Türkiye'ye Çöl Tozu Uyarısı !

Türkiye'ye Çöl Tozu Uyarısı !

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, hafta boyunca etkisini sürdürecek çöl tozlarından bahsetti.

A+A-

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Modelleme Takımı değerlendirmelerine göre, 3-4 bin kilometre uzaklıkta yer alan Batı Afrika ile birlikte Sahra Çölü’nden havalanan çöl tozlarının Türkiye’ye doğru ulaştığını söyledi.
Toros, çöl tozunun orman ile denizdeki canlı yaşamına da olumlu etkisinin olduğunun altı çizerek, "Çöl tozları radyo iletişim kanallarını, hava ve kara ulaşımını olumsuz etkiler. Ayrıca hava kirliliğinin de artmasına neden olur. Atmosferde toz fazla olduğunda, gün doğduğunda veya battığında atmosfer her zamankinden daha kızıl olur. Ayrıca güneş ve ayın etrafında yay veya çember şeklinde hale oluşturur. Çöl tozları yeryüzüne bazen yağmurla düşebiliyor. Türkiye'de önümüzdeki günlerde yağmur beklenmediği için çamur yağma ihtimali de yok." şeklinde konuştu.
Türkiye’de insanlar sürekli olarak toz içerisinde bulunmadığını belirten Toros, “Türk insanı, Afrika gibi sürekli tozlu bölgelerde yaşayanlara göre toza karşı daha hassastır. Özellikle yaşlılar, çocuklar, solunum yolu ve kalp-damar rahatsızlığı bulunanlar başta olmak üzere, tozdan daha fazla etkilenmektedir." dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.