YAKAKENT'TE DALGALARIN EVLERİ YIKMASI AN MESELESİ

YAKAKENT'TE DALGALARIN EVLERİ YIKMASI AN MESELESİ

20 YILDA DENİZ 200 METRE İÇERİ GİRDİ, EVLERİN ÇEVRE DUVARLARINI YIKTI VE DENİZ SULARI EVLERE KADAR ULAŞTI

A+A-

Samsun’un Yakakent ilçesi Kosköy Mahallesi’nde sahilde bulunan evlerin çevre duvarları dalgalar tarafından yıkıldı, deniz suları evlere kadar ulaştı ve altını oydu. “Evlerimizin yıkılması an meselesi” diyen ve korkudan evlerine giremeyen vatandaşlar, bölgeye dalgakıran yapılmasını istiyor. 
Karadeniz’de pazar günü meydana gelen fırtınada dev dalgalar, Koskoy Mahallesi Hendek Altı mevkisindeki evlerde büyük çapta maddi hasara yol açtı. Hırçın dalgaların vurduğu evlerin çevre duvarları yıkıldı, deniz suları evlere kadar ulaştı. 20 yılda denizin en az 200 metre içeri girdiği belirtildi.
Koskoy Mahallesi Hendek Altı mevkisinde oturan vatandaşlar, Yakakent Mendireği’nin uzatılması ve sahil yolu çalışmalarında denize yapılan dolgular nedeniyle, evlerinin önündeki yol ve arazilerin deniz tarafından alındığını söyledi. 1993 yılında evini yaptığı zaman deniz ile evinin arasının 200 metreden fazla mesafede olduğunu söyleyen Abdullah Demir, “Deniz ile evim arasında tarlalar vardı ve buralar ekiliyordu. Ne var ki Yakakent Liman Mendireği’nin uzatılması ve sahil yolu nedeniyle denize yapılan dolgu çalışmaları nedeniyle, bahçe olarak kullanılan bu araziler deniz tarafından tamamen yutuldu. Evlerimizin deniz dalgalarından yıkılması an meselesi. Gerekli makamlara başvurdum, ‘yapılacak’ denildi ama hiçbir şey yapılmadı. Evlerimiz bu hale geldi. 1993’te su abonem var. Su saatim var fakat suyum yok. Kanalizasyon diye hiçbir şey tok. Cenazemiz olsa cankurtaran gelecek yol yok. Yangın olsa itfaiyenin geleceği yol yok. Biz bu çağda bu uygar Türkiye’nin bu halinde yaşıyoruz. Acil önlem alınmazsa evlerimizde yıkılıp gidecek. Yetkililerden yardım istiyoruz” dedi. 
Evlerinin yıkılmasından korkan ve eve giremeyen Orhan Çakır da, “İlk müracaatımızı Yakakent Belediyesi ile Yakakent Kaymakamlığı’na yaptık. Onlar da diğer üst makamlara bildirdiler. Samsun’dan görevliler geldi. Ölçtüler biçtiler dalga kıran yapılması ile ilgili karar kıldılar. Buralar için dalgakıran projesi 2012 yılı içerisine programına alınmıştı, ‘yapılacak’ diye bekledik. Kendi imkanlarımızla evlerin önünü beton duvar gibi geçici koruyucu tedbirler aldık ama onları da deniz aldı. Bundan sonra bizim yapacak hiçbir şeyimiz yok. Evlerimizin önündeki yolda kaldı denizin içinde. Devlet büyüklerinden yardım bekliyoruz. Buradaki insanların hepsi mağdur. Vatandaşın toprağı gidiyor, yeri yurdu gidiyor, evi gidiyor. Elektrik ve telefon direkleri yıkıldı. Her şey ortada. Buraya dalgakıran yapılmasını istiyoruz. ‘Yapılacak’ deniliyor. Herhalde evlerimiz gittikten sonra yapılacak” şeklinde konuşarak bir an önce önlem alınmasını istedi.
Mahalle sakinlerinden Mahmut Güneş ise, “15 senedir dalgakıran yapılmasını bekliyoruz. Bizim evlerimizin parasını versinler biz burayı bırakıp gidelim. O hale getirdiler bizi. Samsun’a gittik ilgililerle konuştuk, ‘6 ay içinde yapacağız’ dendi. Geldiler buraları denizi ölçtüler, evim yıkıldığı zaman kim verecek parasını? Bizi mağdur durumda bıraktılar. Bizim buraya ‘T’ yapılırsa yani dalgakıran o zaman bu denizin hızı kesilir. Yapılmazsa bunun başka hiç önlemi yok. Mağduruz. Bunu devlet yapacak. Vekillerimize söyledik, ‘ilgileniyoruz’ dediler ama yapılan bir şey yok. Deniz geldi her tarafı yıktı. Bizim önümüzden 400 metreye kadar yol gitti. Tarlalar gitti su evin dibine geldi” şeklinde konuştu. 
Koskoy Mahallesi Hendek Altı mevkisinde oturan vatandaşlar, bir an önce önlem alınması için yetkililerden yardım bekliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.