10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü

10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü

10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü dolayısı ile İlçe Sağlık Müdürü Dr.Aytaç Akın bir basın açıklaması yaptı.Akın mesajında;

A+A-

''İnsanlar,  yaşam amaçlarını yitirilip, umutsuzluk ve çaresizlik yaşadıkları zaman diliminde, içinde bulundukları bu zor ruhsal durumdan daha önce öğrenmiş oldukları başa çıkma yöntemleri ile kurtulamaya çalışırlar, bazen kurtulamayabilirler.                             

İlişki sorunları, ekonomik kayıplar, yalnızlık, düş kırıklığı, utanç, aşağılanma, başarısızlık, aile içi çatışmalar gibi zorlayıcı hayat olayları da intihar riski ile ilişkili bulunmuştur; ancak bu risk faktörleri genellikle tek başına intihar sebebi değildir. Bir çok risk faktörü, ruhsal hastalıklarla birlikte olduğunda intihar eğilimi artmaktadır.

Kişinin duygusal durumunun bozuk olduğu bu zamanlarda yardıma ihtiyacı vardır. İnsanlar çeşitli sorunlara bağlı olan dayanılmaz duygusal acılardan kurtulmak için intihara başvurabilir. İntihar girişiminde bulunan kişi, sıkıntı içerisinde bu durumdan kurtulmasını sağlayacak başka seçenekleri göremez. Girişimde bulunan kişi gerçekten ölme arzusunda olabileceği gibi bu davranışında acısını, çaresizliğini ve umutsuzluğunu dile getirmek amacını taşıyor olabilir.

 

Yaşamında olası değişikliği engellemek ya da böyle bir değişiklikten kaçmak amacıyla intihar etmiş de olabilir. Nedeni ne olursa olsun her girişim önemle ele alınmalı ve dikkatle değerlendirilmelidir. Her tamamlanmış intihar öncesinde başarısız ve mesaj niteliği taşıyan girişimler vardır.

 

Psikolog ve Psikiyatri uzmanlarınları; intihar girişimleri ve diğer kriz durumları yaşayan kişilere, ailelerine  tedavi, uygun zamanda telkin, görüşme seansları ve medikal tedavi uygulamaları çerçevesinde  gerekli psikososyal desteği sağlamaktır.

 

İntihar girişiminde bulunan kişinin ilk teması etrafında bulunan kişiler ile çağırılan 112 personeli ve polisle olmaktadır. Hastane acil servisleri, hastalıklara, gelişimsel sorunlara, psikososyal veya fiziki travmalara bağlı ortaya çıkabilen bu gibi psikososyal krizlerin yaşandığı krize müdahale oldukça kullanışlı bir yaklaşım yeridir

     

Son 10 yılda Türkiye’de toplam 25 000 kişi intihar sonucu kaybedilmiştir. Son veriler her yıl yaklaşık 2800 kişinin ülkemizde intihar sebebiyle kaybedildiğini göstermektedir. Bu rakam trafik kazalarında ölenlerin yarısı kadardır.

Tüm dünyada 15-24 yaş grubu intiharların en fazla görüldüğü gruptur. Ülkemizde de tüm intiharların %25’i bu yaş grubunda gerçekleşmektedir.

Genellikle sonlandırılmış intiharların erkeklerde daha yüksek olmasına karşın, 15-24 yaş arası grupta kadınlarda intihar oranları daha fazla bildirilmiştir.

İntiharların %90’ında bir psikiyatrik tanı varlığı gösterilmiş olmasına rağmen, beklenenin aksine bu kişilerin yalnız dörtte biri ölümleri öncesinde bir sağlık kuruluşuna başvurmuşlardır. Ancak bu kişiler % 75 lere varan oranda intihar edeceklerini ya doğrudan söylemiş ya da ima etmişlerdir

Dünya İntiharı Önleme Günü çerçevesinde intihar konusunda toplumsal duyarlılığı artırmak hayat kurtarıcı olabilecektir. Desteğe ihtiyaç duyan intihar eğilimli bu kişilerin erken belirlenmesi ve etkin tedavilerinin sağlanması yönünde geliştirilecek toplumsal ruh sağlığı bilinçlendirme programlarına ihtiyaç vardır. İntiharlarda görülen yüksek ruhsal hastalık oranları sebebiyle, ruh sağlığının hem bireysel hem de toplumsal düzeyde korunmasına ve iyileştirilmesine yönelik çalışmalar intiharı önlemede esas hedeflerden biri haline gelmiştir.

İntihar davranışında risk faktörlerin ve sebeplerin çok çeşitli olması nedeniyle önleme çalışmaları için çok boyutlu bir yaklaşım gereklidir ve bu konuda sağlık çalışanlarının dışında birçok kurumun ortak çalışması gerekmektedir.

Bafra’da İntihar girişimi ihbar edildiğinde 155 Polis İmdat veya 112 Acil Sağlık Ekipleri ile beraber iki yıldır Psikolog desteği sağlanmaktadır. Her gün nöbet usulü bir Psikolog tarafından bu tür durumlarda 112 ile beraber olay yerine gitmektedir.

Aynı destek Şehit ailelerimize, güvenlik güçlerinin dahil olduğu birimle beraber;  aileye şehit haberi vermeye gidildiğinde, aile ve ortama yönelik psikolojik - psikososyal destek amacıyla verilmeye çalışılmaktadır.''

     

Belki de o anda çözümsüz görülen durum, çok basit bir çözümü vardır.

Unutmayın;    ÇARESİZSENİZ, “ÇARE” SİZSİNİZ..

Bayram arefesinde bir gün olması nedeniyle;

Tüm Halkımızın Mübarek Kurban Bayramınızı tebrik eder; huzurlu. mutlu bir bayram, bayram tadında günler geçirmenizi dilerim.

 

Dr.Aytaç AKIN

Bafra İlçe Sağlık Müdürü

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.