Taner Tekin Basın Açıklaması

Taner Tekin Basın Açıklaması

MHP Samsun İl Başkanı Taner Tekin, TBMM'de MHP grubu tarafından gündeme getirilen

A+A-

 staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hizmetine sayılması ve çalışmaya başlama tarihinin sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınması amacıyla hazırlanan Kanun Teklifi ile ilgili destekleyici açıklama yaptı.

Çırak ve stajyerlerin SGK kayıtlarında sigortalı olarak gösterildiği ancak bunun emeklilik hizmetine yansımadığının ifade edildiği kanun teklifinin iktidar vekilleri ve temsilcileri tarafından önemle dikkate alınması gerektiğini ifade eden Milliyetçi Hareket Partisi Samsun İl Başkanı Taner Tekin, ülkemizde yaklaşık 200 bin civarında çırak, 1 milyon 230 bin civarında da ise stajyer ve kursiyer olduğuna dikkat çekti.

Tekin, çırak, kursiyer ve stajyerlerin çalışmaya başladıklarında sigorta numarası aldıkları halde hizmet günlerinin emeklilik yaşına ve prim gün sayısına yansımadığını belirterek şunları söyledi; "Çıraklık ve staj süreleri emeklilik yönünden bir anlam taşımamakta, boşa gitmektedir. Askerlikte geçen sürelere, sigortalı olmaksızın doktora veya uzmanlık sürelerine, sigortalı olmaksızın yurt dışında resmî öğrenci olarak geçirilmiş sürelere, hekimlerin fahri asistanlıkta geçen sürelerine, sigortalı olmaksızın avukatlık staj sürelerine borçlanma imkânı verip emeklilik hizmetine sayarken fiilen bir çalışmaya dayalı çıraklık ve staj sürelerinin hizmetten sayılmaması açıkça haksızlıktır. Milyonlarca vatandaşımızın beklentisi ise bu hizmet günlerinin emeklilik hizmetinden sayılması yönündedir. Stajyer ve çırak olarak çalışılan süreler boşa gitmemelidir. Senelerdir stajyer ve çıraklara yapılan bu yanlış, bu haksızlık artık son bulmalıdır." 

Bu teklifin mevcut uygulamada yaşanan mağduriyetin gidereceğini ve mesleki eğitim ile çıraklık eğitiminin özendirilmesine de katkıda bulunacağını dile getiren Tekin, "Sosyal Güvenlik Kurumu bu konuda kendi içinde çelişkili bir uygulama da yapmaktadır. SGK hem çıraklık ve staj sürelerini hizmetten saymayıp hem de kadınlara sigortalılık öncesi doğumlarını borçlanma imkânı vermez iken çıraklık ve staj döneminde yapılan doğumlara borçlanma imkânı vermektedir. Bu uygulama kurumun çelişkisini ve tutarsızlığını da ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, hem staj ve çıraklık sürelerinin hizmete sayılmasına ve hem de kadınlara sigortalılık öncesi doğumlar için borçlanma imkânı verilmesine yönelik yasal düzenleme bir an önce yapılmalıdır" diye konuştu

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.