Yarım Asırdır Helva Üretiyorlar

Samsun'un Bafra İlçesinde yarım asırdır eski usülle yapılan kütküt helvası Bafra'nın vazgeçilmez yiyeceği.

A+A-

Fatih Cılboğlu geleneksel yöntemlerle ürettikleri Bafra'nın kütküt helvasını yarım asırdır lezzetini koruduklarını söyledi.

1953 yılında dedelerinin kurduğu fabrikayı çalıştırdığını ve eski usül ne ise o şekilde helva ürettiklerini açıkladı. Cılboğlu BAFRA55.NET muhabirine yaptığı açıklama da şunları söyledi. "Bafra'mızın meşhur kütküt helvasını üretmekteyiz.  kütküt helvası 100 yıllık bir helva, bu helvanın imalatını atalarımızdan öğrendiğimiz gibi eski usüllere uygun 100 yıl önce nasıl yapılıyorsa aynı şekilde üretiyoruz" dedi.

Helvanın organik olduğunu da söyleyen İşletmeci Fatih Cılboğlu,  şeker, limon tuzu ve çöğen kökünü kullanarak bu helvayı yapıyoruz. Kütküt helvası Alaçam'da hıdırellez şenliklerinde veBengü güreşlerinde piknik yapılırken piknik yapmaya gelen vatandaşlar tarafından tüketilirdi.

Kütküt helvası diğer yörelerde Ordu'nun Perşembe ilçesinde de mevcuttur lakin bizde ki helvaya göre orada ki biraz daha yumuşaktır , bizim helvamız ise daha sert ve daha sakızlıdır, kesilirken Kahramanmaraş'ın nasıl dondurması satırla kesilirse bu helva da aynı şekilde satırla kesilir" dedi.

Helva ustası Selami Ali ise, Toz şeker ve limon tuzu ile 150 derecede kaynatılan ve çögen kökü ile beyazlatır kıvamına getiririz, daha sonra pişme kıvamına kadar pişirir fıstıkla terbiye eder tavalara dökeriz. soğutmaya bıraktıktan sonra yaklaşık1 saat sonra yeme kıvamına gelmiş olur" dedi.

Yarım Asırdır Bafra'da Helva ÜretiyorlarYarım Asırdır Bafra'da Helva ÜretiyorlarYarım Asırdır Bafra'da Helva ÜretiyorlarYarım Asırdır Bafra'da Helva ÜretiyorlarYarım Asırdır Bafra'da Helva ÜretiyorlarYarım Asırdır Bafra'da Helva ÜretiyorlarYarım Asırdır Bafra'da Helva Üretiyorlar

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.