Yanlış seçim zaman ve para kaybı

Yanlış seçim zaman ve para kaybı

Müjde; Meyve vermeyen ağaçlara aşı

A+A-

Samsun’un Bafra İlçesine Bağlı köylerdeki ticari amaçlı Ceviz bahçelerinde incelemelerde bulunan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Meyvecilik, Sert Kabuklu Meyveler yetiştiriciliği Uzmanı Prof. Dr. Ümit Serdar, Vural Yeşilyurt’un hazırlayıp sunduğu ve Köy TV’de yayınlanan, “Verimli Topraklarımız” Programına katılan Serdar, 10-15 yıl önce başta ceviz ve diğer meyve fidanlarının bölge adaptasyon çalışmaları yapılmadan çiftçilere yanlış fidan verilmesi sonucu, özellikle cevizden ürün alamayan birçok üreticinin 10 ve 15 yıllık ceviz ağaçlarını kestiğine dikkat çekerek, yanlış seçim zaman ve para kaybı olduğunu, çiftçilerin ise uzun yıllar emeklerinin karşılığını almayı bekledikleri başata ceviz ve diğer meyve ağaçlarından meyve alamayan çiftçiler çocuğu gibi baktığı ağaçları kesmeleri yüzünden bölgede cevizciliğin istenilen seviye ye ulaşmadığına dikkat çekti.   

Meyve vermeyen ağacınızı kesmeyin

Prof. Dr. Ümit Serdar, “yaptığımız aşı çalışmalarıyla, Nisan ve Mayıs sonu Haziran Aylarında yaptığımız ön kesimle değiştirme aşıları yaparak yüzde doksan başarı sağlıyoruz. Çiftçilerimiz meyve vermiyor diye kesinlikle meyve ağaçlarını kökten kesip yok etmesinler. Bizlere gelsinler biz daha uygun yeni çeşitlerle değişim aşısı yapabiliriz. Meyve vermedi diye ağacı kesip yerine yeni fidan dikmek yerine kök yapısı gelişmiş mevcut ağaçlara uyguladığımız aşı hızlı gelişir, 2 ve 3 yılda verime yatıyor” dedi.

Prof. Dr. Ümit Serdar, ceviz bahçesinin taban suyu olmayan, geçirgen toprak hafif meyilli araziler üzerine en az 5 veya on dekar alana bölge adaptasyonuna uygun fide dikilerek oluşturulacak olan ceviz bahçesinin üreticiye para kazandırabileceği gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

 Su yoksa üründe yok

Yeşil Türkiye Fidancılık Yönetim Kurulu Üyesi Dursun Soylu, fidan seçiminde bölge iklimi ve tesis edilecek arazinin toprak yapısının çeşit seçiminde çok büyük öneminin olduğunu belirtti.  Soylu, “Ceviz fidanının susuz ve kıraç arazilerde yetişir ve ceviz ağacı budanmaz bilgisi tamamen yanlış. Tam aksine ceviz su ve budama ister. Su yoksa cevizde yoktur. Dedi.

Foto-Haber:Vural Yeşilyurt / Bafra

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.