SÜRÜCÜLER İKİ YIL STAJ YAPACAK

SÜRÜCÜLER İKİ YIL STAJ YAPACAK

Özel Yeşil Bafra Sürücü kursu müdürü Şener Varlı ,”Hem sınav sistemi değişecek hem de stajyer şoför uygulaması başlayacak”dedi.

A+A-

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Şener Varlı,” Stajyerlikten çıkmak için 2 yıl belli trafik kurallarını ihlal etmemek gerekecek. Sürücü eğitimine Avrupa Birliği (AB) kriterleri getiriliyor. Yeni uygulamada ehliyet sınavını geçenler stajyer sürücü belgesi yani geçici ehliyet alacak. Stajyer sürücü belgesi 2 yıl geçerli olacak. Bu süre zarfında belirli kuralları ihlal etmeyenler, asıl sürücü belgesini almaya hak kazanacak. Sertifikasını iki yıl içerisinde ehliyete dönüştürmeyen adayların sınavları iptal edilecek”dedi.

“SADECE DUR-KALKTAN İBARET OLMAYACAK”


Varlı,” Ehliyet almak, sadece “dur-kak”tan ya da birkaç yüz metrelik düz yolda gitmekten ibaret olmayacak. Hoca desteği de sınırlanacak. Çünkü artık her sınav aracında bir kamera olacak. Direksiyon başındaki pratik sınavsa 2 aşamalı olacak. Sürücü adayı, belirlenen güzergâh bitene kadar değil, trafikte 45 dakika dolana kadar direksiyon başında kalacak. Üstelik sınav tenha bir yolda değil, akan trafikte birden fazla güzergâhta yapılacak.

“KURSLARA TABAN ÜCRETİ”


Sürücü kurslarına taban ücret gelecek, böylece her kurs belli bir seviyenin üzerinde eğitim vermek durumunda kalacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim sisteminde yaptığı değişikliğin ardından sürücü kurslarına da el attı. Kurslara Avrupa Birliği (AB) standardı getirmek için bir çalıştay düzenleyen Bakanlık, eğitim kalitesinin artırılması, eğitimcilerin eğitimi ve sınav mevzuatı gibi konularda değişikliğe gidecek. MEB, sürücü kurslarının iyileştirilmesi için düğmeye bastı ve Ankara’da bir çalıştay düzenledi.

“BAKANLIK EL KOYDU”


MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Avrupa Birliği Bakanlığı’nın desteğiyle yürütülen çalıştayda, ‘Sürücü Eğitimlerinin Kalitesinin Artırılması ve Sürücü Eğitim Programlarının İncelenmesi’, ‘Sürücü Sınavlarında Yeni Yaklaşımlar ve İlgili Mevzuat Düzenlemeleri’ ve ‘Eğiticilerin ve Sınav Sorumlularının Eğitimi’ başlığıyla 3 ayrı çalışma grubu oluşturuldu.

“ARAÇLARA KAMERA”


Çalıştayda karara bağlanan bazı öneriler şöyle oldu: Sürücüler için periyodik eğitimin zorunlu olması, sürücü kursu ücretlerine taban ücret uygulamasının getirilmesi, sınav araçlarında kamera sisteminin bulunması, sertifikasını iki yıl içerisinde ehliyete dönüştürmeyen adayların ehliyetinin iptal edilmesi, sınav yapıcıların ve eğiticilerinin belli aralıklarla eğitime tabi tutulmaları.

“HER SEVİYEYE AYRI KURS”
Çalışma gruplarının hazırladıkları raporlarda sürücü kurslarının yapısını yeniden düzenleyecek öneriler ortaya atıldı. Bakanlık, çalıştay dokümanlarını inceleyecek, analiz edecek ve nihai sonuç raporu haline getirerek kamuoyu ile paylaşacak. Çalışma gruplarının hazırladıkları raporlara göre sürücü kurslarında farklı eğitim düzeylerinden gelen sürücü adaylarına aynı eğitimin verilmesi sorunun kaynağını oluşturuyor. Yine uygulama derslerinde ders saatlerinin sınırlı oluşu ve sıradan düz bir parkurda eğitim verilmesi de kaliteli sürücü adaylarının yetişememesinde önemli rol oynuyor” diye konuştu.

(HARUN YAZICI)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.