Yeni Normal Hayata Merhaba !

Yeni Normal Hayata Merhaba !

Türkiye tarihinin en önemli günlerinden birini yaşıyor. Yeni Normal Hayata merhaba diyoruz.

A+A-

Türkiye 1 Haziran tarihiyle, yani bugünden itibaren Yeni Normal Hayat’a geçiyor. Koronavirüs salgını nedeniyle getirilen kısıtlamalar kaldırılıyor. Ancak maske, sosyal mesafe  ve hijyen kuralları bundan sonra da devam edecek. 

YENİ NORMAL HAYAT İLE AÇILAN İŞLETMELER

Restoran, kafe, çay bahçeleri, spor salonları, plajlar yeniden açılıyor, kamu normal mesaiye dönüyor.

Pandemiye karşı alınan önlemler gereği 2 buçuk ay süren kısıtlamalar virüsün de azalmasıyla bugün kaldırıldı. Ancak virüs henüz bitmiş değil, yok olana kadar ise önlemlerle yaşamaya devam edeceğiz.

1 HAZİRAN İTİBARİYLE YENİ NORMAL HAYATIN KURALLARI !

 - 15 şehir için getirilen seyahat kısıtlaması son buluyor. 

- Restoran, lokanta, kafe, kıraathane, pastane, çay bahçeleri açılacak. Eğlence ve nargile mekanları kapsam dışında olacak. 

- Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar da kaldırıldı. Spor salonları, spor tesisleriyle içlerindeki tesisler, 00.00’e kadar hizmet verebilecek. Spor salonlarındaki buhar banyosu ve sauna bölümleri kapalı kalacak.

- Halı sahalar, tenis kortları da faaliyete geçiyor.

- Plajlar, müzeler, milli park ve bahçeler, belirli kurallar çerçevesinde faaliyete geçiyor. 

- Sokağa çıkma yasağına tabi olan çocuk ve gençler; aile büyükleriyle birlikte kreş/gündüz bakımevlerine gidebilecek, seyahat edebilecek. 

- Kreşler ve gündüz bakım evleri açılıyor. 

- Hayvan satış yerleri bugün, hipodromlar ise 10 Haziran’dan itibaren faaliyete geçecek.

- İdari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli, normal mesaiye başlıyor. 

KAMU PERSONELİ TAM GÜNE GEÇTİ

- Eczanelerin açılış-kapanış saatleri hafta içi ve cumartesi günleri 09.00-19.00 olarak uygulanacak. 

- Kütüphaneler, millet kıraathaneleri, gençlik merkezleri, gençlik kampları belirlenen şartlar dahilinde faaliyetlerini sürdürebilecek. 

- Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığıyla ilgili sınırlamalar da belirlenen kurallar dahilinde kaldırıldı.

- Açık havada oturma alanları bulunan yerlerdeki konserler saat 00.00 ile sınırlı olmak şartıyla başlayabilecek.

 - Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri de tekrar hizmet vermeye başlayacak. 

- İstinaf ve vergi mahkemelerinin duruşma ve keşif haricindeki tüm yargısal faaliyetleri başlayacak. Adli ve idari yargı ilk derece mahkemelerinde duruşma ve keşifler ise 16 Haziran’da başlayacak.

CEZAEVLERİNDE KAPALI GÖRÜŞLER BAŞLADI

- Cezaevlerinde kapalı görüşler yapılabilecek. 

- Özel okul öncesi eğitim kurumları, yabancı dil, bilgisayar gibi kurslar ile sürücü kursları da tekrar açılıyor. 

- 20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulaması 18 yaşa indi. 18 yaş altının tamamı, çarşamba ve cuma günleri 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

 - 65 yaş ve üstünün sokağa çıkma sınırlaması ise sürecek. 65 yaş üstü vatandaşlar Pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek.

GIDA SEKTÖRÜNDE “YENİ NORMAL HAYAT” REHBERİ

Sağlık Bakanlığı, yeni normal hayata istinaden hazırladığı, “Restoran, lokanta, kafe, pastane, börekçi, tatlıcı ve içerisinde yeme-içme hizmeti sunan işletmelerde alınması gereken önlemler” başlıklı rehberde;

- İşletme genelinde Kovid-19 ve hijyen kurallarını kapsayan bir protokol hazırlanmalı.

- Genel kullanım alanlarına ve oturum düzenine ilişkin sosyal mesafe planı hazırlanmalı, tesisin misafir kapasitesi sosyal mesafe planına göre belirlenmeli, bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilmeli ve kapasite bilgisi tesisin girişinde görülebilir bir yere asılmalı. 

- Kovid-19 tedbirlerine yönelik mutfak temizliği ve gıda güvenliği protokolü, haşere ve zararlılarla mücadele protokolü hazırlanmalı. 

- Valeler tarafından maske ve eldiven kullanılacak, her araç teslim alma ve teslim etme hizmetinden önce ve sonra eller alkol bazlı el dezenfektanı ile temizlenecek.

- Maskesiz müşteriler içeri alınmayacak. Misafirler yeme-içme faaliyeti dışında ve masadan her kalktıklarında maske takacak ve asansörlerin içine birer metre ara ile sosyal mesafe yer işaretleri yapılacak. 

- Masalarda sadece karşılıklı oturma düzeni sağlanmalı. Masa yanlarına sandalye konulmaz ve masa yanlarına oturma düzeni oluşturulmaz. 

- Yan yana tek kişilik oturma düzeni olan bar masası şeklindeki masalarda sandalyeler arası mesafe 1 metre olacak şekilde düzenlenmeli. Personel ile müşterinin doğrudan yüz yüze kaldığı bar masaları kullanılmamalı. 

-  Her masada el antiseptiği veya kolonya bulundurulmalı. Çay/kahve makinesi, su sebilleri, içecek makinesi gibi araçlar kaldırılmalı veya misafire servis elemanı aracılığıyla servis yapılmalı.

- Bütün gıdalar kapalı dolaplarda veya üzeri kapalı şekilde saklanmalı.

HAVA, KARA VE DENİZ YOLU ULAŞIMI

Normalleşme süreciyle birlikte hava, kara ve deniz ulaşımı da yeniden başlıyor. 

-    Hava yolu ulaşımında kabin ekibi ve yolcuların temasını azaltmak için uçak içindeki ikramlar kutu içerisinde verilecek, tek kullanımlık olacak ve çay-kahve servisi yapılmayacak.

-    28 Mayıs’ta seferlere başlayan YHT’den sonra, Marmaray ve Başkentray’da normalleşme programının uygulanacağı açıklanırken, sağlık çalışanlarını 3 ay daha Marmaray ve Başkentray’ı ücretsiz kullanmaya devam edecek.

-    İstanbul’da Valilik genelgesi gereği; metrobüs, metro, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarında yüzde 50 kuralına uyulmaya devam edilecek. İBB’de bu kuralları uygulamayı sürdürecek. 

-    Deniz ulaşımında turistik amaçlı gemiler dahil tüm gemilerde yolcu taşımacılığı başlıyor.

MESİRE YERLERİ DE AÇILIYOR

Normalleşme süreciyle birlikte Koronavirüs tedbirleri kapsamında uzun bir süredir kapalı tutulan mesire yerleri bugünden itibaren açılıyor. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, maske kullanımı ve sosyal mesafe kurallarına uymak şartıyla Türkiye genelindeki bin 538 mesire yerini açıyor. 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.