Sinop'ta 4 yıl önce yanan bölge yeniden yeşeriyor

Sinop'ta 4 yıl önce yanan bölge yeniden yeşeriyor

Sinop Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından, Boyabat ilçesinde 2020 yılının Eylül ayında meydana gelen orman yangınları sırasında ve sonrasında yapılan çalışmalar ele alındı.

A+A-

Sinop Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından, Boyabat ilçesinde 2020 yılının Eylül ayında meydana gelen orman yangınları sırasında ve sonrasında yapılan çalışmalar ele alındı. Yetkililer tarafından yapılan çalışmalar yerinde incelendi.
Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sinop Orman Bölge Müdürü Celal Kanbur, “Yanan orman alanları anayasal güvence altında olup, orman yangını sonrasında yeniden ormanlaştırma çalışmaları yapılarak, hiçbir şekilde başkaca amaçla kullanılamamaktadır. Yangın öncesi en önemli husus önleyici tedbirler alarak ve farkındalık oluşturarak, yangın anında erken ve hızlı müdahale ile söndürme çalışmalarının ardından, yangın sonrası ise yanan ormanlarımız tam başarı sağlanıp ormanlaştırılana kadar özveri ve gayretle teşkilatımız tarafından takip edilmektedir” dedi.
Bölge Müdürü Celal Kanbur, yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:
“Orman Bölge Müdürlüğümüz sınırları içerisinde 10 yılda 238 adet orman yangını meydana gelmiş olup, toplam 637,7 hektar alan zarar görmüştür. Yine son yıl 2023 yılında 27 adet orman yangınına karşılık olarak 12,33 hektar ormanlık alan zarar görmüştür. 2024 yılı içerisinde ise şu ana kadar 7 adet orman yangını meydana gelmiş ve 2,95 hektar ormanlık alan zarar görmüştür. Meydana gelen orman yangınlarımızın 2695'i insan eliyle ve ihmal sonucu ortaya çıkmıştır. Yanan orman alanları anayasal güvence altında olup, orman yangını sonrasında yeniden ormanlaştırma çalışmaları yapılarak, hiçbir şekilde başkaca amaçla kullanılamamaktadır. Yangın öncesi en önemli husus önleyici tedbirler alarak ve farkındalık oluşturarak, yangın anında erken ve hızlı müdahale ile söndürme çalışmalarının ardından, yangın sonrası ise, yanan ormanlarımız tam başarı sağlanıp ormanlaştırılana kadar özveri ve gayretle teşkilatımız tarafından takip edilmektedir. Yanan toplam alan 322,7 hektar olup, 2020 birim fiyatları ile toplam 15 milyon 543 bin 379 TL idari zarar oluşmuştur.”
Sinop Orman Bölge Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Silvikültür Şube Müdürü Özkan Güneş ise “İçinde bulunduğumuz saha 2020 yılı Eylül ayında maalesef yandı. Doğal bir orman olan karaçam kanaatkâr bir türümüzdür. Denizden uzaklaşarak bu tür yerlerde orman kurar ve ekosistem oluşturur. Bu alan ağırlıklı olarak karaçam ormanlarıydı. Doğal ormanlarımız yandı. Bundan sonra yapılacak işlem yani ekosistemimiz burada zarar gördü, tekrardan onarmamız gerekiyor. Anayasa'nın verdiği bir güvence var zaten. Yanan orman alanları mutlaka bundan sonra ağaçlandırılıp 'başka hiçbir şeye konu edinilemez' hükmü gereğince biz bu alanları tekrardan 2020 yılında başlamak üzere temizliğini yaptı arkadaşlar, daha sonrasında biz en ekonomik şekilde bu işi nasıl yaparız diye düşündük çizgi ekibi, tohum eki ile beraber bu sahalara başladık. Bu alanda da genel olarak başarılı olduk. Başarılı olamadığımız kayalığın yüksel olduğu yerlerde fidan dikimi yoluna gittik. Burada genetik bir kirlilik oluşmaması için mevcut doğal türlerin devamı esastır. Bu nedenle civar ormanlardan topladığımız karaçam kozalaklarından kendi tohumlarımız elde ettik. O tohumları tekrar buraya getirerek çizgi ekibi diye tabir ettiğimiz, serpme şeklinde ormana serptik bu 3 yıldır devam eden bir süreç” ifadelerinde bulundu.
Saha içinde yapılan çalışmalara ayrıca Orman Bölge Müdür Yardımcısı Uğur Tamer Çelik, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ziya Yazıcı, Boyabat Orman İşletme Müdürü Evren Faik Ayran ve Günışık Orman İşletme Şefi Yusuf Uğur Sözen katıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.