Alaçam’da Münazara Yarışması Yapıldı

Alaçam’da Münazara Yarışması Yapıldı

Alaçam’da Münazara Yarışması Yapıldı

A+A-

Şadiye - Muzaffer Turhan Anadolu Lisesi 12-C Sınıfı öğrencileri münazara yarışması yaptı. '' Uygarlığın gelişmesinde sanat mı yoksa bilim mi daha önemlidir ? '' sorusuna iki grup kendi oluşturdukları tezlerle jürinin karşına geçtiler. Her iki grup da kendi görüşlerini savundu ve küçük bir puan farkıyla sanat grubu münzarayı kazandı. Sanat grubu öğrencileri : Onur İŞCAN, Yavuzhan SÖYLEMEZ, Erdem AYNACI, Ahmet HELVACI; Bilim grubu öğrencileri : Onur ALGAN, Hümeyra KARATAŞ, Çağla NAS, Emrah KIR. Jüri : Sabriye HALİÇ, Selin GÜNAYDIN, Nalan YILMAZ. Münazara yarışması nedir; Yaklaşık 200 yıllık tarihi olan münazara; Harvard’dan Oxford’a, Sidney’den Moskova’ya dünyanın tüm büyük üniversitelerinde en entelektüel etkinlik olarak kabul görüyor.

Bugün İngiltere Parlamentosunun yarısından fazlasının eski münazaracı olması; Oxford Münazara Kulübü üyeleri arasında 5 İngiliz Başbakanının çıkması, Bill Clinton, Tony Blair, Kofi Annan ve Oprah Winfrey gibi dünyayı yönlendiren kişilerin okullarında münazara yapmış olmaları sanırız bir tesadüf olmasa gerek… Münazarayı lise öğrencilerine sevdirmek, bu alanda kendini geliştirmek isteyen öğrencileri bir araya getirmek ve verimli bir paylaşım ortamı oluşturmak amacıyla; Şadiye - Muzaffer Turhan Anadolu Lisesi 12-C Sınıfı öğrencileri münazara yarışması yaptı.

YARIŞMA KURALLARI

1. Genel Kurallar • Münazarada karşı tarafın tezlerinin cevaplanması ve karşı tezlerle bunların çürütülmeye çalışılması, temel görevlerden biridir. Çürütülmeyen tezler geçerli sayılır. Kimin haklı olduğunu bulmaktan çok, kimin konusunu daha iyi savunduğu ortaya çıkar. •

1 takım; 2 öğrenciden oluşmaktadır. • Parlamenter münazara kurallarında hükümet ve muhalefet olmak üzere iki taraf mevcuttur. Hükümet açılış, hükümet kapanış, muhalefet açılış, muhalefet kapanış olmak üzere 2’şer kişiden oluşan 4 takım ve toplamda 8 yarışmacı vardır.

Tartışılacak konu yarışmacılara 15 dk. önceden verilir. Takımlar, verilen konuyu belli kurallar çerçevesinde tartışmak zorundadır. Ayrıca maçı değerlendirecek olan bir jüri komitesi bulunmaktadır. Bu komite maçın sonunda 1., 2., 3. ve 4. olan takımları açıklar ve geribildirimde bulunur. Geribildirim, jürinin sıralamayı yaparken nelere dikkat ettiğini açıkladığı maçın çatışma noktalarını da özetleyen konuşmadır. •

Tartışılacak olan konu ve takımların pozisyonları genellikle maçın başlangıcından 15 dk. önce açıklanır. 15 dk.lık süre içerisinde münazırlar, kendilerine verilen göreve ve savunacakları düşünceye uygun bir strateji geliştirerek kısa kısa notlar alırlar. Maç esnasında bu notlardan yararlanabilirler. Konuşmalar her münazır için 7 dk.dır. Bir münazara maçı, ortalama 1 saat sürmektedir. Bu bir saatin sonunda jüri heyeti aldığı notlara bakarak maçın galibini açıklar. Jüri heyeti kesinlikle, münazırların sunumlarını ne kadar etkileyici yaptıklarına değil, düşüncelerinin ne kadar sağlam ve tutarlı olarak ayakta kaldığına bakarak galibi ilan ederler.

Bu süre boyunca takımlar yalnız çalışacaklardır. Öğretmenlerin yardımına izin verilmez. Takımlar hazırlanırken kitap, gazete, dergi vs. her türlü yazılı kaynaklardan yararlanabilirler.

Takımların kura ile belirlenmesinden sonra, hazırlıklar sırasında her türlü teknolojik cihazın kullanımı yasaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.