Tekerlekli Sandalyeyle Geldiği Türkiye’den Yürüyerek Ayrıldı

Tekerlekli Sandalyeyle Geldiği Türkiye’den Yürüyerek Ayrıldı

Tekerlekli Sandalyeyle Geldiği Türkiye’den Yürüyerek Ayrıldı

A+A-

Libyalı bankacı 62 yaşındaki Ebubekir Alakadi’nin 3 yıl önce kolunda başlayan kuvvetsizlik zamanla kendisini yatağa mahkum hale getirdi. Memorial Şişli Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Erdinç Özek tarafından ameliyat edilen Ebubekir Alakadi, tekerlekli sandalye ile geldiği İstanbul’dan ülkesine yürüyerek döndü.
Libya’nın Derme şehrinde yaşayan 62 yaşındaki Ebubekir Alakadi, 3 yıl önce sol kolunda kuvvetsizlik hissetti. Bu şikayeti önce önemsemeyen Alakadi, sorunun geçmemesi üzerine doktora gitti. Bingazi’de gittiği hastanede pek çok tetkik yapılan Alakadi’ye damarlarında sıkışma ve iltihaplanma olduğu söylendi.
İLAÇLAR İŞE YARAMADI
İlaçları ilk kullanmaya başladığında geçici bir iyilik hali yaşayan Alakadi, kısa bir süre sonra kuvvet kaybının diğer koluna da geçtiğini hissedince çaresiz kaldı. Kollarını kullanmakta zorlanan yaşlı adam günlük işlerini dahi yapamaz hale geldi. Tek başına kıyafetlerini bile değiştiremeyen Ebubekir Alakadi, hayatını 5 çocuğunun yardımıyla sürdürmeye başladı. Ülkesinde hastalığına bir türlü müdahale edilemeyen Alakadi, Tunus’a gitmeye karar verdi.
YATAĞA BAĞIMLI HALE GELDİ
Tunus’a gittiğinde bastonla yürüyebildiğini söyleyen yaşlı adam, “Hastalık her gün daha fazla ilerliyordu. Hangi doktora gitsem bir sonuç alamadık. Tunus’taki doktorlar yaptıkları tetkiklerin ardından sinir ucu iltihabı teşhisi koydular ve kortizon tedavisini başladılar. Ama bu tedaviler de bir işe yaramadı ve yürüyemez hale geldim” dedi.
İSTANBUL’A TEKERLEKLİ SANDALYEYLE GELDİ
62 yaşındaki Ebubekir Alakadi, hastalığının tedavisi konusunda araştırma yaparken yakınlarının tavsiyesi üzerine oğlu Taha’yla birlikte Türkiye’ye gelmeye karar verdi. İstanbul’a ancak tekerlekli sandalye ile gelebilen Ebubekir Alakadi, Memorial Şişli Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölümü doktorları tarafından muayene edildi. Yapılan tetkiklerin ardından yaşlı adamın romatizmaya bağlı olarak boynundaki omurda kırık oluştuğu belirlendi. Alakadi’nin boynundaki kırığın omurilikte zedelenmeye neden olduğu ve oluşan baskının yıllar içinde artmasıyla kol ve bacaklara vurduğu tespit edildi.
ÜLKESİNE YÜRÜYEREK DÖNDÜ
Gerekli tetkiklerin ardından Ebubekir Alakadi, Memorial Şişli Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Erdinç Özek tarafından ameliyat edildi. 7 saat süren ameliyatta kırılarak omuriliğe baskı yapan omurun çıkartıldığını belirten Özek, “Çıkarılan omurun yerine yapay bir kemik konuldu. Plak ve vidalarla omurgaya sabitlendi. Boynun arkasından ve önünden vidalama yapılarak tekrar şekillenip sağlamlaştırıldı. Tedavi olmasaydı geri dönüşü olmayan şekilde tamamen felç olurdu. Şu anda bacaklarda güç var ama uzun zaman kullanamadığı için kas kaybı yaşanmış” dedi.
“KUVVETSİZLİK VE UYUŞMA İHMAL EDİLMEMELİ”
Romatizmanın etkisiyle omurlarda kırılmalar yaşanabileceğini vurgulayan Özek, bu kırıkların ilerleyen yaşla birlikte genellikle bel bölgesinde çok nadir olarak da boyun bölgesinde yaşandığını söyledi. Romatizma ve kemik erimesi sonucu omurlarda oluşan kırıklarda ağrı oluşmadığını belirten Özek, “Bu kırıkların en büyük belirtisi kol ve bacaklarda kuvvetsizlik ile birlikte uyuşma görülmesidir. Travmasız kırıklarda ağrı pek oluşmaz. Bu yüzden bu belirtiler artarak devam ediyorsa ihmal edilmemelidir” diye konuştu.
Ameliyatın ardından tekerlekli sandalyeden kurtulan Alakadi’nin mutluluğu yüzünden okunuyor. Kendisini tekerlekli sandalyeden kurtaran doktor ve oğlunun arasında ayağa kalkarak poz veren Alakadi, “ Tekrar ayağa kalkabilmek çok güzel. Bir daha bunu yapabileceğimi sanmıyordum” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.