2012 yılı Bafra için atılım yılı olacak

2012 yılı Bafra için atılım yılı olacak

Bafra Ticaret ve sanayi odası TSO yönetim kurulu başkanı Recep Durgun

A+A-

    2011 yılını değerlendi Bafra’da görev yapan ulusal ve yerel basın mensuplarıyla sabah kahvaltısında aslanlı konakta bir araya geldi. 

Bafra TSO Başkanı Recep Durgun 2011 yılı değerlendirmesinde Bafra hali ticaret Borsası sitesi yeni Bafra otogarı DSİ Bafra  ovası sulaması drenej kanalarının ıslahı hakkında bilgiler verdi. 

Recep durgun yaptığı açıklamada,”Bafra’da hizmet veren kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek odalarının yöneticilerinin her ay belli bir günde toplanarak bafra’nın sorunlarının ve çözüm önerilerinin paylaşıldığı bir “çözüm platformu” kurulmuştur.

Kuş cenneti

Kızılırmak deltasında bulunan kuş cenneti bünyesinde 321 türde değişik kuş türü bulunmaktadır. Kızılırmak deltası avrupa kuş alanları envanterindeki en önemli 4 kriterden 3’üne sahiptir.

Kuş cennetine ilçemizden ulaşılabilmektedir. Ancak yol durumunu çok kötü olmasından ötürü ziyaretçilerin 19 Mayıs yolunu tercih etmektedir. Bu durum ilçemizin turizm açısından da gelişmesini etkilemektedir.

Kızılırmak deltası kuş cennetine bafra’dan gidilen yolun bir an evvel bakım ve onarımlarının yapılması, 

Tütün müzesi

İlçemiz uzun yıllar tütün yetiştiriciliği ile anılmıştır. Tütün yetiştiriciliğinde bafra türkiye'nin en önemli merkezi konumundaydı. Yerli ve yabancı tütün tüccarlarının yöreye çok sık gelmesi ve ihracaat yapılması nedeni ile oluşan canlılığa cevap verebilmesi amacıyla bafra tso kurulmuştur. Ancak artık tütün bölgemizde neredeyse yapılmamaktadır. İşlenmesi ile ilgili olarak ta tekel kaldırılmıştır.

Bu sebep ile tütünle geçmişi bu kadar uzun olan ilçemizin tütün müzesinin açılması ve tekelin giden malzemelerinin müzede sergilenmesi, 

Ar-ge çalışması

İlçemizde ar-ge bürosu kurularak projelerin üretilmesi, fizibilite çalışmaları yapılması, 

Kurumsallaşma

İlçemizde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bir an evvel kurumsallaşma yönünde çalışmalarına başlaması, 

Bakav (bafra kalkınma vakfı)

Geçmiş yıllarda kurulmuş fakat herhangi bir faaliyet göstermeyen bakav (bafra kalkınma vakfı) ‘ın tekrar faal duruma geçmesi, 

Trafik levhaları

İlçemizde son günlerde trafik yön levhaları birçok yerde değiştirilmiş olup, yön levhalarının tüm ilçe için akademik anlamda tekrar bir çalışmasının yapılarak düzgün bir hale getirilmesi, 

Bafra pidesi, bafra nokulu , bafra kaymaklı lokumu

İlçemizin damak tadı olan “bafra pidesi” , odamızca coğrafi işaret olarak tescillenmiştir.

Bafra pidesinin özelliğinin bozulmadan ve gelecek nesillere özelliğinin bozulmadan taşınması için odamızla sözleşme imzalayan firmaların bafra pidesinin aslına uygun olarak yapılıp yapılmadığının teftiş ve denetlemesinin ilçe tarım, gıda ve hayvancılık müdürlüğü gıda mühendislerinin gözetiminde yapılmasının sağlanması, odamızla sözleşme imzalamayan firmaların da denetimlerinin yapılarak bafra pidesi yapıp yapmadıklarını, bafra pidesi isminin tabelalarından ve menülerinden kaldırmaları ile ilgili işlemler yapılmış dedi.,

Tarihi bedesten arastası restorasyonu

İlçemizde kuyumcular arastası olarak ta bilinen, uzun yıllardır varolan ve tarihi yapısının bozulmaması için çaba sarfedilen bedesten arastasının tadilatının yapılması,

Ayrıca kaymakamlık önündeki tarihi alibey çeşmesi, hüseyin bey çeşmesi, kadı çeşmesi, mescit çeşmesi , taşlı çeşme….v.b  tarihi kültürel ve önem taşıyan yapıların korunması ve restorasyonun yapılması, 

Bafra tso kosgeb sinerji odağının açılması,

Firmaların kosgeb desteklerinden yararlanabilmeleri için bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir. Kaydı olmayan firmaların da kayıtlarını bir an evvel yaptırmaları menfaatlerine olacaktır.

Kayıt ve güncelleme ile ilgili işlemler ilçemizde odamızın çalışmaları neticesinde kurulan kosgeb sinerji odağında kolaylıkla yapılmaktadır.  

Bafra iş-gem ab projesi;

Odamız tarafından hazırlatılmış olan bafra iş geliştirme ve ihracatı destekleme merkezi (bafra iş-gem) projesinde sona gelinmiş olup, bu kapsamda ilçemizde fizibilite çalışmaları yapılarak yeni iş kolları ve ihtiyaçlar belirlenecektir. 

Yurtdışı fuarlar;

Odamız zaman zaman yurtdışı fuarları organize etmiş olup, 1 macaristan, 1 prag ve 1 çin fuar ve iş gezisi gerçekleşmiştir. Ayrıca bu fuarlarda üyelerimiz yüzde 60 kosgeb desteklerinden yararlanmakta olup, katılımcıların fuar bedellerinin yüzde 40’ını kendileri ödemektedir. 

Turizm master planı;

2 yıl üst üste 5 sorun 5 çözüm önerisi kapsamında bildirmiş olduğumuz dosyada altınkaya derbent baraj gölü ve çevresinin doğal güzelliklerinin turizme açılması hususunda görüş bildirmiştik.

Nitekim bu konu sizin de bildiğini gibi turizm master planında açıklananarak, turizm bölgesi ilan edilmiştir.

 Turizm fakültesinin kurulması;

İlçemize fakülte kurulması konusunda ilk meşale odamızca yakılmış ve ilçemize turizm fakültesi verilmiştir. Fakültenin inşaası ise bafralı kaya grubu ailesi tarafından üstlenmiştir.

 Bafra osb;

Bafra organize sanayi bölgesinde faal durumda 10 işletme bulunmakta, 3 işletme hali hazırda olup, çok yakında üretime geçecektir, 3 işletme de inşaat aşamasındadır.

Bafra organize sanayi bölgesinde toplam 16 firma bulunmaktadır.

Doğalgazla çalışan elektrik üretim tesisi için bir firma da yer tahsisi için başvuru bulunmuştur.

Aynı zamanda bedelsiz arsa tahsisi devam etmekte olup, bundan ötürü yer tahsisi için yeni müracatlar artmıştır.

 Osb yolu

Bafra organize sanayi bölgesine giden mevcut yol yerleşim merkezinden geçmesi veya sedde üzerinden trafiğin işlemesi yetersiz ve tehlikelidir. Bu sebeple bafra kolay karayolunun 8. Km’ sinden kızılırmak nehrine 150 m ile bağlanan mevcut yol ile seddeye bağlanılıp ordan yaklaşık 270 metre uzunluğunda yapılacak köprü ile organize sanayi bölgemizin ı. Etap sonuna bağlanması, köprü sonundan da 120 metre uzunluğunda yapılacak olan bir yolla mevcut osb yoluna bağlanılabilecektir. 

Çıraklık eğitimi merkezi;

Çıraklık eğitim merkez müdürlüğü ile ortaklaşa çalışma yapılarak kaynakçılık, doğalgaz tesisatçılığı gibi konularda alt eleman yetiştiriciliği kursları açılmasında destek verdik. 

Endüstri meslek lisesi;

Endüstri meslek lisesinin yeni bölümler açılması hususunda çeşitli girişimlerde bulunduk. 

Bafra ticaret ve sanayi odası olarak yukarda bahsetmiş olduğumuz konular ile ilgili çeşitli kurum ve kuruluşlarla sürekli görüşme ve irtibat halinde olmakla birlikte sonucunu da takip etmekteyiz” diye konuştu..

p1019692.jpg

 dsc_0489.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.