Asırlık Su Değirmeni Yıllara Meydan Okuyor

Asırlık Su Değirmeni Yıllara Meydan Okuyor

Samsun'un Bafra ilçesi Güvenli Düzdağı Mahallesinde bulunan asırlık Su Değirmeni yıllara meydan okumaya devam ediyor.

A+A-

Bafra İlçesine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan 9_10  hanelik Güvenli Düzdağı Mahallesinde yıllara meydan okuyan  ve bu zamana kadar ayakta durmayı başaran  asırlık su değirmeni yetkililerden ilgi bekliyor.Halen üzerinde Horasan Taşı, Buğday Ambarı,çarkı ve su oluğu bulunan su değirmeni eğer onarım yapılırsa tekrar faaliyete geçerek eski günlerdeki gibi doğal un elde ediliyordu şimdi ise harabe atıf  durum içinde olan bu Su Değirmeni yetkililerden ilgi ve alaka bekliyor. Güvenli Düzdağı mahallesi sakinlerinden Hüseyin Hacıoğlu atalarımızdan,dedelerimizden, büyüklerimizden ve babalarımızdan mahallemize kalan en büyük asırlık mirasımız.

 

Hacıoğlu,akarsu boyunca burada su değirmeninden bulmak görmek mümkün.Atalarımız akarsu yataklarına yakın Su değirmenlerini kurmuşlar yıllarca burada mahalle sakinlerinin (köylülerin)buğdayını,(dene)buğday aşlığı ve mısır öğütürürmüş. Su değirmenlerinde öğütülen buğdaylardan saf doğal organik Un ile buğday aşlığı ve öğütülmüş mısır tanelerinden mısır aşlığı elde edilirdi.Yıllar geçtikçe Su Değirmenleri kullanma yolunda insanlar zamanla vazgeçtiğinden dolayı şu an günümüze kadar atıf ve hareme şekilde yıllara meydan okurcasına ayakta durmaya çalışıyorlar.

 

Hacıoğlu,bizim gibi nesillere asırlık büyük miras olan bu Su Değirmenleri tamamen yok olmadan yetkililerden  bizzat olaya el atmalarını  ve Turizme kazandırılmasını istiyoruz. Bize geçmiş yüz yıllarda nasıl teknoloji olmadan atalarımızın hangi zor şartlar altında nasıl bir hayat mücadelesi konusunda canlılığını koruyan büyük asırlık tarihi eserdir Su Değirmenleri.Kültürümüzde Geleneğimizde yer alan ve bizlere tarihimizi daha iyi anımsatan hatırlatan değerlerdir dedi.

Haber-Foto; Ebubekir Yılmaz

asirlik-su-degirmeni-yillara-meydan-okuyor-1.jpg asirlik-su-degirmeni-yillara-meydan-okuyor-2.jpg asirlik-su-degirmeni-yillara-meydan-okuyor-3.jpg asirlik-su-degirmeni-yillara-meydan-okuyor-4.jpg

asirlik-su-degirmeni-yillara-meydan-okuyor.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.