Yorgancılıkta Son Nesil: En Genç Usta 52 Yaşında

Makine üretimi yorganların yayılmasıyla el işi yorgancılık mesleği Samsun’da yok olma noktasına geldi.

A+A-

Bir zamanların vazgeçilmez el sanatlarından olan “yorgancılık”, Samsun’da son ustalarının ellerinde yavaş yavaş tarihe karışıyor. Kentte mesleğin “en genci” olduğunu söyleyen 52 yaşındaki yorgan ustası Mehmet Selçuk, 40 yılı aşkın süredir ilmek ilmek işlediği mesleğin artık sona yaklaştığını belirtti.

Sanayileşmenin etkisiyle makine üretimi yorganların yaygınlaşması, el emeğiyle hazırlanan yün ve pamuk yorganları ikinci plana itti. Bir dönem 100’ün üzerinde yorgan ustasının bulunduğu Samsun’da bugün bu sayı iki elin parmaklarını geçmiyor. Çırak yetişmemesi ise mesleğin geleceğini daha da karanlık hale getiriyor.

Mesleğe 40 yıl önce çırak olarak başladığını hatırlatan usta Selçuk, kendisinden sonra hiç çırak yetişmediğini vurguladı. Selçuk, “Yün, pamuk ve elyaftan yorganlar yapıyorum. Müşterinin kendi malzemesi olursa işçilik de yapıyoruz. Kış aylarında en çok yün yorgan tercih edilir. Yün hem sıcak tutar hem sağlıklıdır. Elyafın hammaddesi kimyasal olduğundan çok önermiyoruz. Hakiki yün yorgan 3 bin 500 TL, pamuk yorgan 2 bin 500 TL, elyaf ise yaklaşık bin 500 TL’den satılıyor” dedi.

“En genç yorgancı benim” diyen Selçuk, mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Eskiden Samsun’da 100’ün üzerinde usta vardı. Şimdi 10’u zor bulursun. Çırak yetişmiyor. Gençler kolay para kazanabilecekleri işlere gidiyor. 52 yaşındayım ama benden genç yorgancı yok. Diğer ustalar 55-70 yaş arasında. En fazla 5-6 yıl daha devam edebilirim. Hazır dikim yorganlar çok yaygınlaştı. El işi yorganların 15-20 yıl sonra tamamen biteceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Yorgancılığın zahmetli bir iş olduğuna dikkat çeken Selçuk, “Yere oturup saatlerce iğneyle işlemek kolay değil. Çıraklar 2 saatte ‘belim ağrıyor’ deyip bırakıyor. ‘Elime iğne battı’ diye kaçan çok oldu” diye konuştu.

Kış ayları yaklaşırken yün ve pamuk yorganların daha sıcak ve sağlıklı olduğunu söyleyen usta Selçuk, eskilerin yün yorganlara büyük değer verdiğini ancak yeni gelinlerin el işi yorganlara eskisi kadar ilgi göstermediğini de sözlerine ekledi.

23-115.jpg

24-136.jpg

25-217.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.