Artık Sinop Çok Daha Yakın

Artık Sinop Çok Daha Yakın

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Trafiğe açtığımız Yakakent-Gerze arasındaki 37 kilometrelik güzergahta uygulanan teknik

A+A-

Kanada'dan sonra dünyada ikinci kez burada uygulandı" dedi 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Karadeniz Sahil Yolu’nun en önemli akslarından biri olan ve Samsun'u Sinop'a bağlayan Yakakent-Gerze karayolunu trafiğe açtı. Bakan Yıldırım, Sinop ziyareti kapsamında açılışını yaptığı Gerze Denizcilik Meslek Yüksek Okulu’ndaki, 300 bin TL'ye alınan gemi simülatörünün ardından, yapımı tamamlanan Yakakent-Sinop yolunda incelemelerde bulundu. Daha sonra yol güzergahında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Yıldırım, Samsun-Sinop arasındaki en zor kesimin dünyada ikinci, Türkiye'de de ilk kez kullanılan farklı tekniklerle geçildiğini söyledi. Bakan Yıldırım, "Gördüğünüz gibi Samsun-Sinop arasındaki sahil yolunun devamı olan Yakakent-Gerze arasının en zor kesimidir. Bu yol özel inşaat teknikleri ve viyadük teknikleri uygulanarak yapılmış bir yoldur. Bu yolda uygulanan teknikler dünyada hemen hemen ilk diyebiliriz. Şu gördüğünüz viyadükler çelik konstrüksiyon ve beton konstrüksiyon bir arada yer alıyor. Bu, Kanada’dan sonra ilk defa Türkiye’de uygulanan bir teknik. İnsanımızın rahatı için hiçbir bedelden hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz. İşte onun ispatı da bu gördüğünü eserdir" diye konuştu. 
Yakakent-Gerze arasının yaklaşık 37 kilometre olduğunu belirten Bakan Yıldırım, "Yolun toplam bedeli 1.4 milyar TL civarında. Yani yaklaşık 1-1.5 milyar TL'ye ulaşacak bir bedeldir. Bu yol üzerinde 4 tane tünel, 5 tane viyadük ve 9 tane de ayrıca alt-üst geçit ve enfes sanat yapıları mevcut. Buranın tamamlanması demek Samsun ile Sinop arasındaki yolun neredeyse bitmesi anlamına geliyor. Bundan sonra Gerze-Sinop arasında da yine tünellerimiz var, yol yapım çalışmalarımız var. Önümüzdeki sene orayı da tamamlamış olacağız. Bu yol üzerinde 1,5 milyon metreküp kazı yaptık 300 milyon ton tahkimat yaptık yani Karadeniz’in azgın sularını dizginlemek için böylesine ciddi bir iş yaptık. Alt temel, temel seviyesinde 500 bin ton işimiz oldu. İki adet tünelin toplam boyu bin 912 metre. Bu yol açıldığında yaklaşık 160 kilometre Samsun’dan Sinop’a 1.30 saatte rahatlıkla seyahat edilebilecek. Gayet konforlu lüks rahat bir seyahat olacak" şeklinde konuştu. 
Adım adım Sarp'tan İstanbul’a kadar sahil yolunu yaparak devam ettiklerini kaydeden Yıldırım şöyle devam etti: 
"Bundan sonra tabi Kastamonu, Zonguldak’a geldiğim zaman sahil yolu tamamen bitmiş olacak. Bir yandan da 3. köprü oranın devam eden bağlantılarını da Karasu'ya birleştirdiğimizde artık Edirne’den çıkan bir vatandaşımız İstanbul üzerinden ta Gürcistan’a kadar rahatlıkla bin 400 kilometre üzerinde bir yolu kat ederek Karadeniz’imizi, Karadeniz sahillerinin güzelliklerini seyrederek seyahatini tamamlayacak. Buradaki Gerze’de, Yakakent’te, Sinop’ta, Samsun’dan gelen vatandaşlarımız diğer eski yoldaki sıkıntıları, zorlukları yaşamasınlar diye Gerze-Sinop arası bitinceye kadar hiç değilse bu kesimi kullansınlar. Daha sonra orası da bitince Sayın Başbakanımız Samsun ve Sinop yolu olarak 160 kilometrelik yolun tamamını önümüzdeki sene 2. yarısından sonra açılışını gerçekleştirecek. Bugünkü bizim ziyaretimizin amacı yolun geldiği son durumu görmek ve Yakakent-Gerze kısmını da açılışa hazır olan bu kısmı da trafiğe açmak olacak. Sinop için, Samsun için ve bölgemiz için hayırlı uğurlu olsun diyorum. Amacımız insanımızın yolunu açmak, insanımızın hayatını kolaylaştırmak ve ülkemizi 2023’e, Cumhuriyetimizin 100. yılına hazırlamak. Bunun için gayret ediyoruz.” Karayollarının standartları yükseldikçe insanların deniz yolundan ziyade karayolunu tercih ettiklerini kaydeden Binali Yıldırım, "Arkadaşlar denizcilikle ilgili biz göreve gelir gelmez 2004 yılından itibaren denizde yakıt üzerindeki vergiyi kaldırdık, ÖTV'yi kaldırdık. Bugüne kadar denizcilerimize her yıl 300 milyon, toplamda 10 yılda 3 milyar destek sağladık. Balıkçı barınaklarımız var, limanlarımız var, iskelelerimiz var. Bundan sonrası kime düşüyor? Vatandaş gemisini alıp çalıştıracak. Biz artık devlet olarak gemi çalıştırmıyoruz. O dönemler geçti. 1950-60’lar Samsun, Karadeniz, Akdeniz gemileri vardı, o zaman özel sektör yoktu. Şimdi devletin görevi alt yapıyı hazır hale getirmektir. Alt yapıyı hazır hale getirdik. Denizde yakıtı da ucuzlaştırdık. Bundan sonrası artık iş adamlarımıza, müteşebbislerimize ve denizcilerimize kalmış. Bu kadar güzel güzel yollar yapınca, burada da alabildiğince hız olunca kimse gemiyle seyahat etmek istemez. Deniz de en fazla nasıl gidecek 30-35 kilometre. Samsun’dan Sinop’a 30 kilometreye gitmek ister misiniz yol varken. Şu yolda hız kurallarına uyulduğu takdirde 120 kilometre de 1-1.30 saatte Samsun’a erişmiş olacaksınız. Şunu anlatmaya çalışıyorum. sahile paralel deniz taşımacılığı bu yol kalitesi olduğu müddetçe hiçbir zaman cazip olmaz. Ama Sinop’tan Karadeniz’in kuzey sahillerine Kırım’a veya Kafkas’a buralara sefer yapılması yönünde zaman zaman çalışmalar oluyor. Ümit ediyorum ki ileriki yıllarda da yollar tamamlandığında alt yapı tamamen bittiğinde denizle ilgili de bazı projeler gerçekleşmiş olacak" ifadelerini kullandı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın açıklamaları ardından 37 kilometrelik güzergah trafiğe açıldı. Bakan Yıldırım, daha sonra özel bir uçakla Tokat'a hareket etti. Bakan Yıldırım'a Sinop ziyareti sırasında Vali Dr. Ahmet Cengiz, Belediye Başkanı Baki Ergül, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay Osman Coşkun, İl Emniyet Müdürü Şeref Aytekin, AK Parti Sinop İl Başkanı Cengiz Tokmak, Ayancık Belediye Başkanı Ayhan Ergün ile kurum müdürleri, Karayolları Samsun Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve çok sayıda siyasi eşlik etti.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.