Dumlu’da 65 Arkadaşım Gözümün önünde Yandılar

Dumlu’da 65 Arkadaşım Gözümün önünde Yandılar

7 Aralık 1966 yılının Çarşamba gecesinde, saat 23.35'te Erzurum'un Dumlu Mahallesindeki 51'nci Tümen'in 247'inci Piyade Alayı'nda 65 Mehmetçiğin, yanarak şehit olmuş, 27 askerimiz de yaralanmıştı.

A+A-

Yangın faciasından sağ olarak kurtulan ve şu anda Ankara'da taksicilik yapan evli 2 çocuk babası Şafak Uluyılmaz (72) o gece alevlerin insan kovaladığını gördüğünü söyledi. Gece yarısı olmasına rağmen alevlerin ortalığı gündüze çevirdiğini belirten Uluyılmaz bafra55.net habere konuştu

Yaklaşık 1 metre kar vardı ve hava soğuktu. Koğuşta iki tane sobamız vardı. 18 nöbetçi hariç, 144 yat mevcudumuz vardı. Onbaşı 23-01 nöbetçilerini dağıtıyor ve 'sobayı yakın' diye uyarıyordu. Koğuş nöbetçisi yakacak bir şey bulamıyor. Onbaşı da benzin yakmasını istiyor. O da şoförlüğünü yaptığım ambulanstan benzin alıp getiriyor. O sırada gözüne bir şey battığı için benzin bidonunun sobanın yanına bırakıp gidiyor ve birkaç dakika sonra patlama oluyor. Sekiz aylık askerdim. Uyandığımda koğuşun içi gündüz gibiydi. Herkes gibi bende pencereden atladım. Korkunç bir geceydi. Alevlerin insan kovaladığını orada gördüm.

O GECE BİNBAŞI SİVİL HALKA İZİN VERMEDİ

Soğuk kış gününde yaşadığımız bu olay hala gözümün önünde canlanıyor. Her gece o arkadaşlarımın feryatları ile yatıyorum. Yıllar sonra buraya gelmek ve o günleri yeniden yaşamak tarifi imkânsız bir duygu gece bir anda koğuş gündüze döndü Can kardeşlerimin alevlere kapıldığını gördüm. Köyün muhtarı, imamı ve bazı köylü halkımız bize yardıma geldi. Duvarı yıkmak istemişler fakat o gün komutan “Binbaşı Kubilay” sivil buraya girmesin dedi. Belki onlar kapıyı kırmış olsa bazı kardeşlerim yaşayacaktı.

O GECE PAROLA TOPRAK, İŞARETİ MATEM’Dİ

O geceyi anlatacak kelime bulamadığını anlatan Şafak Uluyılmaz; “O gecenin yaşanacağı sanki gün içinde verilen parolada belliydi gece Parola: Toprak, Şifre: Matem’di. Evet bu parola bizim o gece yaşayacağımız acı olayın gelişini belli ediyordu. Yıllar sonra burada arkadaşlarımın huzurunda olmak tarifi imkânsız duygu. Bizlere bu imkânı sağlayan Bafra Şehit Aileleri ve Gazileri derneğine şükranlarımı sunuyorum.

dumlu-sehitleri-sahidi2.jpgdumlu-sehitleri-sahidi8.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.