SOMA'DA ÖLÜ SAYISI 238 OLDU

SOMA'DA ÖLÜ SAYISI 238 OLDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma’da maden ocağında bulunan işçi sayısıyla ilgili, "Şu anda bunu yüzde 100 olarak söyleyemiyoruz. Şu anda arkadaşlarımızın ve iş yerinin verdiği rakamlardan hareketle tahmini olarak içerde 120 işçinin olduğu söyleniyor” d

A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma’da maden kazanın yaşandığı ocakta yaptığı incelemenin ardından Soma Belediyesi’nde basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan, “Soma’da yakın tarihimizin en büyük iş kazalarından birine şahit olduk. Özel sektöre ait maden işletmesinde çıkan yangın nedeniyle ilk belirlemelere göre 238 işçimizi kaybettik. 80 işçimizi de yaralı kurtardık. 19’u taburcu edildi ve edilme üreci devam ediyor. Ağır yaralı kimse kalmadı. Milletimizin başı sağ olsun. Milletimizce büyük bir acı yaşıyoruz. Son derece meşakkatli süreçten geçiyoruz. Ekmek parası için alın teri döken kardeşlerimizi kaybetmenin yürek parçalayıcı hüznü içindeyiz. Kur'an-ı Kerim'de 'İnsanoğlu emeğinden başkası yoktur' diye buyuruyor Rabbim. Rabbim ekmeğinin peşinde yaşamını yitiren kardeşlerimize rahmet eylesin. Geride kalan acı 77 milyonun ortak acısı. Hem vefat eden ailelerin hem milletimizin başı sağ olsun” dedi.
“Şu anda ilk tedavilerin tamamlanan ya da hastanelerde tedavilerin devam eden kardeşlerimize acil şifalar temenni ediyorum” diyen Erdoğan, “Son derece sorumlu yayın gerçekleştiren hızlı ve doğru bilgilendirmesini sağlayan medyaya şahsım milletim adına teşekkür ediyorum. Sağduyulu yaklaşan siyasilere şükranlarımı sunuyorum. Arama kurtarma çalışmalarına katılan tüm arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum. Kendi hayatlarını riske atarak, sağlık ve güvenlik hizmeti veren herkese de teşekkür ediyorum. Bu acı hadisede metaneti muhafaza eden milletime de teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“ADLİ VE İDARİ OLARAK ÇALIŞMALAR DA BAŞLAMIŞTIR”
Kaza haberini duyar duymaz kademe kademe tüm imkanların seferber edildiğini belirten Başbakan Erdoğan, “Ulusal ve uluslararası programlarımız iptal ettik. Enerji bakanımızı süratle yola çıkardık. Ve Sağlık Bakanlığı, AFAD, TTK, bütün komşu illerden arama kurtarma ekipleri, sağlık ekipleri bölgeye intikal ettiler. Mümkün olan en kısa sürede ulaşma gayretindeydik. Devletin tüm imkanlarını devreye aldık. Bir taraftan ocaklardan çıkan yaralılarımız ve ebediyete intikal eden kardeşlerimiz içinde Adli Tıp noktasında Kırkağaç'ta en iyi şekilde süratle otopsilerini gerçekleştirme gayretine girdik. Ve İzmir’e göndermek ve otopsi imkanı aramak zor bir olay. Ve bu vatandaşlarımız rahatsız edici bir olay olacaktı. Sağ olsun başsavcımızla bunun uygun olacağı kararına vardık. Sadece arama kurtarma faaliyetleri değil vefat edenlerin kimliklerinin belirlenmesi, yanlış anlaşılmasın üzerlerinde kimlik olmadığı için tespit yapılmaya çalışıldı. Yoksa en ufak bedenlerinde hasar yok. Bu konuyla ilgili ihtiyaçların karşılanması dahil her türlü ayrıntının üzerinde durduk. Bu aşamadan sonra da her şeyi yapacağız. Madden ve manen ne gerekiyorsa Türkiye Cumhuriyeti olarak zaten Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı ve işletme olarak da adımlar atılacak. Adli ve idari olarak çalışmalar da başlamıştır” dedi.

“3 GÜNLÜK MİLLİ YAS İLAN ETTİK”
“Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgeyle 3 günlük milli yas ilan ettik” diyen Erdoğan, “Diyanet İşleri Başkanlığımızca da tüm illerde selalar verildi. Ve Cuma günü hutbeler de bu kardeşlerimiz için ihya edilecek. Bu kaza en ince detaylarına kadar araştırılacak. Hiçbir ihmalin göz ardı edilmesine imkan vermeyeceğiz. Herkes müsterih olsun. İlk işimiz cenazelerin defnidir. Önce yaralarımız saracağız, yasımızı da tutacağız. Ve ardından gerekeni yapacağız” dedi.

“İSTİSMAR ETMEK İSTEYENLER VAR”
“Bir kez daha başımız sağ olusun. TBMM de 2 gün süreyle tatil ettik. Yaralı kardeşlerimiz vefat eden ailelerin yanında olacağız. Gençlik ve Spor Bayramı etkinliğini iptal ettik. Soma halkının yanında olacağız” diyen Erdoğan, şunları söyledi:
“Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız başta olmak üzere yetkililerin açıklamalarını dikkate alın. Özellikle fırsatçılara karşı bu aşamada dikkatli olunmasını istiyorum. Bu tür havaları fırsat bilip, bunları istismar etmek isteyen aşırı uçlar var. Bunlara da değer verilmemesini ülkemizin huzuru için önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum. Yaralı kardeşlerimize şifalar, vefat edenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum."
Başbakan Erdoğan, maden ocağında bulunan işçi sayısıyla ilgili soru üzerine, "Şu anda bunu yüzde 100 olarak söyleyemiyoruz. Şu anda arkadaşlarımızın ve iş yerinin verdiği rakamlardan hareketle tahmini olarak içerde 120 işçinin olduğu söyleniyor” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.