Aktar ve sağlıkçılar için yeni düzenleme

Aktar ve sağlıkçılar için yeni düzenleme

Sağlık Bakanlığı’nın aktarlarda satılacak ürünler üzerine yaptığı değişiklik hem aktarlar hem de sağlıkçılar tarafından olumlu karşılandı.

A+A-

Aktarlar dükkanlarını yeni yönetmeliğe göre düzenlemeye başladı. 
Sağlık Bakanlığı yayınladığı yeni genelge ile aktarlar, baharatçılar ve benzeri işletmelerin uyması gereken yeni yönetmeliği hayatı geçirdi. Yeni yönetmelik ile aktarlar kendi yaptıkları bitkisel karışımları satamayacak, açıkta ürün satamayacak, duvarlara ürünler hakkında yazı asamayacak ve satılması yeni yasaklanan 71 ürünü satamayacak.

KÖKSAL: “YENİ YÖNETMELİK ÇOK DOĞRU”
Konu üzerine açıklamalarda bulunan Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Aktarlarla ilgili denetimler ve ruhsatlandırmaları zaten biz yapıyorduk. Yeni yönetmelik çıkalı çok kısa bir zaman oldu. Şu anda yeni yönetmeliği okuyup inceliyoruz. Yeni yönetmeliğe göre denetimlerimizi ve yaptırımlarımızı uygulayacağız. Bunun için zaten müdürlüğümüzde bir birimimiz var. Denetmelerle ilgili kriterler yönetmeliği değiştiği için biz yeni yönetmeliğe göre şeklimizi alarak bundan sonra ona göre denetleyeceğiz. Bu uygulamada bence güzel oldu. Biz çok mutluyuz bu durumdan. Yeni yönetmelik çok doğru ve yerinde oldu” dedi.

AKTARLAR MEMNUN
Yıllardır aktarcılık yapan esnaf Tayyar Çalık da yeni düzenlemelerin aktarlar açısında da yerinde olduğunu ifade ederek, “Hijyenik bakımdan zaten olması gereken buydu. Biz bu sisteme yavaş yavaş geçmiştik zaten. Ürünlerin hijyenik ortamda satılması, ağızlarının kapatılması yönünde çalışıyorduk. Tabii ki bunlar biraz zaman alıyor. Yeni dolaplar sipariş ettik. Bütün ürünler artık kapalı yerlerde veya ambalajlarda satılacak. Bitkisel karşım satılması yasaklanmadı. Aktarların kendi yaptığı karışımları satması yasaklandı. Biz bakanlıktan izinli olarak hazır gelen karışım ürünlerini satıyoruz. Yasaklanan 71 maddeyi zaten satmıyorduk. Bizde 1-2 tanesi vardı. Onları da satmayız. Genel olarak biz aktarlar da yeni yönetmelikten memnunuz. Aktarların önü kesilmiş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor ama bu gerçek değil. Bunlar zaten olması gereken uygulamalar” diye konuştu.
Aktarlar yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından bütün bitkisel ürünleri kapalı dolaplara ya da ambalajlara koyuyor.

YASAKLANAN BAZI ÜRÜNLER
Satışı yasaklanan bazı bitkisel ürünler şunlar: Kantarit, katran ruhu, pire otu, horosani, ban otu, balf otu, kenevir, baldıran, sedef otu, Hint yağı, pire otu, çiğdem, adam otu, taflan suyu, amonyak, deli bal, iyot ve lokman ruhu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.