Vali Şahin:''Silahları batı üretiyor,biz radikal oluyoruz''

Vali Şahin:''Silahları batı üretiyor,biz radikal oluyoruz''

Samsun’da, Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Derneği tarafından düzenlenen "Küreselleşme, Radikalizm ve İslam Çalıştayı"nda konuşan Samsun Valisi Şahin, "Bütün silahları batılılar üretiyor, onlar çağdaş batılı, biz doğulu, cani ve radikal oluyoruz" dedi.

A+A-

SOSKADER tarafından düzenlenen "Küreselleşme, Radikalizm ve İslam Çalıştayı" Samsun'da başladı. Ankara, İstanbul, Erzurum, Konya başta olmak üzere birçok şehirden akademisyenin katıldığı çalıştayın açılış programı Atakum ilçesinde bir otelde gerçekleştirildi. Çalıştayın açılışına, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, TÜBİTAK Genel Sekreteri Arif Koyuncu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve SOSKADER Başkanı Doç. Dr. İbrahim Turan katıldı.

VALİ ŞAHİN: "BİZİ BİRBİRİMİZE DÜŞÜRÜYORLAR"
Radikalizm kavramının net olarak ortaya konulması gerektiğini belirten Vali İbrahim Şahin, "İslam'la radikalizmin örtüşmeyeceğini uzun uzun tartışmak lazım. Çünkü Allah'ın sıfatlarıyla, Peygamber Efendimizin hayat tarzıyla, sahabeleriyle, sonradan gelen evliyalarla komple bakıldığında o kuşatıcı İslam’ı, neredeyse elimizden almaya çalışıyorlar. Biz sanki bunu kanıksadık gibi. Özellikle ilahiyatçılara çok fazla görev düşüyor. Dikkat edin Hristiyanların içindeki radikaller, bizimkilerden kat kat fazla. Musevilerin içinde olan radikallerin işlediği cinayetler kat kat fazla. Sadece Müslümanların memleketlerini savunmak için yaptıkları bir mücadele var. Bizim ürettiğimiz toplumu alt üst edecek silahlarımız yok. Bütün silahları Batılılar çıkartıyor, bütün insansız hava araçlarını onlar üretiyor, üzerine bombaları ve füzeleri onlar takıyor, ama biz radikal oluyoruz. Bizi birbirimize düşürüyorlar, üzerimizden para kazanıyorlar, onlar çağdaş medeni Batılı, biz Doğulu, cani ve radikal oluyoruz. Aslında bunu radikal bir şekilde ortaya koymak lazım" ifadelerini kullandı. 

GENÇ: "BİLGİNİN İKTİDAR OLDUĞU BİR ÇAĞDA YAŞIYORUZ"
Şehirlerin ihmal edildiği ülkelerde radikalizmin her tarafta olacağını söyleyen Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Bilginin iktidar olduğu bir çağda yaşıyoruz. Dünyanın köy olduğunu söylemek yetmiyor. Evrensel işler üretebiliyorsak küresel dünyada varız. Yerelle evrenseli tarih ile bu gün buluşturan insanlar belediyecilik yapıyor. Şehirlerin ve medeniyet kodlarımıza dönmedikten sonra dünyadaki bu radikalizmin önüne geçmek mümkün değildir" diye konuştu.

TURAN: "BÖLGESEL VE KÜRESEL AKTÖRLERİN RADİKALİZME ETKİSİNİ DEĞERLENDİRECEĞİZ"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve SOSKADER Başkanı Doç. Dr. İbrahim Turan ise, "SOSKADER tarafından düzenlenen bu çalıştay son yıllarda hem Türkiye'de hem de bölgesel ölçekte meydana gelen radikal hareketlerin masaya yatırılmasını amaçlıyor. Sosyoloji, ilahiyat ve eğitimci uzmanları bir araya getirdik. Burada özellikle Türkiye'nin güneyinde yaşanana hadiselerde, bölgesel ve küresel aktörlerin rolünü, ortaya çıkan radikal akımların tarihsel ve teolojik arka planlarını masaya yatıracaklar. Buradaki asıl hedefimiz; Türkiye'deki radikal hareketlerin önüne geçmek için eğitimin imkanını ve sınırlarını nasıl tespit edeceğimizi, devletin bu noktada hangi işlevi göreceğini değerlendireceğiz. Çalıştay sonuç bildirgesiyle buradan çıkacak olan sonuçları kitaplaştıracağız" şeklinde konuştu.
"Küreselleşme, Radikalizm ve İslam Çalıştayı" 3 Nisan'da sona erecek. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.