Yaşamın Farklı Rengi “Otizm’’

Yaşamın Farklı Rengi “Otizm’’

Çağın gerçeği ‘’ OTİZM’’:

A+A-

2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratarak otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler yaratmak  amacıyla 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edildi. Her yıl, “Otizm Farkındalık Ayı” olan Nisan ayı boyunca dünya genelinde otizmin sorunlarını ve çözümleri konuşuluyor, araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhisle tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Otizimin nedeni ile ilgili olarak hem genetik temellerin hem de çevresel faktörlerin etkileri üzerine çok sayıda araştırma yapılmaktadır.

Otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi yoktur; bu nedenle otizm spektrum bozukluğunuz her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır.

Otizm spektrum bozukluğu, günümüzde zihinsel yetersizlikten sonra en sık rastlanan nörogelişimsel yetersizliktir. Dünyada otizm spektrum bozukluğunun görülme sıklığı 88’de birdir. Dolayısıyla, ülkemizde de her 88 çocuktan birinin bu spektrum bozukluğundan etkilendiği düşünülmektedir. Ayrıca, otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan 4 kat fazladır (Her 54 erkek çocuktan birini ve 252 kız çocuğundan birini etkilediği kabul edilmektedir).

Otizmin karakteristik özellikleri nelerdir?

Otizmin özellikleri şiddet ve seviyesi kişiden kişiye değişmekle birlikte, genel olarak aşağıdakileri içerir:1- Dil gelişiminde ciddi gecikmeler.2- Sosyal ilişkileri anlamakta ciddi gecikmeler.3- Duyusal tepkilere kapalılık.4- Zihinsel işlevsellikte dengesizlik.5- Etkinlik ve ilgilerde sınırlandırmalar

“Otizm Farkındalık Ayı”  Münasebetiyle Bafra, Alaçam, 19 Mayıs, Yakakent ilçelerindeki otizmden etkilenmiş ailelere hizmet veren ‘’Bafra Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi’’ Bu hafta kapsamında: Kurumlarında okullarımızın ziyaretlerini kabul ederek otizm hakkında bilgilendiriyorlar.

Ayrıca Kurumdan aldığımız bilgiye göre:

 

8 Nisan 2015 tarihinde 4 ilçemizin katıldığı afiş yarışması sonuçlarının açıklanması, ödül töreni

Akabinde Otizmle ilgili alanda çalışan uzmanlara sunu yapılacaktır.

 

16 Nisan 2015 Bafra Müftülüğümüz/Doğankaya Camii ve merkezimizin ortaklaşa düzenleyeceği ‘’Kutlu Doğum Haftası Etkinliği’’

Proje ortağı olduğumuz; Bafra Galip Öztürk Anadolu lisesinin ‘’Bir Renkte Sen Kat’’ projesi kapsamında Kaymakamlığımızın, ilçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de katılımcı olarak katılacağı İzci kampı, Spor karşılaşmaları düzenlenecektir.

İlçelerimizden öğrenci ve öğretmenlerimizin ziyaretleri devam etmektedir.

 

Okul Müdürü Dursun DÜNDAR: Otizmin çağımızın tüm olumsuzluklarına göndermeler yaptığını hızla arttığını beslenme, teknoloji ile ilgili çarpık ilişkimiz, yalnızlaşan insanlık gibi konularının bu ay kapsamında yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ve gerek bireysel gerekse toplumsal yol haritasının çizilmesi gerektiği üzerinde durdu.

dogankaya-ozel-egitim.JPGdogankaya-ozel-egitim-001.JPGdogankaya-ozel-egitim-002.JPGdogankaya-ozel-egitim-003.JPGdogankaya-ozel-egitim-004.JPGdogankaya-ozel-egitim-005.JPGdogankaya-ozel-egitim-006.JPGdogankaya-ozel-egitim-007.JPGdogankaya-ozel-egitim-008.JPGdogankaya-ozel-egitim-009.JPG

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.