Tarihi lokma tatlısı Milka Pastanesi’nde yaşatılıyor

Tarihi lokma tatlısı Milka Pastanesi’nde yaşatılıyor

İlk olarak araplar tarafından 1400’lü yıllarda yapılan lokma tatlısı, bizde ki adıyla “Saray Lokması” günümüze kadar ulaştı. Tarihi “Saray Lokması’ ise Bafra Milka Pastanesi’nde yıllardır üretilmeye devam ediyor.

A+A-

Bafra Milka Pastanesi ortaklarından Murat Sarıöz yüzyıllardır sürdürülen geleneği devam ettirdiklerini anlatarak bu geleneği sürdüreceklerini ifade etti.

milka-pastanesi-gelenegi-surduruyor.JPG

Osmanlı Mutfağında Lokmanın Yeri

Lokma tatlısının halk arasında birçok ismi bulunmaktadır diyen Sarıöz, “Bunların başında Osmanlı Saray Mutfağında yer alan bir tatlı olduğu için Saray tatlısı gelmektedir. Hükümdarlar savaştan döndüğünde yahut sevinçli bir haber aldıklarında lokma tatlısı döktürürlermiş. Halkla birlikte olmak sevinci ve neşeyi paylaşmanın bir belirtisi olarak bu tatlının dağıtımı yapılırmış.

Osmanlı zamanında da halk arasında kendilerinin yapıp konu komşuya dağıttığı lokma oldukça sık görülen bir durumdur. İnsanların bu paylaşma ve dayanışma geleneği bugünlere kadar olduğu gibi gelmesi oldukça güzel bir durumdur. Özellikle yaşadığımız şu günlerde dayanışma ve paylaşmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır.

milka-pastanesi-gelenegi-surduruyor-001.JPG

Osmanlıdan Günümüze Lokma

İşletme sahibi Sarıöz, “Bu İzmir’de bir gelenek haline gelmiş ve bugün İzmir lokması olarak anılmaya başlanmıştır. İzmir Lokma firmaları da bu bağlamda işin ehilleri olan ustalar oldukları gerçeğini atlamamak lazım. İzmir’de lokma tatlısının bir diğer ismi de Ballı Lokma Tatlısıdır. Hatta bir ara bayağı popüler bir şarkıda sözlerinin geçtiğini hatırlayanlarınız olmuştur. Ballı lokma tatlısı… Aman hadi hayırlısı…

Sarıöz son olarak, Uzun lafın kısası İzmir lokması gerek tarihi ile gerekse tadı ile bugün dünya mutfağında en çok tüketilen tatlılar arasında yer almaktadır. İzmir lokmacıları belki de tatlı tüketiminin bu kadar yoğun olduğu bir yerde, tadı bir üst seviyeye çıkarmak adına lokma tatlısını gelecek nesillere aktaracaklar” dedi.

pastalarımızı ve ürünlerimizi görmek için lütfen tıklayın

Atatürk Bulvarı No:26 Bafra/SAMSUN

0 (362) 542 47 57

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.