HIZIRBEY TÜRBESİ’NDE RESTORASYON ÇALIŞMALARI

HIZIRBEY TÜRBESİ’NDE RESTORASYON ÇALIŞMALARI

Bafra ilçesinde bulunan Hızırbey Türbesi’nde Samsun İl Özel İdaresi, kültür ve tabiat varlıklarını korumak amacıyla gerçekleştirdiği restorasyon, bakım ve onarım çalışmaları devam ediyor.

A+A-

Samsun İl Özel İdaresi kaynaklı Bafra Çetinkaya Belediyesi tarafından 413 bin liraya ihalesi yapılan Hızırbey Türbesi’nin restorasyon çalışmaları ağustos ayında bitecek. Uzun yıllar definecilerin uğrak yeri olan türbe, Çetinkaya Belediyesi tarafından koruma altına alındıktan sonra İl Özel İdaresi kaynaklı başlatılan restorasyon çalışmalarında bölgede tarih yeniden canlanırken, vatandaşlara da mesire alanı oluşturuluyor.
Hızırbey Türbesi'nde eski Bafra beylerinden Candaroğlu İsfendiyar Bey'in oğlu Hızır Bey'in mezarı bulunduğu belirtiliyor. 600 yıl önce Çekinkaya’ya yerleşen Hızırbey ve ailesinin veba hastalığına yakalandığı ve buraya gömüldüğü ifade edildi. Kümbettepe mevkisinde bulunan türbenin mimari özelliklerinden ve bazı belgelerden 14. yüzyıla ait olduğunun belirlendiğini ifade eden Çetinkaya Belediye Başkanı Hadi Sezer, “Türbenin olduğu yerde restoran yapmayı düşünüyoruz. Bunu bizim imkanlarımızla yapmamız çok zor, Sayın Valimize de sunduk. Yap-İşlet-Devret modeliyle yaptırabiliriz. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Her şeyiyle birlikte burada bir tarih var. Çalışmalar bittiği zaman kitabesini yaptıracağız ve oraya asacağız. Çevre düzenlemesiyle birlikte amfi tiyatrosu çalışmaları da sürüyor. Yolunu da asfaltlama çalışmalarıyla ilgili girişimlerimiz sürüyor. Bu tür çalışmaları çok önemsiyorum. Gelecek insanlar tarihi öğrenirken, ailesi, eşi ve dostuyla pikniğini de yapabilme imkanı bulabilecek” dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.