Tosuner,'Karpuz Üreticisi Mağdur Durumda,Mağduriyetin Tek Nedeni Nakliyedir'

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner son günlerde Bafra ve Bölgesinde yaşanan karpuz problemi hakkında bir açıklamada bulundu.

A+A-

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner son günlerde Bafra ve Bölgesinde yaşanan karpuz problemi hakkında bir açıklamada bulundu.
Tosuner açıklamasında,’’Bafra bir tarım şehridir. Üreten bir şehirdir. Halkının  %100’ü  tarımla uğraşan bir bölgede yaşıyoruz. Buna şükretmemiz lazım. 2022 farklı bir yıl oldu. Farklı başladık bu yıla. Hava şartlarının aşırı soğuk gitmesi , yazlık yapılacak ürünlerin geç çıkmasından dolayı problemler meydana gelmiştir. Bafra’da 120.00 dönüm üzerine yazlık ürün yapılmaktadır. Bunlar nedir. Kavun, Karpuz ve biber çeşitleridir. Bu ürünler  Bafra ovasından Türkiye’nin 81 iline ulaşacak ve tüketilecektir. 
Malumunuz bu yıl Kavun ve Karpuz’da örtü altıları 15-20 gün gecikmeli çıktı. Ben üreticilerimle gurur duyuyorum.  Zor şartlarda çalışıyorlar. Üretiyorlar. İlk başta fiyatlar çok güzel gitti. Daha sonra ise hava şartlarından dolayı , Türkiye’nin her yerinde bu kavun ve karpuzun yetiştirilmesinden dolayı da büyük sıkıntı yarattı. Bafra karpuzu Adana’yı yakalamıştır. 
Ve girdilerin artmasından dolayı üretici ve esnaflar sıkıntı içerisindedirler . Nakliyenin yükselmesi ise problemin oluşmasında büyük etken olmuştur. Bafra yerleşimde biraz içeride kaldığından dolayı ulaşımda  sıkıntı olmaktadır. Nakliye pahalı olduğundan dolayı diğer şehirler yakınından ürün almaktadır. Biz kalite olarak Kavun ve Karpuz’da ve diğer ürünlerimizde Türkiye’de 1.ci sıradayız.
Şu anda üretici çok mağdur durumdadır. Mağduriyetin tek nedeni nakliyedir. 
Bafra Ovası'nda yetişen karpuzlar 8 ile 15 kilogram arasında değişiyor. Her bütçeye uygun karpuzumuz var. Ufak olanlar bile çok lezzetli. Bafra’da 18 bin dekar üzerine karpuz, yaklaşık 14 bin dönüm de kavun ekimi var. Bafra’nın %90’ı kara toprak üzerine kurulmuş bir ova. İki tane barajımız var. Suyun olmadığı yerde ürün yapmak çok zor. Bafra Ovası yaklaşık 340 bin dekar. Yazlık kavun, karpuz, biber çeşitleri, domates üretimi ile Bafra bir üretim şehri olma özelliğini korumaktadır.’’diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum