YUSUF’UN UMUDU BÜYÜDÜ, “UMUT” OLDU

YUSUF’UN UMUDU BÜYÜDÜ, “UMUT” OLDU

Akdeniz anemisi hastalığına yakalanan 6 yaşındaki çocuk, doğup büyümesini beklediği kardeşinden nakledilen kordon kanı ve kemik iliği ile sağlığına kavuştu.

A+A-

Cizre’de 2006 yılında doğan Yusuf, bir yaşına geldiğinde kansızlık nedeni ile araştırılırken talasemi major (Akdeniz anemisi) olduğu öğrenildi. Aileye hastalığın ciddiyeti anlatılarak tek tedavi şansının kemik iliği nakli olduğu söylendi. Aile araştırıldığında anne-babanın taşıyıcı, sağlıklı görünen abisinin ise hastalığın hafif formu olan talasemi intermedia olduğu ve ailede tam uyumlu vericinin bulunamadığı söylendi. 3-4 hafta aralar ile sürekli kan verilen Yusuf’un tedavisine ailesi düzenli bir şekilde devam etti ve doktorların verdiği ilaçları aksatmadan kullandılar. Bu problemler ile uğraşırken annenin hamile olduğunu öğrenen aile umutlarını üçüncü çocuklarına bağladı.
Doktorlar taşıyıcı anne-babadan tam sağlıklı çocuk doğma şansının yüzde 25, ayrıca bu çocuğun da Yusuf ile tam uyumlu olma olasılığı da göz önünde bulundurulur ise bu oranın daha da düşük olduğunu, üstelik yeni kardeşinde yüzde 25 olasılıkla hastalığın ağır formu ile doğabileceğini belirttiler. Ailenin umudu doğdu ve doktorların önerisi ile doğum sırasında bebeğin kordon kanı dondurularak Ankara’da özel bir merkezde saklandı. Yapılan tetkikler sonrasında 3. kardeş Umut’un sağlıklı olduğu ve Yusuf ile doku gruplarının tam uyumlu olduğu anlaşıldı.
Umut’un büyüyüp Yusuf’a verici olabilecek yaşa geldiğinde aile işlem için Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Kök Hücre Nakil Merkezi’ne başvurdu. Doç. Dr. Tunç Fışgın ve Doç. Dr. Emel Özyürek, Uzm. Dr. Ender Kelsaka tarafından yapılan kemik iliği nakil işleminde Umut’un dondurulmuş kordon kanı ve nakil günü alınan kemik iliği aynı seansta Yusuf’a verilerek kordon kanı ve kemik iliği nakli birlikte uygulandı. Nakil sonrası 20. günde taburcu edilen Yusuf’un kan değerleri artık düşmüyor ve sürekli kan almaktan kurtuldu.
Doç. Dr. Tunç Fışgın, Yusuf’un mutlu son ile biten hikayesinden memnuniyet duyduklarını ancak ailenin doğal gebelik ile yüksek risk aldığını, ne yazık ki tüm hikayelerin böyle mutlu son ile bitmediğini belirterek, benzer durumdaki hastalara günümüzde daha bilimsel yöntemler ile çözüm oluşturulabildiğini, benzer sıkıntıları yaşayan ailelerin çocuk hematoloji uzmanlarından konu ile ilgili ayrıntılı bilgi alabileceklerini söyledi.
Medical Park Samsun Hastanesi Genel Müdürü Opr. Dr. Hikmet Çavuş, Yusuf’un sağlığına kavuşmasından ve aynı seansta kordon kanı ve kemik iliği nakli gibi nadir uygulanan bu zor yöntemin, Medical Park Samsun Hastanesi’nde gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyduklarını belirterek nakli gerçekleştiren tüm ekibe teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.