TIRNAK VE SAÇ YİYENLERDE 'BEZOAR' TEHLİKESİ

TIRNAK VE SAÇ YİYENLERDE 'BEZOAR' TEHLİKESİ

Genel Cerrahi Uzmanları Opr. Dr. Muzaffer Al ve Opr. Dr. Kerim Güzel, tırnak ve saç yeme alışkanlığı bulunan kişilerde bezoar tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını söylediler.

A+A-

“Bezoar, insan ve hayvanların mide ve bağırsaklarında bazı madde liflerinin kümeleşip sertleşmesi ile oluşan kitle, mide-bağırsak sisteminde oluşan taştır” diyen Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Uzmanları Opr. Dr. Muzaffer Al ve Opr. Dr. Kerim Güzel, özellikle tırnak ve saç yiyen kişilerde muhakkak oluştuğunu, tedavi edilmediği takdirde büyük sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.
Kendilerine 2 yıldır mide şikayeti ile gelen hastaya yapılan tetkik ve endoskopinin sonucunda bezoar tespit ettiklerini belirten Opr. Dr. Muzaffer Al ve Opr. Dr. Kerim Güzel, "35 yaşında Saniye Şahin isimli hastamız kliniğimize başvurduğunda 2 yıldır midede ağrı ve hazımsızlık şikayeti çektiğini belirti. Hastaya yaptığımız muayene, tetkik ve endoskopide midede yerleşen bezoar tespit ettik. Gerçekleştirdiğimiz operasyon ile hastamızın midesindeki 10 cm'e 4 cm boyunda yaklaşık 180 gr. ağırlığındaki bezoarı başarıyla aldık ve hastamızı şifa ile taburcu ettik. Hastamızda kendisinin tırnak yeme alışkanlığı olduğunu fakat teşhis sonrası bu alışkanlığını bıraktığını söyledi" dedi.

MEYVE VE SEZBE ÇEKİRDEKLERİNE DİKKAT
Opr. Dr. Muzaffer Al ve Opr. Dr. Kerim Güzel şu bilgileri verdi: "Bezoar, mide ve ince bağırsaklarda bulunan yabancı cisimlerdir. Saç, tırnak ve tüy yeme alışkanlığı olanlarda, sindirilmiş posalı meyve ve sebzelerin ve çekirdeklerinin alınması, sindirilemeyen lifli gıdalar bezoar oluşumuna yol açabilir. Geçirilmiş mide ameliyatları, ülserler, crohn hastalığı, mide, pankreas ve duedonum kanserleri, mide stazına neden olan diyabet, tiroit bezinin yavaş çalışması gibi hastalıklar, eksik diş varlığı ve yetersiz çiğneme alışkanlıkları bezoar oluşumunu kolaylaştırmaktadır.”
Sıklıkla bu hastalarda erken doyma ve midede ağrı şikayeti var olduğunu dile getiren doktorlar son olarak, "Bulantı ve kusma, hazımsızlık, halsizlik, kilo kaybı ve kötü ağız kokusu görülebilir. Bazı hastalarda mide ve bağırsak tıkanıklığı olabilir. Hastaların bir kısmında bezoara bağlı ülser ve mide delinmeleri görülebilir. Bu nedenle saç, tırnak ve tüy yeme alışkanlığı olanların bu alışkanlıklarını terk etmeleri gereklidir. Besinler iyi çiğnenerek yenmeli, mide rahatsızlıkları bulunan kişiler mutlaka tetkik edilmeli ve tedavi edilmelidir” diye konuştular.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum