Sınıf Öğretmenleri Felaket Tellallarına İtibar Etmeyecektir

Sınıf Öğretmenleri Felaket Tellallarına İtibar Etmeyecektir

Sendikamız, 18. Milli Eğitim Şurası’nda eğitimin 1+4+4+4 şeklinde kesintili ve toplam 13 yıl olmasını teklif etmiş ve Şura Genel Kurulu, oy çokluğu ile karar alarak teklifimizi benimsemiştir.

A+A-

 

Malum sendika tarafından, 8 yıllık zorunlu eğitimin 4+4 şeklinde kesintili olması durumunda 5. sınıfların ilköğretim ikinci kademeye dâhil edileceğinden hareketle mevcut sınıf öğretmenlerinden 1/5’inin norm fazlası olacağı ve mağdur edilecekleri şeklinde kirli propaganda yapılmaktadır. Öncelikle mevcut veriler ve ihtiyaçlar dikkate alındığında bunun söz konusu olmayacağını, hatta öğretmen ihtiyacının olacağını belirtmemiz gerekir.

Şu an mevcut durum dikkate alındığında 13 bin 800 ücretli sınıf öğretmeni çalışmaktadır. Ülkemizde sınıf mevcutları ise OECD ortalamalarının çok üzerindedir. İlköğretimler baz alındığında İstanbul’da derslik başına ortalama 45, Gaziantep 45, Van 45, Ağrı 43, Adana 38 ve Ankara’da 35 öğrenci düşerken, diğer illerde ortalama 31 öğrenci düşmektedir.   Şu an derslik başına düşen öğrenci sayısında OECD ortalaması 21’dir. Kırsalda öğrenci sayısındaki azlık ve şehir merkezlerindeki yoğunluk dikkatlerden kaçmamalıdır. Kırsalda ülke geneli derslik başına düşen öğrenci sayısı 21’dir. Şehir merkezlerinde ise derslik başına ortalama 38 öğrenci düşmektedir. Türkiye’de sınıf mevcutları OECD ortalaması olan 21’e çekildiğinde, birinci kademedeki mevcut sınıf öğretmenlerinin haricinde 75 bin 410 sınıf öğretmeni ihtiyacı ortaya çıkacaktır. 8 yıllık kesintisiz zorunluluk, 4+4 şekline dönüştürüldüğünde, sınıf okutan toplam 216 bin kadrolu sınıf öğretmeninden norm fazlası olacağı iddia edilen öğretmen sayısı, bırakın fazlaya çıkmayı, çıkacak olan ihtiyacı bile karşılayamayacaktır. Hal böyleyken malum sendikanın felaket tellallığı yapması art niyetten başka bir şey değildir.

            Eğitim-Bir-Sen olarak Meclis Milli Eğitim Alt Komisyonu’na ilettiğimiz raporda “İlköğretim sisteminde gerçekleştirilecek değişikliğe ve ilköğretim birinci kademede görev yapacak sınıf öğretmeni ihtiyacının esasını teşkil edecek sınıf sayısının azalmasına bağlı olarak, oluşacak norm kadro sayısı değişiklikleri dikkate alınmamış; özellikle ilköğretim birinci kademede verimlilik esası da göz önüne alınarak, sınıf mevcutlarının OECD ortalamalarına çekilmesi öngörülmemiştir” diyerek duruma dikkat çekmiş bulunmaktayız. Aynı raporumuzda ‘ Kanun Teklifine İlişkin Önerilerimiz’   başlığı altında ise, “ İlköğretim sisteminde gerçekleştirilecek değişikliğe bağlı olarak ilköğretim birinci kademede görev yapacak sınıf öğretmeni ihtiyacı, sınıf mevcutları OECD ortalamalarına çekilerek, yeniden belirlenmelidir” diyerek, olması gerekeni ortaya koymuş bulunmaktayız.

Ayrıca, Genel Başkanımız Ahmet Gündoğdu tarafından 28.02.2012 tarihinde Başbakan ile yapılan görüşmede konuya dikkat çekilmiş, “yeni yapılanma dolayısıyla mevcut öğretmenlerin norm kadro fazlası konuma düşmemesi için yasal ve idari bütün tedbirlerin alınması” istenmiştir.

                                                                                  EĞİTİM BİR SEN BAFRA TEMSİLCİLİĞİ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum