19 Mayıs İlçesine Biçilen Rol Tarım ve Turizm

19 Mayıs İlçesine Biçilen Rol Tarım ve Turizm

19 Mayıs Belediyesi Karadeniz’de bir ilk, Türkiye’de ise çok az uygulanan bir çalışmayı gerçekleştirdi.

A+A-

19 Mayıs Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2008 yılında ilçelere biçilen rol çerçevesinde 19 Mayıs ilçesi için verilen Tarım ve Turizm rolünü hayata geçirmek için bin dönüm imarlı alanı tarım alanına çevirdi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu; ‘’ Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2008 yılında ilçelere biçtiği rol çerçevesinde 19 Mayıs İlçemize verilen rol, tarım ve turizm. 19 Mayıs Belediyesi olarak biz de,3 yıllık bir çalışmanın ardından, 2017 yılında revize imar planı yaptık. Yaklaşık bin dönüm imarlı alanı tarım alanına çevirdik. Herkes tarım alanlarını imara açmaya çalışırken, biz imarlı arazileri tarıma dönüştürdük. Bu Karadeniz’de ilk, Türkiye’de çok az uygulanan bir çalışmadır. Birçok birinci sınıf tarım alanı 90’lı yıllarda imara açılmış, bunlar doğru değildi. Yeni tarım politikasıyla da zaten artık istediğiniz yeri imara açamıyorsunuz, tarım dışına çıkartamıyorsunuz. Tarım Toprak Kurulu bunlara izin vermiyor. İlçemizde her geçen gün artan tarımsal faaliyetlere destekler sağlandıkça, neler yapılabildiğini görüyoruz.  ’’ dedi.

19 Mayıs İlçesinde her geçen gün artan tarımsal çalışmalarda, ana ürün olarak meyve başta olmak üzere kesme çiçekçilik ve örtü altı yetiştiriciliği her geçen gün artmaktadır. İlçede 8 bin dekar alanda kaliteli çeltik üretimi yapılmaktadır. Bin 50 dekar alanda meyvecilik, 275 bin dekar alanda yıllık 3 bin ton fındık üretimi yapılmaktadır. Kesme çiçekçilikte kapalı serada 24 dekar, açık alan serada ise 16 dekar alanda üretim yapılmaktadır. 200 dekar alanda örtü altı karpuz yetiştiriciliği yapılmakta olup tarımsal faaliyet kapsamında da 14 dekar alanda kapalı serada sebze, 100 dekar alanda da kivi üretimi yapılmaktadır. Son yıllarda artan tarımsal desteklemeleriyle birlikte ilçede salep üretimine başlanılmıştır. Nebiyan bölgesinde yetişen fasulye ve kestane ise marka olma yolunda hızla ilerlemektedir. İlçede çilek üretimi yaygınlaşmaya başlamış olup, yılın 12 ayı çilek üretilebilmektedir.

19-mayis-ilcesine-bicilen-rol-tarim-ve-turizm1.jpg

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.