SOMA MADEN OCAĞI SAHİBİ AÇIKLAMA YAPTI

SOMA MADEN OCAĞI SAHİBİ AÇIKLAMA YAPTI

Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ve şirket yetkilileri basın toplantısında açıklama yaptı.

A+A-

Facianın yaşandığı madenin sahibi ve yetkilileri nihayet konuştu: Trafoyla alakası yok, sebebini biz de bilmiyoruz

Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan 'vidanınız rahat mı?' sorusuna, 'Yaşanan faciadan ötürü vicdanım son derece kötü durumda. Burada hayatını kaybeden işçiler bende büyük bir üzüntüye sebep oldu' dedi.

Basın toplantısı düzenleyen maden sahibi Alp Gürkan, çok üzgün olduklarını söyledi. Gürkan, acılarının büyük olduğunu belirterek, "Tüm milletimizin başı sağolsun. Devlet büyüklerimiz ilk günden itibaren tüm kurumları seferber etti. Üç günden bu yana hepimiz uykusuzuz, güçlükle konuşuyoruz. Ben şu anda 76 yaşında olan bir jeoloji mühendisiyim. 49 yıldır bu işi yapıyorum. Maden işçiliği yapıyorum. 1984’ten itibaren küçük bir kömür maden işletmesini yaparak kömür madenciliğinde devam ediyorum. 84’ten bu yana kadar küçük bir işletmeden 6.000 kişi civarında çalışan büyük bir işletmeler grubuna dönüştürdüm. İşletme yapmış olduğum madenlerde hayat standartların yükselmesinde kazaların en asgariye çekmek için harcadım. Bugün hayatımın en büyük ızdırabını yaşıyorum" dedi.

Çalışanlarını oğlu ve kardeşi gibi gördüğünü kaydeden Gürkan, "3 gündür buradayım. Canım yanıyor. İçim yanıyor. Benimle çalışan insanlar beni bilirler. Bunların bir çoğunun babası benim yanımda çalışarak emekli oldular. Hiç birini onlardan ayırmadım" dedi.

GENEL MÜDÜR

Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru da, "Öncelikle hepimizin başı sağolsun. Madende elim bir kaza yaşadık. 25 yıldır burada çalışıyorum. Maden mühendisiyim. Bu kaybettiğimiz insanların çoğunu şahsen tanırım. Ve çok büyük bir acı içindeyim. Bu işletme 1990 yıllarında Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından kurulan bir işletmeydi. TKİ kamu bu işletmeyi uzun yıllar çalıştırdı. Burayı tam mekanize olacak şekilde düşündüler. Dünyadaki en modern sistem olarak dizayn ettiler. Bunun için Çin’den ekipler getirildi. Daha sonra burada özelleştirme kapsamında ihale yapıldı. Bu ihaleyi 2006 yılında Park Enerji kazandı. Duayenlerden biridir. O arkadaşlar iki sene çalıştılar. Ticari olarak Alp Bey’le anlaşarak TKİ rızasıyla bir geri aldık burayı" dedi.

Kazanın sebebiyle ilgili kararı bilirkişilerin vereceğini kaydeden Doğru, "Biz sonuçta cenazeleri aldıktan sonra bilirkişiler gelecekler ve en doğru onlar söyleyecekler. Bu kaza bizim 140 kotunda dördüncü bant anayolda meydana geldi. Burada tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma oldu. Havamızda aşırı bir hız var burada. Buradan meydana gelen kızışmanın ani bir şekilde göçmesi sonucunda. Korlar çabuk bir şekilde yangını şiddetlendirdi. Trafoyla alakası yok. Şu anda o noktaya ulaşıldı. Meydana gelen kazanın trafo ile bir ilgisi yok" dedi.

İŞLETME MÜDÜRÜ

İşletme Müdürü Akın Çelik de, yangının dünyanın her yerindeki madenlerde çıktığını ifade ederek, “Metan gazıyla ilgisi yok. Orası temiz hava girişi, metan gazı olmaz” diye konuştu. Çelik, ihmalleri olup olmadığı sorusuna, “Hayır, kesinlikle yok” yanıtını verdi.

Şirket yetkilileri de madende maksimum 18 kişi olduğu bilgisini teyit etti.

Alp Gürkan'ın basın toplantısından satırbaşları şöyle;

1984 yılından bugüne 150-200 kişilik işletmeden 6 bin kişinin çalıştığı bir işletmeler şirketine dönüştük. Madencilik hayatım boyunca öncelikle önem verdiğim şey, kazandığım paraları bu işletmelerde oluşabilecek kazaları en iyi şekilde önlemek için kullandım.

2014 senesinden sonra aktif madencilikten kısmen çekilmeyi düşünüyordum. Salı günü saat 15 sıralarında işletmeden gelen habere kısmen inanamadım.

49 senelik bütün hayatını maden işletmelerinde geçirmiş, onların çoğunu oğlum gibi kardeşim gibi gördüğüm olayda böyle trafonun patlamasının imkansızlığı düşünüyordum. Burada hemen geldim. Canım yanıyor için yanıyor. Bunların çoğunun babaları benim yanımda emekli olmuş insanlar.

Soma Maden İşletmeleri yetkilileri olayın neden gerçekleştiğini anlatıyor:

Madenimizde toplam 2 bin 941 çalışanımız var.

Bu kaza 140 kotunda 4. bant diye tabir ettiğimiz ana yolumuzda meydana gelen bir kaza. Burada tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma meydana geldi, kömürün içindeki bir kızışma.

Bu maden kazasının gerçek nedenini bilirkişiler açıklayacak. Yangının trafo ile alakası yok, yangın trafodan uzakta çıktı. Trafoyla kazanın meydana geldiği yer arasında 400 metre var.

Madencilikte bir yerde yangın çıkabilir. Gün içinde sürekli yangınlar çıkıyor. Yangınla boğuştuğumuz yerde, karbonmonoksit değerine göre bunu anlıyoruz. Biz orayı hemen kapatıyoruz.

Oksijen maskeleri alanlarda mevcut.

Yoğun dumandan kaynaklı işçilerin görüş mesafesi düştü.

20 yıldır maden mühendisliği yapıyorum hiç böyle bir olay görmedim. Olayın neden kaynaklandığını bilmiyoruz.

Kemal Yıldız diye bir işçimiz yok. Tüm çalışanları kontrol ettim. Cemal Yıldız diye bir arkadaşımız var kendiside 1995 doğumludur, bahsedildiği gibi 15 yaşında değil 19 yaşındadır.

Bizde 18 yaşın altında ve taşeron işçimiz yoktur.

YAŞAM ODASI YOKTU!

Madende 1 tane yaşam odası bulunuyordu oda 500 kişi kapasiteliydi. Ancak kurduğumuz alanda üretim bittiği için o odayı sökerek farklı bir kısma taşıma çalışmalarımız sürüyordu. Bu sebeple madenimizde yaşam odası yoktu.

VİCDANIM SON DERECE KÖTÜ DURUMDA

Yaşanan faciadan ötürü vicdanım son derece kötü durumda. Burada hayatını kaybeden işçiler bende büyük bir üzüntüye sebep oldu.

AİLELERE ÖMÜR BOYU DESTEK

İstanbul’daki arkadaşlarıma talimat verdim. Hayatını kaybeden arkadaşlarımızın ailelerine ömür boyu tüm ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik çalışmalarımız var. Vakıf olur başka bir şey olur, bunun üzerinden tüm ihtiyaçlar giderilecek. Tüm aileleri nerede yaşadığını bilmiyoruz ama bu ailelerimizi yapılacak bir sitede toplama gibi projeler üzerinde de çalışıyoruz.

Mdende son denetim Mart ayında yapıldı.

Biz ocak içerisinde her ay tatbikat yaptırıyoruz. Savcılıkta hepsi mevcut.Biz her türlü eğitimleri yeni işe alımlarda her daim veriyoruz.


Geçen sene bu madende göçük sonrası bir arkadaşımızı kaybettik.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.