TÜRKİYE’NİN İLK MÜBADELE MÜZESİ ALAÇAMDA AÇILDI

TÜRKİYE’NİN İLK MÜBADELE MÜZESİ ALAÇAMDA AÇILDI

Türkiye’nin ilk mübadele müzesi Samsun’un Alaçam ilçesinde açıldı. Açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay gerçekleştirdi.

A+A-

Türkiye genelinde eski eserlerin korunması ve yaşatılmasıyla ilgili ciddi çalışmalar yapıldığını belirten Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Samsun’da da bu çalışmalar devam ediyor ve önemli işler gerçekleştirdik. 350 bin liralık bir kaynakla Mübadele Müzesini bu noktaya getirdik” dedi.
Müzenin Türkiye genelinde ilk Mübadele müzesi olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Emek veren bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim. Bir hatırayı aziz tutmak için çok güzel bir örnek sergilenmiş. Bugün türkü söylemek isteriz ama içimizde bir ihanet ateşi var ki bir türlü sönmüyor. Şimdi biraz önce bir haber geldi. Yine Bingöl’de saldırı olmuş. Çocuklarımız şehit olmuş, yaralılar da var. Onları rahmetle anıyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Daha 1 hafta önce Muş, Bitlis ve Van’daydım. Defalarca Diyarbakır, Mardin ve Hakkari’nin yaylalarına çıktım. Türkiye’nin hiçbir yerini ayırmıyoruz ayırmamaya çalışıyoruz. Nasıl bir savaşın arkasında sınır komşularımıza sahip çıktıysak, Türkiye içindeki ‘senin ana dilin şudur, senin meshepin şudur, senin inancın şudur’ diye ayırmıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı cebinde nüfus cüzdanı varsa, onu bir tutmaya çalışıyoruz. Onun nüfus kağıdını da değerli kılmaya çalışıyoruz. Doğuda, batıda, kuzeyde ve güneyde herkesin çocuğu iyi okusun, hastane kapılarında rehin kalmasın, biz Yüksekova’ya kültür merkezi yapıyoruz. Hakkari’de kültür merkezimiz var. Yüksekova’ya şuanda havaalanı yapmaya çalışıyoruz. Hizmette ve adalette hiç eksiksiz yapmamaya çalışıyoruz. Ama birileri milletimizi ayırmaya, bölmeye birbirine düşman haline getirmeye çalışıyor. İnşallah düşmanlık kazanmayacak, barış kazanacak, insanlık kazanacak. Müzenin açılışında daha güzel, daha folklorif ve törenler yapmayı isteriz. Ama bütün bunlar bizim yüreğimizi yakıyor” dedi.
Bu sıkıntıların aşılacağını ifade eden Bakan Günay, “Şuanda milleti birbirine düşman etmek için kararlı bir ihanet sürüyor. Geçenlerde Hakkari’nin bir köyünde bir araç devrildi. Araçta 10 tane çocuğumuz öldüler. Köy halkı koştu. Koşan köy halkı bundan birkaç ay önce kendi çocukları bir yanlış tespit yüzünden ölenlerdi. Kadınlar göğüslerini ve dizlerini döve döve ağladılar. Bu bizim bütün bu ihanet şebekelerine rağmen aynı acıya ağladığımızı, aynı sevince sevindiğimizi her şeye rağmen bir millet olduğumuzu gösteren iyi bir tabloydu. Ama o akşam onu bizim televizyonlarda görmemize fırsat vermediler. Ertesi gün Gaziantep’de sokağı bombalayarak bir gün önce o kadınların gözyaşını, Türkiye’nin anlamasını engellemeye çalıştılar. Böyle bir ihanet ile karşı karşıyayız. Biz et ve tırnak gibi yıllardır bir arada yaşıyoruz. Yaşamaya da devam edeceğiz. Bizim inancımız ve kararlılığımızda budur” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Samsun’un Alaçam ilçesine kurulan ve Türkiye’de bir ilk olan Mübadele Müzesinin açılışını gerçekleştirdi. Açılışın ardından müzeyi gezen Bakan Günay, müzede sergilenen eserleri gezdi.
Daha sonra Bafra ilçesine geçen Bakan Günay, burada Bafra Arkeolojik ve Etnografya Müzesinin açılışını gerçekleştirdi. Buradaki açılışın ardından Bakan Günay, Ordu’ya hareket etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.