20 dönüm arazisi olanlar var. Onun da kalmış belli bir kısmının çoğunluğu sit alanı durumunda. Bu vatandaş ne yapacak, nereye gidecek?” diye konuştu. 
Hayati Aral isimli köylü, “Şirinköy’de hayvancılık 3 seneden beri bitik durumda. Sebebi de yem fiyatlarının pahalı olması. Bu sulama kanallarının bir tahliyesi olmadığı için 700 dönüm üzerinde olan meramız var. Su altında kaldığım için bir tane hayvan götüremiyoruz. Hayvancılık olayı bitti. 2B arazilerine gelince bugün 8 bin liradan değer biçmişler. Bu paraları ödeme şansımız yok. Yetkililerden bize bir çare bulmasını, bize yardımcı olmasını istiyoruz. Burada 25-30 hane ev var. Kuşaklama kanalı altında kaldığı için sit alanı durumuna düşmüş. Devlet burayı sit alanı yapmış” şeklinde konuştu. 
Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dilekçe verdiklerini söyleyen Mehmet Kuru ise, “Bize söylenen ‘bir kanun çıkacak, burası kamulaşacak ve komple yıkılacak’ diye söylendi. Buralar tarım arazisi olmaktan çıkmış. Ne yapacağımızı bizde bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.