Veysel Erdoğan; Vatandaşta Zamları Karşılayacak Enerji Kalmadı

Veysel Erdoğan; Vatandaşta Zamları Karşılayacak Enerji Kalmadı

​ESM (Enerji ,Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası) Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, elektriğe son bir yılda yüzde 49 zam yapıldığını ve vatandaşta enerji zamlarını karşılayacak enerji kalmadığını söyledi.

A+A-

PDK’nın 1 Temmuz 2019 tarihinden geçerli olmak üzere elektrik tarifelerine yüzde 15 zam yapıldığını açıkladığını belirten Erdoğan, “ Dar gelirli vatandaşın, çiftçinin ve sanayicinin bu yükü taşıması mümkün değildir.Büyük bir bölümünün boğazına kadar borçlu olduğu dar gelirli vatandaşlarımızın, yaşanan ekonomik krizle yaşam şartları fazlasıyla ağırlaşmışken, bir de elektrik fiyatlarına  peş peşe yapılan zamlar insanları kara kara düşündürmektedir.

 

Ortalama 1 yıllık elektrik faturası, asgari ücretlilerin 1 aylık maaşını geçmiş durumdadır. Çiftçi sulamada kullandığı elektriğin bedelini artık ödeyemez hale gelmiş olup, biriken elektrik borçları nedeniyle sulama yapamaz hale gelmiştir. Uluslararası rekabette zaten zorlanan ve ekonomik krizle birlikte ciddi bir sarsıntı geçiren sanayicilerin, yapılan bu zamlarla koşulları çok daha ağır hale gelmiştir.” Dedi.

 

SON 1 YILDA ELEKTRİĞE YAPILAN ZAM YÜZDE 49

 

Enerji zamlarının nedeninin dışa bağımlılık olduğunu ifade eden Müşfik Veysel Erdoğan, “2018 yılı Ağustos ayında yüzde 9, 2018 Eylül ayında yüzde 9, 2018 Ekim ayında yüzde 9 ve son olarak 2019 yılı Temmuz ayında yüzde 15 olmak üzere konutlarda elektriğe sadece son bir yıl içerisinde yapılan zam yüzde 48.90 rakamına ulaşmıştır.

 

Yapılan bu zamlar yetmezmiş gibi birde vatandaştan kayıp kaçak bedeli, okuma bedeli, dağıtım bedeli gibi kalemler üzerinden haksız yere yüklü miktarda tahsilat yapılmaktadır.AKP Hükümeti’nin dışa bağımlı enerji politikaları sonucunda enerji üretimimizde ithal enerjinin payı yüzde 60’a dayanmıştır. Son 5 yılda Türkiye’nin ithal enerjiye ödediği para 215 milyar dolardır. Bu rakamlar bir ülkenin enerji politikasında kabul edilebilecek rakamlar değildir.” Diye konuştu.

 

TEK ÇÖZÜM MİLLİ ENERJİ POLİTİKASI

 

Isınmada da konutların çok büyük bir bölümünde tamamen dışa bağımlı bir kaynak olan doğalgaz kullanıldığının altını çizen Erdoğan açıklamasını şöyle tamamladı: “Böylesine dışa bağımlı bir enerji politikası;  hem ulusal stratejimiz açısından, hem de halkın fahiş fiyatlarla enerji tüketimi açısından asla kabul edilemez.Türkiye’nin acilen milli bir enerji politikası oluşturması ve enerji üretiminde kendi milli kaynaklarına yönelmesi gerekmektedir.

 

Yıllardır bizim bu anlamda söylediklerimize ve uyarılarımıza kulak tıkayanlar, özellikle yaşanan krizle artan yüksek döviz fiyatları sonucunda tam bir çıkmaza girmişlerdir. Süreç bizim söylediklerimizde ve uyarılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu göstermiştir.Bu anlamda tek çözüm milli enerji politikasıdır.” dedi

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.