Su gelmeyen köye su faturası geliyor!

Samsun’un Bafra ilçesine bağlı Emenli Köyü’nde, çiftçiler köye su gelmemesine rağmen gelen yüksek su ve elektrik faturalarından mağduriyet yaşadıklarını, böyle giderse topraklarını satmak zorunda kalarak ekin işinin biteceğinden dert yanmaktadırlar.

A+A-

Bafra’nın Emenli Köyü’nde ki çiftçiler suyu hem istedikleri gibi kullanamayıp hem de dinamolarla su sorununu çözmeye çalışırken Sulama Birliği’ne ayrı, elektrik faturasına ayrı para ödemeleri mağduriyetlerini arttırmaktadır. Çiftçiler, devletten bir destek ya da kolaylık beklediklerini dile getirirken yakında faturalarımızı ödeyemeyecek hale geleceğiz ifadelerinde bulunarak yaşadıkları sıkıntının duyulmasını istiyorlar.

“Topraklarımızı satmak zorunda kalacağız”

Köyde çiftçilikle uğraşan Mehmet Koçak, “ Çok büyük sıkıntı çekiyoruz, gelen su faturaları çok yüksek. Ödemekte zorlanıyoruz. Kanallarda su olmadığı için, ben kendim dinamo kurarak topraktan su çekiyorum. Onun içinde ayrıca para ödüyoruz.” İfadelerini kullanırken, biriktirdiği faturaları göstererek, “Faturalar bu şekilde gelmeye devam ederse ödeyemez hale geleceğiz, ekin yapamayacak hale gelirsek ekin işi bitecek ve topraklarımızı satmak zorunda kalacağız.” ifadeleriyle seslerinin duyulmasını ve bir çözüm getirilmesini talep etti.

“Enflasyon oranı %10, buraya gelen zam ise %40’a yakın”

Çiftçilikle uğraşan Ali Rıza Vural ise köye Derbent Barajı’ndan gelen suyun kanallara yetmediğini belirterek,  “ Geçen yıl kanaletler için ödediğimiz para 63 TL iken bu yıl 83 TL.  Ortalama yüzde otuz beşe yakın bir artış var. Artış olmasına rağmen, kanaletleri kullanamayan vatandaşlarımız var. Bu çiftçiler elektrikli pompalarla su çektiği içinde hem dönüm başına yüksek su faturası hem de yüksek elektrik faturaları ödüyor. Ulaşabileceğimiz hiçbir merci yok ve biz çok mağduruz, yardım istiyoruz” şeklinde yaşadıkları sıkıntıları ifade ederken köy halkı adına konuştuğunu ve herkesin bu mağduriyeti yaşadığını belirtti.

“Ülkedeki pirinç stoğu ülkeye yetmiyor”

Üniversiteyi bitirdikten sonra çiftçiliğe başlayan ve 2 yıldır çiftçilikle uğraşan Bayram Ali Tokur,“ Maliyetleri düşündüğümüzde kafa kafaya kurtaran bir durum. Genel olarak baktığımızda çiftçilik yapan insanların durumu çok iyi değil. Bizim tek avantajımız ülkenin üçte bir oranında pirinç ihtiyacını karşılıyor olmak. Diğer üçte ikilik kısım yurt dışından geldiği için pirinç piyasası daha hareketli” ifadelerinde bulundu. Tokur, “Pirinç maliyetlerimiz oldukça yüksek olmasına rağmen bu yıl enflasyon ve gelen zamlarda çok yüksek” ifadelerine de yer verdi. Çiftçiyi destekleyen politikalardan bahseden bir hükümet sisteminde bu kadar faiş oranların olmamasına ve çiftçinin yalnız bırakılmamasına da değinen Tokur, Bafra Ovası’nın pirinçte rekorte bakımından da yüksek sıralarda olmasına rağmen gereken değeri ve desteği görmediklerini ifade etti. Yetkililere seslenerek, “Özellikle ülke ihtiyacının yüksek olduğu tahıl ve tarım ihtiyaçlarının desteklenmesini ve özellikle genç çiftçilerin teşvik edilmesini istiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERİN VİDEOSU YÜKLENİYOR 

su-gelmeyen-koye-su-faturasi-geliyor-001.JPGsu-gelmeyen-koye-su-faturasi-geliyor.JPGsu-gelmeyen-koye-su-faturasi-geliyor-002.JPGsu-gelmeyen-koye-su-faturasi-geliyor-004.JPG

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.