Yaşar VURAL-Eğitimci

Yaşar VURAL-Eğitimci

4+4+4 DEĞİŞİKLİĞİ VE DEĞERLENDİRMELER-3

A+A-

 

Bu yazımızda 4+4+4 sisteminin doğurabileceği sorunlar üzerine durmak istiyorum. Daha önceki yazılarımızda 12 yıllık zorunlu eğitimin getirdiği yenilikler üzerinde durmuştuk. Şimdi getirilen bu yeniliklerin uygulanması esnasında ne gibi zorluklar yaşanabilir, onları değerlendirelim.

Her şeyden önce 4+4+4 sistemi köklü değişiklikler getirmektedir. Bu değişiklerin uygulanması kanunun hazırlanıp yasalaşmasından elbette zor olacaktır.

Okulların Dönüşümü

Yeni sistemde yeni bir kurum olan ortaokul sisteme dahil edildi. Bu sistemin esas mantığı 7 yaşındaki öğrenci ile 14 yaşındaki öğrencinin aynı fiziki ortamda bulunmasını önlemektir. 8 yıllık kesintisiz eğitimde bir öğrenci 1. Sınıftan 8. Sınıfa kadar aynı okulda öğrenim görüyordu. Bu durumun doğurduğu sorunları ortadan kaldırmak için yeni sisteme müstakil ortaokullar dahil edildi. Bu okulların yeniden inşası hemen mümkün olmadığına göre bazı ilköğretim okullarının ilkokul bazılarınınsa ortaokula dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu dönüşümün mümkün olmadığı durumlarda çevrenin ihtiyacına göre kademeli geçiş öngörülmektedir. Teoride, okulların dönüşümü birçok il ve ilçede yapıldı ancak birçok okulun gerek fiziki gerek alt yapı gerekse donanım olarak ortaokul  ya da ilkokul olmaya müsait olmadığı görülebilmektedir. Okulların alım sahalarının planlanmasında da bazı sıkıntıların yaşandığı muhakkaktır. Örneğin  bir yıl önce evinin yakınındaki bir okula giden bir öğrenci eski okulunun ortaokul olması ya da ilkokula dönüştürülmesi sebebiyle evinin oldukça uzağındaki bir okula gitmek zorunda kalabilir. Yine okulu değişen öğrencinin ulaşım sorunu da oluşabilir.

Bu yıl 60-72 ay arası çocukların da ilkokula kaydedilecek olması beraberinde derslik sorununu da getirecektir.

Bafra’da Okulların Dönüşümü

Hayata geçirilen yeni düzenlemeyle birlikte Bafra’daki ilköğretim okullarından bazıları ilkokul ve ortaokul olarak ayrıldı. İşte dönüşümü yapılan okullar:

4+4+4 Eğitim Planlamasına göre Ortaokul olan (5-8) okullar; Cumhuriyet İlköğretim Okulu, Atatürk İlköğretim Okulu, Ticaret Sanayi Odası İlköğretim Okulu ve Fatih İlköğretim okulu. Sadece ilkokul olan (1-4) okullar; 29 Ekim İlköğretim , 30 Ağustos, İsmet İnönü, Merkez ve Gaziosmanpaşa İlköğretim okulları. İmam-Hatip Ortaokulu İmam-Hatip Lisesi bünyesinde açılacak.

Buna göre mesela daha önce Gazi İlköğretim Okulu’nun 5. sınıfında olan bir öğrenci ortaokul için hangi okula yönlendirilecek? Bu öğrenciye Cumhuriyet Ortaokulu da , Atatürk Ortaokulu da, Fatih Ortaokulu da Ticaret ve Sanayi Ortaokulu da uzak düşmektedir. Bu durum ayrıca düşünülmesi gereken bir durumdur.

66 Aylık Çocukların Okula Başlaması

4+4+4 Sisteminde karşılaşılacak sorunlardan biri de 66 aylık çocukların okula uyumudur. Daha önce anasınıfına gitmiş bir öğrencinin 1. Sınıfa uyuma şüphesiz kolay olacaktır. Ancak hiç okula gitmemiş 60 ile 66 ay arasındaki bir çocuğun temel becerileri kazanıp kazanamadığı hâlâ tartışılmaktadır. 60 ile 72 ay arasındaki çocuklar daha önceki sistemde anasınıfı çağında değerlendirilip anasınıfına gönderiliyordu. Bu çocukların sınıf eğitiminde sadece okul öncesi öğretmeni değil bir de yardımcı personel bulunduruluyordu. Aynı çocukların 1. Sınıfa başladığı düşünüldüğünde iki türlü problem ortaya çıkmaktadır. Birincisi sınıf öğretmenlerinin bu yaştaki çocuğun eğitimindeki yeterlilikleri; ikincisi, ilkokullarda sınıfta yardımcı bir personelin bulunmamasıdır.

4+4+4 Eğitim sistemi yoğun tartışmaların gölgesinde Meclis’ten geçerek yasalaştı; ancak tartışmalar hiç bitmedi. 4+4+4 kademeli zorunlu eğitime geçiş çok sancılı olacağa benziyor. Her şeyden önemlisi diğer eğitim sistemlerinde yakalanamayan başarının sihirli bir değnek misali 4+4+4 kademeli zorunlu eğitimden beklendiği görülmektedir. Oysa ne öğrenci değişti, ne öğretmen, ne yöneticiler ne de eğitim ortamı. Kurumların bir yerden başka bir yere taşınması, adlarının değişmesi, okula başlama yaşının düşürülmesi, yeni seçmeli dersler getirilmesi, İmam Hatip Ortaokulu açılması, yabancı dil dersi saatlerinin arttırılması acaba eğitim ve öğretimde kaliteyi yakalamamızda etkili ve yeterli olacak mı? Bu sorunun cevabını zaman gösterecek…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.