Ülker Piriyava;"Bağımsızlığımızı kanımız pahasına kazandık"

Ülker Piriyava;"Bağımsızlığımızı kanımız pahasına kazandık"

Bağımsızlığımızı kanımız pahasına kazandık. Ona doğru basamak basamak, zaman zaman yol aldık. Böylece, bu adımlardan başladı bağımsızlığımızın parlak yolu.

A+A-

28 Mayıs 1918 Azeɾbaycan taɾihinde büyük milli aɾzulaɾın gerçekleştiği biɾ gündüɾ.
 1991 yılında bağımsızlığını kazanan çağdaş Azerbaycan Cumhuriyeti Doğuda ilk demokratik cumhuriyet olan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti tamamen demokratik ilkeler temelinde kuruldu ve faaliyet gösterdi.
Bundan 100 yıl önce Azerbaycan'ın ünlü düşünürü, siyasetçi ve gazeteci, Azerbaycan siyasi göçünün liderlerinden biri ve ilk Cumhurbaşkanı Mehmet Emin Resulzâde Azerbaycan tarihinin en ünlü ve büyük şahsiyetlerinden olup, Azerbaycan milli istiklal hareketine önderlik ederek 28 Mayıs 1918  yılında Azerbaycan Halk Cumhuriyeti kurdu. 
Böylelikle, onun "Bir kez yükselen bayrak bir daha inmez"! İfadesi YÜZYILDA Azerbaycan'da bağımsızlık hareketinin sloganı oldu.

 Oldukça gergin ve karmaşık sosyopolitik ortamda faaliyet göstermiş Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin demokratik devlet kuruculuğu, ekonomi, kültür, eğitim, askeri yapılanma ve başka alanlarda gerçekleştirdiği çalışmalar Azerbaycan halkının tarihinin unutulmaz sayfasıdır.
 
 Belirtelim ki, İstiklal Beyannamesinin ilan edildiği 1918 yılının 28 mayıs tarihi halihazırda bağımsızlığının sağlanması günü - işte Cumhuriyet Günü olarak kutlanmaktadır.
 
 100 yıl önce, 28 mayıs'ta kurulan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti halkımızın tarihinde önemli bir olay oldu. Nitekim yüzyıllar boyunca bağımsızlık arzusu ile yaşayan halkımız, nihayet kendi bağımsız devletine sahip olmuştu.
 Müslüman Doğu'da ilk parlamento cumhuriyeti halkımızın eski devlet geleneklerini yaşatarak, modern döneme özgü devlet kurumlarının oluşturulmasına da başarmıştı.
 Bugün her aydın, sosyo-politik militan, genel kamuoyu temsilcileri de biliyorlar ki, halkımızın ve milli devlet yapımızın tarihinde özgün yeri olan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti karmaşık bir dönemde meydana gelmiş ve çok zor bir ortamda faaliyet göstermiştir.
 Azerbaycan için zor ve karmaşık olan 1918 yılında sadece Türkiye devleti cumhuriyetimizin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunmasından ilk günden kapsamlı siyasi ve askeri yardımda bulunmuştur. Nitekim bu yardım ermeni milliyetçilerinin ve onların destekçileri olan bolşeviklerin Azerbaycan'ın tarihi kaderi için tehlikeli girişimlerinin hayata geçirilmesine engel olmuştur.
 1920 yılında mevcut tarihi koşulların yarattığı karmaşalar içerisinde kaybedilmiş milli yapımızın YÜZYILIN sonunda yeniden restorasyonu halkımızın ulusal özgürlük ruhunun yaşadığının en mükemmel şekilde teyidi oldu.
 Böylece 27 yıl önce, 1991 ekim 18'de "Azerbaycan Cumhuriyeti'nin devlet bağımsızlığı hakkında" Anayasa Maddesinin kabul edilmesi ile Azerbaycan halkı tarihinin parlak, yeni döneminin başlangıcına girdi.
 Kurulduğu günden ayrıca devlet sembollerinin sağlanmasına özel önem veren Azerbaycan Halk Cumhuriyeti hükümeti tarafından 1918 kasım 9'de türkleş'menin, islamlaşmanın ve modernleşmenin simgesi olarak yeşil, kırmızı ve mavi renklerden, beyaz hilal ve sekiz köşeli yıldızdan oluşan ulusal bayrağın onaylanmasına ilişkin karar alındı.

Böylece, Azerbaycan Halkının ısrarı ile ulu önder Haydar Aliyev iktidara döndükten sonra bağımsızlığımızın sürekli ve kalıcı olması yolunda kararlı adımlar atıldı ve bu alanda öne çıkan zorluklar ortadan kaldırıldı.
 Belirtelim ki, bugün Haydar Aliyev siyasi çizgisinin gereğince sürdürülmesi, Cumhurbaşkanı Aliyev'in düşünülmüş stratejisi bağımsız Azerbaycan'ı dünyanın gelişmiş demokratik devletlerinden birine, uluslararası alanda söz sahibine çevirdi. Önemli noktalardan biri de şudur ki, dünyanın en saygın uluslararası örgütlerinin kendi önlemlerini Cumhuriyetimizde yapmaları, bugünlerde büyük törenlerle sona ermiş, uluslararası kamuoyunun dikkatini cumhuriyetimize teşvik etmektedir.
 
 Bugün Azerbaycan'da oldukça dev enerji projeleri gerçekleştirilmektedir. Artık Azerbaycan Hazar denizi'nin dev enerji potansiyelini ilk benimseyen ve bölgenin gelişmesinde niteliksel olarak yeni ekonomik modeli oluşturan, Avrupa ve Asya arasında siyasi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinde, Kafkasya ulaştırma koridorunun gelişmesinde, dev projelerin gerçekleşmesinde Hazar ve Kafkasya bölgesinde önemli rol oynayan bir devlete dönüşmüştür.
 
 Bununla birlikte çeşitli uygarlıkların meskeni olan Azerbaycan kendi tarihi misyonunu sürdürüyor ve Batı'yla Doğu'yu mükemmel şekilde bir arada tutuyor ve doğmalaşdır'ıyor.
 
 Ülker Piriyeva
 Ankara
 (Hacettepe Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.