ÜNİVERSİTEDE FUHUŞA HAYIR PROTESTOSU

ÜNİVERSİTEDE FUHUŞA 'HAYIR' PROTESTOSU

Hakkari Üniversitesi'nde, “Not karşılığı cinsel istismar” iddiası protesto edildi. Üniversite öğrencilerinin düzenlediği yürüyüş ve basın açıklamasına Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) de destek verdi.

A+A-

Yaklaşık 3 gün önce Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından, “Not karşılığı cinsel istismar” iddiası kapsamında, Hakkari Üniversitesi'nde görevli öğretim görevlileri ve öğrencilerinin de aralarında bulunduğu 15 kişi gözaltına alınmıştı. 4 kişi serbest bırakılırken, 11 kişi ise bugün adliyeye sevk edilmişti. Bunun üzerine Altay Caddesi üzerinde bulunan Hakkari Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu önünde bir araya gelen üniversite öğrencileri, ellerindeki Türkçe, Kürtçe ve İngilizce “Fuhuşa hayır” pankartlarla yürüyüşe geçti. Çarşı merkezinden “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Fuhuşa hayır direnişe devam”, “Hakkari uyuma şehrine sahip çık”, “Yönetim istifa”, “Jin jiyan azadi”, “Fuhuşa karşı omuz omuza” sloganları eşliğinde, çevre yolu Caddesi üzerinde bulunan Rektörlük binası önüne kadar yürüdü. BDP ve STK üyelerinin de katıldığı yürüyüşe vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.
Rektörlük binası önünde öğrenci konseyi adına basın açıklamasını okuyan Mahsun Demir, bilindiği üzere Hakkari Üniversitesi'ne yönelik ve aralarında öğretim görevlileri, daire başkanları ve öğrencilerin de bulunduğu, fuhuş operasyonunun gerçekleştirildiğini belirtti. Demir, ”Hakkari Üniversitesi kuruluşundan bu yana geçen 5 yıllık süre zarfında, gündemde yalnızca fuhuş ve yolsuzluklarla yer bulabilmiştir. Bu şekilde yer bulması kültürümüz, değerlerimiz ve toplumsal ahlak açısından içler acısı bir durumdur. Fuhuş, sömürgeci bir yaşamı dayatan, faşist zihniyetlerin toplumu ahlaksızlaştırma yoluyla kendilerini toplumda var etme ve yaşama politikalarının bir ürünüdür. Bu tür ahlaksızlık furyalarının, Hakkari gibi bir yerde baş göstermesinin sebebi, sistemin bu bölgede sıcak savaşta başarı sağlayamamasından dolayıdır ve bu bölgede bu tür kirli savaşlara başvurmasıdır. Sisteme muhalif olan bölgenin adını kötüye çıkartmak ve bu bölgede yaşayan insanların, yurtsever öğrencilerin birlikteliklerini ve onurlu yaşam mücadelelerini yok etmektir. Biz Hakkari üniversitesi öğrencileri olarak, bu tür politikanın maşası olan gerek öğretim görevlileri, daire başkanları ve gerekse öğrencileri şiddetle kınıyoruz. Ve onlara şöyle sesleniyoruz. Ne olursa olsun, boyun eğmedik ve hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz. Kadın bedeni üzerinde kendi çıkarlarını dayatan, kadın vücudunu meta haline getiren, bu ahlaksız zihniyete geçit vermeyeceğiz. Son olarak, bu tür olaylara karışan tüm suçluların, derhal açığa çıkarılmasını ve bu suçluların, gereken tüm yaptırımların uygulanarak cezalandırılmasını istiyoruz. Biz Hakkari Üniversitesi öğrencileri olarak, bu işin her zaman takipçisi olacağız. Fuhuşa hayır, sömürgeye hayır” şeklinde konuştu.
5 dakikalık oturma eyleminin ardından, bir açıklama yapan BDP Hakkari İl Başkanı Rahmi Kurt, bu yürüyüşe katılan ve burada bulunan herkesi, kendisi ve partili arkadaşları adına kutladığını belirtti.
Kurt, ”Böyle toplumsal bir olayda gençlerin bir araya gelmesi onur vericidir. Aslında bir aileden ibaret olan güzel Hakkari’mizde oynanan oyunlara, birkaç gündür yenileri eklendi. Biz bunlara aslında yabancı değiliz. Siirt ilinde olanları çok iyi biliyoruz. Kadın bedeni üzerindeki sistematik yapılanları bu halk çok iyi biliyor” dedi.

“DERS YERİNE EN BÜYÜK AHLAKSIZLIĞI VERİYORLAR”
Kurt, ”Bunun için, bugün güzel Hakkari’mizde önünde bulunduğumuz rektörlük binasında, en üst düzeydeki insanların, sözüm ona bizim gençlerimize ders vermesi gerekirken, ahlak dersi vermesi gerekirken en büyük ahlaksızlığı veriyorlar. Biz Hakkarililer olarak, yapılan bu ahlaksızlığı asla kabul etmeyeceğimizi buradan herkese ilan etmek istiyoruz. Hakkari üniversitesi 5 yıldır kurulmuş ve ismi daha öncede basına yansıtıldığı gibi yolsuzluklarla anılmıştır. Bunlar açığa alındı, bunlara ne yapıldı? Bunlar tekrar görevlerine geri mi dönecekler? Neden hala üniversitede bu insanların ismi geçiyor? Bu zihniyetin devamı, gençlerimizi bu şekilde fuhuşa sürükler. Bu zihniyeti buradan tüm Hakkarili vatandaşlarımız ve parti adına kıyıyorum” dedi.
Yapılan basın açıklamasının ardından öğrenciler, ellerindeki pankartları rektörlük binası önüne bırakarak, olaysız bir şekilde dağıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.