AKIN:BONZAİ KİMYASAL BİR ÜRÜNDÜR

AKIN:BONZAİ KİMYASAL BİR ÜRÜNDÜR

Bonzai’inin bilimsel adı, Sentetik Kannabinoid, Bu madde özellikle kimyasal bir ürün.

A+A-

 Bunun Türkiye’de de girişi olduktan sonra 2011 tarihi itibariyle uyuşturucu madde kapsamına alınması hususunda Bakanlar Kurulu kararı var. Bu tarihten sonra da çok ciddi şekilde bu takip edilmekte. Özellikle bunu kullanan kişiler içerisinde gözlemlenen durumlara bakıldığında etkileri ve sonuçları itibariyle aşırı bir endişe, algıda değişiklik, gevşeme, şüphecilik, kolay yönlendirilebilmek, yükselmiş duygu durumu, gerçeği değerlendirebilme becerebilmesinde azalma, olayları algılayabilmede sorunlar, aşırı reaksiyon gösterme, bağımlılık, kusma, ağızda kuruluk, kalp atım hızında artma, çarpıntı, kan basıncında artma, kalp krizi, huzursuzluk ve akıl karışıklığı gibi birçok olumsuz sonuçların olabilmektedir. Bunlar farklı şekillerde sigaraya da sarılıp kullanılabiliyor.


Bonzai adı verilen "sentetik esrar" daha önce ilaç olarak üretilen bu maddeler merdiven altı üretim ile şimdi gençlerin çok erken yaşlarda tanıştıkları bir takım uyuşturucu haplar ya da maddeler olmaya başladı, "Emniyet görevlilerimizle de bu konuyu ciddi bir şekilde konuşuyoruz. Burada özellikle “Bonzai” ve “Şeker” ismi ile konuşulan bu maddeler küçük yaş kullanıcılar ile buluşabiliyor. Son aylarda polikliniklere Bonzai adı verilen sentetik esrar kullanımından dolayı başvurular artmıştır. "Aylık oranlara bakıldığında alkol vakasından fazla uyuşturucu vakası için başvuru yapılıyor. Ege bölgesinde bu oran 10 kata çıkmış durumda. Samsun da  en düşük oran Bafra ilçesinde görülsede İlkadım ilçesi ilk sıralarda. 
Ailelerimizin ve bizlerin bilinçli olması ve bu konuda çocuklarımızın yaşadıkları bir takım sıkıntılarda onların yanında olmamız, onların çok küçük yaşta bu tip madde ile tanışmalarına engel olacaktır. Çünkü erişkin insanlarda bu bilinç büyük ölçüde olduğu için bu tip maddelere karşı daha tedbirli oluyor. Ancak 20 yaş altındaki gençlerimiz henüz olgunlaşma çabasında olan,  hayatında bir takım sosyal, ekonomik, eğitim sıkıntıları yaşayan gençlerimiz maalesef pembe bir dünya yakalayacağım derken yeni bir başlangıç yapabiliyorlar. Bonzai'nin etkileri açısından korkutucudur, "Bağımlılık potansiyeli yüksek bir madde. Sentetik ilaç olarak yapıldıklarından dolayı saf madde niteliğindeler. Dolayısıyla bağımlılıktan bir takım akıl hastalığı belirtilerine, geçici körlüklere ve geçici felçlere kadar birçok rahatsızlıklara sebep olabiliyorlar. Uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda ailelerin bilgilendirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, ailelerin çocuklarının ve yakınlarını takip etmeleri gereklidir. “Çocuklarımızda ruhsal ve davranışsal anlamda beklenmeyen bir saldırganlık, agresyon, değişiklik, gözlerinde kanlanma, uyku bozukluğu gibi sebep olmadan ortaya çıkan belirtiler olduğunda mutlaka aile hekimleri ve bizlerle durumu paylaşmalarını istiyoruz.. Kent olarak önlemini alıyoruz. Valilik olarak, Sağlık Müdürlüğü olarak bir takım çalışmalar yapılıyor. Geniş bir il konseyi bu konuda çalışıyor. Bununla ilgili ailelere kadar uzanan bir takım eğitimler planlandı. Acil başvurularımızda madde konusu ön plana çıktı. Burada önleyici ve koruyucu hizmetlerin tedavi edici hizmetlerden daha üstündür. Ailenin desteği en önemli faktördür. Zehirsiz, sağlıklı bir yaşam diliyorum. 
Dr.Aytaç AKIN 
BAFRA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRÜ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.