ÜRETİME DESTEK DEĞİL, KÖSTEK OLDUNUZ!

ÜRETİME DESTEK DEĞİL, KÖSTEK OLDUNUZ!

TBMM de 2020 Bütçe görüşmelerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOSGEB Başkanlığı hakkında konuşan CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;

A+A-

2018 yılında KOSGEB bütçesi 2,2 milyar TL iken 2020 yılı bütçesinde KOSGEBE ayrılan bütçe 1,8 milyar TL olmuştur. Aradan iki yıl geçmesine rağmen, bütçe rakamlarının %25 artmış olmasına karşın, Kobilere verilen destekleri %25 düşürmüşsünüz, bunun adı üretime destek değil köstektir. Üretimi desteklemek için KOSGEB’in Kobilere destek veriniz. Ülkede üretim olmadan istihdam artışı sağlanamaz. Üretime destek vermek gerekiyor, mevcut siyasal iktidar; uygulamaları ile üretime destek olmak yerine dışarıdan ithal yaparak üretime köstek oluyor ve ülke dışındaki bir avuç azınlığa kazanç sağlanıyor.

Zeybek; 2020 bütçesinde faize 138,9 milyar TL kaynak ayırmışlar. Faize bu kadar kaynak ayrılırken, KOSGEB bütçesine 2 milyara yakın bir kaynağın konulması yetersiz ve doğru değildir.

Zeybek; 2016 yılında KOSGEB’in dağıtmış olduğu 50 bin TL’lik kredilere karşılık bankalara 10.500 TL faiz ödediniz. Sayıştay’ın yapmış olduğu denetimlerde, İstanbul da KOSGEB’in Kobilere kullandırdığı kredilerde usulsüzlükler tespit edilmiştir. 3358 Kobi’ye verilen kredilerin hak eden firmalara verilmediği, KOBİ’lerin kaç kişi çalıştırdığı, bilançosunun, cirosunun ne olduğu ve KOSGEB’e kaydının olup olmadığına bakılmaksızın kredi ödemelerinin yapıldığı görülmüştür. Kobilere ayrılan 50 bin TL’lik kredilerin geri dönüşlerinin olmadığı burada bazı Kobi adı altında yandaşlara kaynak aktarıldığı anlaşılmaktadır. Üretim yapanlara gerekli destekleri veriniz, üretime katkısı olmayanlara kaynak aktarmayın. Üretmeden tüketen bir toplum yarattınız ve onlara destek oluyorsunuz.

Zeybek; Avrupa birliğinden Kırsal Kalkınmayı Destekleme fonları IPARD bütçesinin %75’i Avrupa birliğinden karşılanırken %25 kısmı Ülkemizin kaynaklarından karşılanmaktadır. Dışardan sağlanan %75’lik kaynağın ortalama %55 ini kullandırıyor kalan kısmı nerelere aktarıyorsunuz. Kaynakların üretim yapanlara aktarılması yönünde hassasiyet gösterilmesini istiyoruz.

DESTEKLER YERLİYE Mİ? YABANCIYA MI?

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde bulunan sanayiciyi, esnaf ve sanatkarı korumak zorundasınız, onlara destek için varsınız! Bu kesimler sizlerden destek bekliyor. Bakanlığın önünde iki seçenek bulunmaktadır, ya yerli sanayici ve üreticiye destek vereceksiniz, onların üretim yapmalarını sağlayacaksınız ya da ithalat yolu ile yabancı güçlerin ürünlerini ülkeye getirerek onlara hizmet yolunu açacaksınız. Hangi kesimden yana olacağınızı merakla bekliyoruz.

RANTA ÇOK, ÜRETİME YOK

Zeybek; bu bütçede, sanayici için, sanatkâr için, esnaf için, üreten için, eğitim için, barınma için, sağlık için kısaca emek kesimleri için hiçbir destek ve katkı yoktur. Bu bütçenin adı Sayın Genel Başkanımızın ifade ettiği gibi Londra da bir avuç tefeciye ve azınlığa para kazandırma, rant sağlama bütçesidir.

Zeybek; Ülke ekonomisinin düştüğü bu durumda, toplumun büyük kesimi borç yükü altında yaşam mücadelesi vermektedir. Emekliler ve Emeklilikte yaşa takılanlar büyük sıkıntılar içerisinde! Çiftçimize, besicimize, Tarım Kredi Kooperatiflerinden borç kullanan, Ziraat bankasından borç bulan tüm çiftçilerimize ödeme kalaylığı sağlanmalıdır

Zeybek; 17 yıldır ülkeyi yöneten iktidar; ekonomiyi rantçıya, ülkenin önemli değerlerini beş şirkete peşkeş çektiniz. Cumhuriyet döneminde yapılan bütün yatırımları satan bir iktidar olarak tarihe geçeceksiniz. Ülke üzerine balyoz gibi çöken bu iktidardan kurtulmanın tek yolu önümüzdeki seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisini iktidar yapmakla mümkün olacaktır dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.