Türk Kızılayı 151 Yaşında

Türk Kızılayı 151 Yaşında

Demircan, Dünyanın sayılı, bölgesinin ise en güçlü insani yardım kuruluşu olan Türk Kızılay 151. yaşında, yardımseverlerin her geçen gün artan güveni ve desteği ile ihtiyaç sahiplerinin umutlarını yeşertmeye devam ediyor" dedi.

A+A-

Türk Kızılayı Bafra Şubesi, Türk Kızılayın 151. yılında 15 Temmuz Demokrasi Meydanı Ataürk anıtına çelenk bıraktı. Türk Kızılayı Bafra Şube Başkanı Halim Tutku Demircan, Gazetecilere yaptığı açıklama da, "11 Haziran 1868’de bir grup idealist doktor “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti”ni kurdu. Cemiyet 1877 yılında “Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti” adını aldı. 1923 yılında “Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti” adını alan kuruluşun adı, 1935 yılında ise “Türkiye Kızılay Cemiyeti” oldu. Kuruluşa “Kızılay” adını büyük önder Atatürk verdi. Kızılay, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlı’dan miras olarak aldığı pek az kurumdan biriydi.

YÜZBİNLERİN YARDIMINA KOŞTU

Kızılay, Osmanlı-Rus Savaşı’ndan Kıbrıs Barış Harekâtı’na kadar geçen sürede, Türkiye’nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ve hastalanan yüz binlerce askerin yardımına koştu.

I. Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul’da görülen büyük kolera salgınından bu yana, yurdumuzda meydana gelen doğal afetlerde ihtiyaç sahiplerinin bakımını, yerleşim ve beslenmelerini Kızılay sağladığının da altını çizen Başkan Halim Tutku Demircan Kan hizmetlerinde de öncü olduklarını belirterek, 1957 yılında kan merkezlerini kurmaya başlayan Türk Kızılay, 2005 yılında Güvenli Kan Temini programını hayata geçirdiği. O günden bu güne kan bağış oranını %654 oranında artıran Kızılay, 2018 yılı sonu itibariyle 2.581.482 ünite kan bağışına ulaştı. Ülke geneline yayılmış 18 Bölge Kan Merkezi bünyesinde toplam 85 hizmet birimde 3 bin 500 personel ile 300 noktada hizmetlerini sürdüren Kızılay, Türkiye’nin yıllık kan ihtiyacı olan tamamını gönüllü ve güvenli kan bağışçılarından sağlamayı hedeflemektedir.

İlik nakli ve kök hücre tedavisi bekleyen hastalar için Sağlık Bakanlığımız ve Türk Kızılay arasında 2013 yılının Kasım ayında imzalanan anlaşma ile “Kök Hücre Projesine” başlandı. Türkök Projesi kapsamında 500 bini aşkın gönüllü Kök Hücre Vericisi kaydı oluşturuldu dedi.

img_3836_1280x853.jpg

 

 

 

 

 

img_3844_1280x853.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.